Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27. godina poslije

Razoreni grad: Pogledajte Vukovar nekad i sad

Vukovar nekad i sad
Foto: Branimir Bradarić i Vladimir Červenka
1/24
17.11.2018.
u 10:26

Vukovarci često kažu kako nisu postojale riječi s kojima bi mogli opisati sva ta razaranja

Poslije tromjesečne opsade Vukovar je u pravom smislu riječi bio razoren grad. Gotovo da nije bilo kuće da je ostala čitava pri čemu veliki dio njih uopće više nije mogao biti korišten za stanovanje.

Vukovarci često kažu kako nisu postojale riječi s kojima bi mogli opisati sva ta razaranja pa Vam stoga donosimo nekoliko fotografija koje pokazuju dio objekata u gradu po završetku rata i iste te objekte danas, 27. godina poslije.

Pogledajte video: Vukovar nekad i sad

U obnovu Vukovara i njegovu infrastrukturu uloženo je do sada na stotine milijuna kuna, a sve to doprinijelo je da Vukovar danas izgleda ljepše nego ikada. Poslije svega Vukovarci s pravom kažu kako njihov grad danas izgleda bolje i ljepše nego većina gradova u Hrvatskoj.

Foto: Vladimir Červenka

Uređene su ulice, obnovljeni nogostupi, obiteljske kuće, višestambene zgrade, a i samo središte je detaljno sređeno. Obnovljene su crkve, Hrvatski dom, rodna kuća Lavoslava Ružičke, Sportska dvorana, sportski tereni, Gradski muzej

Grad je dobio novu Gradsku tržnici, najmoderniji bazen u Hrvatskoj, šetnica uz Dunav, tržni centar, Muzej vučedolske kulture i mnogo toga drugoga.

Foto: Vladimir Červenka

Preostali za obnoviti su samo pojedinačni objekti koji najčešće nisu obnovljeni radi neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Fotografije razrušenih objekata su nastale s početkom Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i dobili smo ih ljubaznošću Gradskog muzeja Vukovar, njihove muzejske građe i Zbirke fotografija. Autor fotografija je Vladimir Červenka.  

Video specijal  Heroj Vukovara Blago Zadro

 

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar rubinet
rubinet
11:23 17.11.2018.

Članak je kratak i sterilan. Temeljno pravilo pisanja vijesti je 5 Ws : Who What Where When Why ..... Tko, Što, Gdje, Kad, Zašto.... Gdje vam je Who ili Tko? Tko je razorio grad Vukovar?

WE
weAreCro
11:06 17.11.2018.

Dobro da je ova drzava prezivjela uz sve troskove obnove razorenih gradova i sela, sve izracunat i poslat u beograd na naplatu. Onima koji govore da je na podrucju Hrvatske bio gradanski rat staviti pred oci ove slike s pitanjem “da li je ovakva razaranja mogla napraviti pobunjena srpska manjina ili je u pitanju akresija srpske JNA sa svom ratnom opremom”?

FJ
fjdanm
12:43 17.11.2018.

Našim braniteljima i svim patnicima u Domovinskom ratu vječna slava i hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije