Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesuđeni vatreni

Razočarani Sertic: HNS mi se nije javio već dvije godine

Gregory Sertic
Foto: DPA/PIXSELL
29.07.2015.
u 16:20

Mladi Francuz, čiji je djed Mile rođen u Brinju, čak je posumnjao kako možda nekome u HNS-u nije bilo u interesu da Gregory bude u krugu kandidata za reprezentaciju.

Sjećate li se Gregoryja Sertica (25), Francuza s hrvatskom putovnicom i nesuđenoga hrvatskog reprezentativca? Sasvim slučajno, ovih dana iz austrijskog Innsbrucka, gdje je Bordeaux na pripremama, do Zagreba su se probile informacije o Serticevu razočaranju odnosom HNS-a prema njemu. Toliko da je zavapio – što mi je sve to trebalo!

Sertica je u Austriji posjetio njegov zagrebački prijatelj, bivši nogometni sudac Ivica Balenović, čovjek koji je prije šest godina, zajedno s Francuzom Herveom Rousseauom i pokrenuo akciju dovođenja Sertica u Zagreb.

– Gregory je toliko razočaran da mi se neko vrijeme uopće nije javljao na telefon, niti odgovarao na poruke – priča nam Ivica Balenović i nastavlja:

– Zašto razočaran? Zato što već dvije godine ne zna kakav mu je status, a nitko iz HNS-a nije smatrao važnim da mu se javi i podijeli s njim informaciju: smije li Gregory Sertic igrati za hrvatsku reprezentaciju.

Mladi Francuz, čiji je djed Mile rođen u Brinju, zajedno sa svojim prijateljima iz Hrvatske čak je posumnjao kako možda nekome u HNS-u nije bilo u interesu da Gregory bude u krugu kandidata za reprezentaciju.

– Njegov suigrač iz Bordeauxa, Francuz Ludovic Obraniak, bez problema je dobio Fifinu dozvolu da igra za Poljsku. A Obraniak je Poljak tek u trećem koljenu, preko pradjeda. Zato je Gregoryja čudilo što njegov slučaj nikako nije došao na red u Fifi – dodaje Balenović.

Igrao za Francusku U-20

Da bismo u slučaju Sertic prekinuli nagađanja o teoriji zavjere, konzultirali smo i nadležne u Hrvatskom nogometnom savezu i pronašli pojašnjenje direktora svih reprezentacija Romea Jozaka. Ono glasi: da bi nogometaš mogao igrati za drugu zemlju u odnosu na onu za koju je nastupio u mlađim uzrastima (Gregory je igrao za Francusku U-20, nap.a.), jedan od uvjeta je da prije prvog nastupa za A vrstu mora imati državljanstvo i te druge. Konkretno, prije nego što je Sertic igrao za tricolore, morao je imati hrvatsko državljanstvo. A on ga nije imao nego ga je uzeo naknadno.

No, sve ako je i tako, ako Fifin pravilnik sprečava Serticev nastup za Hrvatsku, razočarani nogometaš s pravom se pita:

– Jesam li barem zaslužio da me netko iz HNS-a o tome obavijesti? Ako su me nekada tražili, ako im je u Savezu bilo toliko stalo do mene, bi li onda bilo korektno od njih da mi se netko javi? A ni sa kim nisam kontaktirao već dvije godine – naglasio je rezignirani Gregory Sertic, dečko u naponu snage i novi kapetan Bordeauxa.

Akcija Sertic pokrenuta je još 2009. godine kada je prvi skauting igrača u Bordeauxu obavio Zorislav Srebrić. Gregory je impresionirao tadašnjega glavnoga tajnika pa je ubrzo stigao i poziv Vlatka Markovića. Gregoryja i oca upoznao je na ručku u jednom zagrebačkom restoranu, a Savez je odmah talentiranome dečku platio ljetovanje u Rovinju.

Istodobno se i vodila operacija prikupljanja dokumentacije za dobivanje državljanstva. Gregory je tada zajedno s ocem Jeanom (Ivanom) prvi put i posjetio Brinje, rodno mjesto djeda Mile te ubrzo dobio i hrvatsku putovnicu.

Još 2012. HNS je, preko agilnoga Srebrića, poslao Fifi zamolbu za dobivanjem sportskoga državljanstva, priloživši i kompletnu Serticevu dokumentaciju koja dokazuje hrvatske korijene. Posljednji dokument koji je naknadno Sertic poslao Fifi je izjava ovjerena kod javnoga bilježnika da se igrač odriče igranja za Francusku. To je bilo 2013. godine, i od tada je nastupila šutnja: i iz Fife, i iz HNS-a.

Prvi nagovještaji zahladnjenja HNS-a prema Serticu pojavili su se u proljeće 2013. Prvo su ga bili pozvali na utakmicu Hrvatska – Srbija, da bi poziv pokušali odgoditi pravdajući se "gužvom oko utakmice". Čovjek za vezu i tada je bio Zorislav Srebrić, funkcionar čiji je trud Gregory izuzetno cijenio, ali koji je u novoj sistematizaciji u HNS-u izgubio većinu ovlasti.

– Gregory je ipak došao na utakmicu Hrvatska – Srbija, za koju mu nisu mogli dati ulaznicu za svečanu ložu, nego su ga smjestili na zapadnu tribinu. Prolazeći kroz "ježeve" na ulazu u Maksimir, čudio se: "Kakav je to bizaran stadion?" – prisjeća se Ivica Balenović.

Je li netko iz stručnoga stožera ikada pitao za Sertica?

– Da, samo tadašnji izbornik Igor Štimac. Pitao me – što je s tom dozvolom, Gregory mi je potreban... – kaže Balenović, koji tada nije imao objašnjenje za Gregoryev slučaj.

Sertic je čak poslije utakmice Hrvatska – Srbija posjetio hotel As, gdje se upoznao s članovima tadašnjega stožera Tudorom i Bokšićem. Tada je mislio da će As jednoga dana biti i njegova baza...

– Gregory se još prošloga proljeća nadao kako će biti među putnicima za Brazil – zaključio je Balenović.

Nažalost, talentirani vezist zauvijek će ostati – igrač bez reprezentacije. Francuske se odrekao, za Hrvatsku ne smije...

>>Štimčev adut Grégory Sertic: Tata, mi smo hrvatski baruni!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije