Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Razgovor mobitelom ometa percepciju i orijentaciju

mobitel
Goran Stanzl/PIXSELL
26.10.2009.
u 15:09

Iako dok hodate pločnikom niste posebno "opasni", vaša je percepcija poprilično umanjena dok razgovarate mobitelom, za razliku od slušanja glazbe.

Dok upravljate automobilom ne smijete ga koristiti, ali vam na pločniku nitko neće zabraniti da razgovarate mobitelom dok hodate. No, to ne znači da vaše reakcije nisu zbog toga svejedno usporene. Naime, istraživanje je pokazalo da će pješaci koji razgovaraju mobitelom biti sporiji, češće mijenjati smjer ili imati problema s orijentacijom. Isto tako neće primijetiti inače vrlo uočljive stvari, kao što je na primjer šareni klaun na monociklu nasred ulice.

Dok su istraživali, volonteri su promatrali pješake na cesti uzimajući u obzir razgovaraju li oni mobitelom ili slušaju glazbu, razgovaraju li s drugim pješakom ili hodaju sami ne koristeći nikakve elektroničke naprave. Cilj je bio odmjeriti koliko je kome potrebno da prijeđe trg određene dužine te jesu li zastajali, krivudali ili se spoticali, koliko su često mijenjali smjer i sudarali se s drugima te hoće li primijetiti upadljivo šarenog klauna.

Samo 25 posto ljudi koji su razgovarali mobitelom primijetili su klauna, dok je u svim drugim skupinama rezultat bio i više od polovice. Razlog je, kažu stručnjaci, fenomen nazvan "sljepoća zbog nepažnje".
- Osobe koje razgovaraju mobitelom dok hodaju, čini se, ne vide i puno drugih stvari, a ne samo one poput klauna na cesti - piše u studiji.

Zabrana korištenja mobitela u vožnji, čini se, i više je nego primjerena.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:05 26.10.2009.

I izaziva karcinom mozga, pogotovo kod djece, pa tko voli nek izvoli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije