Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji maratonskog sastanka

'Razapeli su Tsiprasa. Potpuno su ga razapeli'

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
13.07.2015.
u 18:14

Kompromis je ultimativno nađen nakon više od sata diskutiranja i desetak različitih predloženih rješenja.

 Sudbina Grčke bila je tema maratonskog sastanka koji je započet u nedjelju i trajao je 14 sati. Neslužbeno se govorilo da će Grčka napustiti Eurozonu, piše Financial Times koji donosi i najzanimljivije dijelove sastanka.

Alexis Tsipras i Angela Merkel nakon 14 sati razgovora odlučili su napustiti sastanak smatrajući da su došli do 'ćorosokaka' budući da nijedna strana više nije bila spremna na dodatni kompromis zbog čega se Grexit činio kao jedina opcija.

Tada je nastupio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručivši im: "Žao mi je, ali nećete napustiti razgovore".

Sporan je bio opseg i smisao fonda kroz kojeg bi se privatizirala grčka državna imovina. Angela Merkel tražila je da imovina u fondu bude vrijedna 50 milijardi dolara na što je Tsipras rekao da je to nacionalno poniženje te da će time Grčka izgubiti kontrolu nad trećinom nacionalnog prihoda. Allternativa koju je ponudio bila je manji fond iz čega bi se reinvestiralo u Grčku.

Kompromis je ultimativno nađen nakon više od sata diskutiranja i desetak različitih predloženih rješenja.

"Njemačka se snažno zalagala za Grexit, no ja sam se tome usprotivio", rekao je Francoise Hollande, francuski predsjednik koji je podržao Tsiprasa kad je bila riječ o privatizacijskom fondu. Hollande je također inzistirao da se prijedlog Schäublea o privremenom izlasku Grčke iz Eurozone, posve izbaci iz dogovora.

"Razapeli su Tsiprasa. Potpuno su ga razapeli", rekao je nakon sastanka jedan od starijih predstavnika Eurozone.

>> Shvatio je da je Grčka na rubu propasti

>> 'Snažne ličnosti gledaju vas u oči i kažu: U pravu ste, ali ćemo vas svejedno zdrobiti'

>> Evo što sve sadrži dogovor o spasu Grčke

Komentara 20

DA
Djeca_Arbata
18:48 13.07.2015.

Sada će Tsipras nazvati Fidela na Cubu da stari majstor pregleda i razmotri mogući ugovor....nakon nekoliko sati Fidel i ekipa dat će konačni tekst ugovora između Grčke i EU i ostatka svijeta...

TA
Tajnik
21:38 13.07.2015.

Mi smo blizu ovoga scenarija, 2017. je prvi test.

DJ
djurex
18:53 13.07.2015.

sve su ovo price i lazi za malu djecu i citatelje rezimskih medija..igrokazi ko u ovo vjeruje tup je ko tocak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije