Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Maletić:

'Ratifikacija Konvencije nije bila dio HDZ-ovog programa'

Ivana Maletić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
17.03.2018.
u 18:35

Maletić napominje kako ratifikacija nije spomenuta niti jednom riječju

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić poručila je danas, kao voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a u 2016., da ratifikacija Istanbulske konvencije nije dio tog programa niti je bila izborno obećanje, kako su pisali neki mediji.

Naime, na 94. stranici HDZ-ova programa nalazi se paragraf koji glasi: „Hrvatsko je društvo suočeno s problemom nasilja u obitelji. Osigurat ćemo veći broj skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te im omogućiti zaštitu i odgovarajuću pravnu i financijsku pomoć. Smatramo apsolutno neprihvatljivim bilo kakav oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja te ćemo značajno unaprijediti sustav prevencije i zaštite od svih oblika nasilja kroz institucije i potporu udrugama civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na to područje. U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjera nadzora provođenja propisa.“

Maletić napominje kako ratifikacija nije spomenuta niti jednom riječju upravo zato što je radna grupa za izradu Programa smatrala da je Konvenciju u dijelu mjera za zaštitu žena od nasilja neophodno u potpunosti primjenjivati te uvesti i dodatne zaštitne mehanizme, međutim zbog sporne rodne ideologije, koja se Konvencijom uvodi, daljnji korak - ratifikacija - nije naveden.

Ivana Maletić
1/25

Maletić kaže spornu ističe i definiciju roda u članku 3b. i točka 53. Pojašnjavajućeg izvješća u kojoj je navedeno: „Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje skupine osoba kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onom što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama „muško“ ili „žensko“…“.

"Iz ove točke Pojašnjavajućeg izvješća jasno je da definicija roda u Konvenciji pojedince, koje (i to apsolutno nitko ne spori) treba zaštiti od nasilja i u društvu razvijati atmosferu prihvaćanja i razumijevanja, uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku svima da se rod bira i nije u skladu sa spolom. Po tome se trebaju utvrđivati politike – članak 6. Konvencije i obrazovni programi – članak 14. Konvencije", navodi Maletić.

Komentara 128

Avatar Jana
Jana
19:28 17.03.2018.

Plenkoviću tebi je važna retifikacija IK da bi zadovoljio HNS i razne udruge LGBT, BABE i Brisel. Ljudima u HRVATSKOJ poplava SVAKE GODINE se šire i ulaze već u kuće i umjesto da ste gradili brane da spasite te ljudede koje svaku godinu proživljavaju tragediju vi se bavite IK . Sramite se . LAŽETE da će ženama biti bolje. . Čitajte crnu kroniku Italije, Francuske , Njemačke koje su davno usvojili tu konvenciju. a ženama nije ništa bolje . Lažete da se neće uvesti RODNA IDEOLOGIJA.

LU
Lujo123
19:01 17.03.2018.

bravo!

ST
stefj
19:18 17.03.2018.

Dva su razloga za potpisivanje konvencije - EK naredila, a Plenković Hrvatsku ionako podređuje vlastitim ambicijama, tako da mu je tu cilj jasan - bodovi da se pokaže pred EK.... Drugo je to što je ekonomija gadno podbacila, pa onda treba promijeniti temu, pa da baš svaki put nisu Ustaše, sad je konvencija... Interesantno je da je Plenkoviću bilo lakše cijeli HDZ odvesti skroz lijevo, lakše nego probati se probiti kroz neku drugu stranku, SDP na primjer....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije