Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zašto nas dijeliti?'

Bernardić otkrio u kojem slučaju SDP neće prihvatiti ratifikaciju Istanbulske konvencije

Davor Bernardić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
15.03.2018.
u 15:24

Bernardić je na press konferenciji govorio i o pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije, za koju je rekao da je SDP neće podržati u Saboru, ukoliko se ona ne usvoji u cijelosti

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o aktualnoj političkoj situaciji, radu Vlade te pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije.

Na početku se osvrnuo na nedavno izvješće Europske komisije prema kojem je Hrvatska, od svih država članica Europske unije, najlošija po provođenju strukturnih reformi.

Podsjetio je kako je Europska komisija još u svibnju prošle godine uputila pet preporuka koje su se odnosile na javne financije i oporezivanje, određivanje plaća, pravosudni sustav, javnu upravu i državna poduzeća, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, no rekao kako ova Vlada u tom pogledu nije učinila ništa.

– Zbog toga su nam stigle packe iz Bruxellesa. Iz Komisije su nam poručili da zakoni za jačanje fiskalnog okvira nisu uspjeli, da se dugovi u zdravstvu i dalje gomilaju, da je paket mirovinskih reformi opet odgođen, reforma obrazovanja je na čekanju, dok je u zastoju i najavljivana velika reforma javne uprave. U izvješću se navodi i da ostajemo u Komisijinoj proceduri prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, zajedno s Ciprom i Italijom. Nemamo investicija koje bi doprinosile većoj stopi gospodarskog rasta. Hrvatska je, uz Grčku, u četvrtom tromjesečju 2017. zabilježila najslabiji rast BDP-a među zemljama EU. Parafiskalni nameti i administrativne barijere ograničavaju stvaranje novih poslova, provedba anti-korupcijske strategije kasni, a istovremeno nam je industrijska proizvodnja u siječnju pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, treći mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od kraja 2013. – rekao je Bernardić.

Kazao je kako građani svakog dana žive sve teže i teže te kako je to slika današnje Hrvatske.

– Zamislite, za premijera je ovo izvješće očekivano i korisno. Cijela Hrvatska vidi da nema reformi, da je Vlada nesposobna i bezidejna i da će građani svakog dana s ovom Vladom živjeti gore i gore.

Osvrnuo se i na izvješće Svjetske banke koje se tiče restrukturiranja cestovnog sektora za koje je HAC u travnju 2017. dobio kredit od 22 milijuna eura te jamstvo od 350 milijuna eura. Godinu dana prije, odobreno im je i 50 milijuna eura za financiranje operativnog poboljšanja te 200 milijuna eura za refinanciranje dijela duga HAC-u.

– Tek je to izvješće pokazalo sav jad, neznanje i prave namjere ove Vlade. Bez obzira na očekivane preporuke koje je Svjetska banka dala, oni namjerno rade suprotno i troše novac na nova uhljebljivanja svojih zaslužnika.

Komentirao je i objavljene rezultate poslovanja Agrokora za posljednjih 11 mjeseci iz kojih je vidljivo da je gubitak koncerna u tom periodu iz operativnog poslovanja (EBITDA) iznosio 21,2 milijuna kuna.

– Agrokor ne zarađuje ništa, a gubici se gomilaju. Ukupan trošak savjetnika u siječnju je za 2,5 milijuna kuna veći nego u prosincu i iznosio je 28,56 milijuna kuna. Ovo je još jedna potvrda da dok ljudi u Agrokoru ostaju bez posla, savjetnici se besramno bogate uz privolu i dozvolu Plenkovića i njegove Vlade – kaže Bernardić.

Zapitao se što je s nagodbom i procesom restrukturiranja te osnivanjem Stalnog vjerovničkog vijeća.

– Ne žele čuti ni za 2300 radnika koji su ostali bez posla u zadnjih nekoliko mjeseci, a o kojima u Hrvatskoj nitko ne piše. Ako je plan sanacije da se zakinu dobavljači, ukinu radna mjesta i bogate pojedinci, onda je bolje da do restrukturiranja nije ni došlo – rekao je Berbardić.

Bernardić je na press konferenciji govorio i o pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije, za koju je rekao da je SDP neće podržati u Saboru, ukoliko se ona ne usvoji u cijelosti.

– Borba protiv nasilja nad ženama nema alternativu. U Hrvatskoj trebamo imati nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama. Drago mi je da je i ova Vlada na čelu s Plenkovićem shvatila da kao civilizirana i proeuropski orijentirana država moramo uvažavati one koji su po rodnom opredjeljenju drugačiji od njihova konzervativnog shvaćanja braka i obitelji. Nitko ništa u ovoj zemlji ne smije imati protiv gay, transrodnih, tj. LGBTQI* osoba. Svi mi imamo slične potrebe. Svi dijelimo želju za boljim životom, srećom i uspjehom. Zašto nas dijeliti? Hrvatska je mala zemlja i došlo je vrijeme da naučimo živjeti jedni zajedno s drugima. Naš je stav prihvaćanje Istanbulske konvencije u cijelosti, bez ikakvih ograda i bez ikakvih tzv.“poljskih modela“. U suprotnom, SDP ne može podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije – rekao je.

Šef SDP-a se prisjetio stožernog generala Petra Stipetića koji je preminuo jučer.

– Koristim ovu priliku da izrazim sućut njegovoj obitelji i da izrazim žalost zbog gubitka istinskog heroja. Nažalost, ni u ovom teškom trenutku, HDZ nije mogao biti dostojanstven pa su propustili odati počast minutom šutnje preminulom generalu Stipetiću, a na današnji zahtjev zastupnika, oni će se tek očitovati i eventualno sutra dopustiti tu minutu šutnje. Ponovno su nesposobni i neodlučni i to je sramota. Ako je i od HDZ-a, previše je – zaključio je.

Komentara 51

Avatar rubinet
rubinet
15:45 15.03.2018.

eto primjera isključivosti i netolerancije"SDP neće podržati ratifikaciju ukoliko se ona ne usvoji u cijelosti"..pa zar se ne može naći neki kompromis..zaštita žena DA..rodna posrtanja NE..

KO
koraknaprijed
17:25 15.03.2018.

Jesu to instrukcije došle od Lalovca?

Avatar Observer
Observer
16:23 15.03.2018.

Ej Bero , tebi bi bolje pasao prijedlog da ratificiras samo "rodnu ideologiju" a zene ostavi na miru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije