Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA STRATEGIJE ZA UKRAJINU

Rat s Rusijom sve bliži? Stručnjaci: 'NATO ima samo pet godina. Skladišta oružja su sve praznija'

U.S. Secretary of State Blinken visits Ukraine
Foto: POOL/REUTERS
1/4
Autori: vecernji.hr, DW
07.02.2024.
u 14:38

U najgorem slučaju, NATO ima samo pet godina da se naoruža kako bi potencijal odvraćanja Rusije od agresije još uvijek bio dovoljan za uspješno odvraćanje mogućeg napada na teritorij NATO-a, stoji u analizi voditelja Centra za sigurnost i obranu Njemačkog društva za vanjsku politiku, Christian Mölling objavljenoj 2023. godine.

Stižu uznemirujuća upozorenja nekoliko visokih vojnih dužnosnika NATO-a koji tvrde kako se Savez treba pripremiti za sukob s Rusijom. "Moramo biti jasni u tome da se ne podrazumijeva da živimo u miru", upozorio je nizozemski admiral i predsjednik Vojnog odbora NATO-a Rob Bauer na konferenciji za novinare, piše DW.

Norvežanin Erik Kristoffersen rekao je da sada postoji "mogućnost, koja će trajati možda jednu, dvije ili tri godine, tijekom koje moramo investirati još više u obranu", rekao je zapovjednik norveških Oružanih snaga, prenosi dnevnik iz Osla Dagbladet. Švedski vrhovni zapovjednik Micael Bydén pozvao je političare da "prijeđu s razumijevanja na akciju".

Apel vojske na političare

Analitičari smatraju da je to apel vojske političarima u Europi za promjenu strategije u sukobu s Rusijom.

- Nada u brzi završetak rata u Ukrajini uz pomoć zapadnih isporuka oružja s jedne strane i sankcija protiv ruske ratne ekonomije s druge nije se ispunila, kaže u razgovoru za DW njemački stručnjak za sigurnost Nico Lange.

Nedostatak streljiva, vojne opreme kao i stanje proizvodnih kapaciteta u Europi razlog je za zabrinutost vojske i analitičara. Potencijal vojnog odvraćanja NATO-a je tijesno isprepleten s isporukama oružja Ukrajini. Naime, plan Europske unije prema kojem su trebali isporučiti Ukrajini milijun granata do ožujka je propao. Nico Lange kaže kako je njemačka vlada je, primjerice, prekasno dala proizvođačima jamstva o preuzimanju. "To se sada radi nakon dvije godine", kaže Lange objašnjavajući kako su velike potrebe za oružje ne samo u Ukrajini, već i u ispražnjenim skladištima streljiva zemalja NATO-a.

Ulaganja u dronove, streljivo, borbena vozila

U najgorem slučaju, NATO ima samo pet godina da se naoruža kako bi potencijal odvraćanja Rusije od agresije još uvijek bio dovoljan za uspješno odvraćanje mogućeg napada na teritorij NATO-a, stoji u analizi voditelja Centra za sigurnost i obranu Njemačkog društva za vanjsku politiku, Christian Mölling objavljenoj 2023. godine.

VIDEO: Rusija uništava ukrajinska skladišta streljiva

A Gustav Gressel iz europskog think tanka ECFR (Europsko vijeće za vanjske odnose) piše u nedavnoj analizi: "Zapad, a posebno Europljani, moraju revidirati svoje financijske propise i stvoriti velike prednosti kako bi radikalno potakli proizvodnju dronova, streljiva, oklopnih borbenih vozila i još mnogo čega."

Gressel smatra da je strategija opskrbe Ukrajine prvenstveno poznatim oružjem sovjetske proizvodnje iz skladišta država istočne i srednje Europe došla do kraja. Kaže kako jednostavno više nema ničega, te da se proizvodnja oružja mora masovno povećati za Ukrajinu kao i za države NATO-a u Europi.

Taktičko povlačenje Ukrajine s već oslobođene zemlje?

Vojni analitičari i vojni dužnosnici NATO zemalja fokusirani su na inferiornost ukrajinskih oružanih snaga s Rusijom, koja svoje manjkove može popuniti s isporukama iz Sjeverne Koreje.

- Omjer je trenutačno jedna ispaljena ukrajinska granata na pet ruskih, kaže analitičar Michael Kofman iz američkog Centra za mornaričku analizu (CNA) u aktualnom podcastu u seriji "War on the Rocks". Pesimističnije analize govore o omjeru jedan prema deset. Kofman vjeruje da je moguće da će se Ukrajinci duž istočne fronte morati povući iz grada Avdiivke, u kojem se vode borbe. Također, smatra on, postoji opasnost od velikog ruskog napada sjevernije, na gradu Kupjansk.

Time postaje sve jasnijim da oklijevanje u pogledu streljiva i vojne opreme u posljednje dvije godine sada dovodi do toga da se Ukrajina mora povući iz dijelova zemlje koje je već oslobodila, rekao je istraživač DGAP-a Christian Mölling. Zapravo, ukrajinske oružane snage također izvještavaju i o uspjesima protiv ruske nadmoći: s ciljanim zračnim napadima na ruske radarske položaje, baze i rute opskrbe na Krimu i južnoj Ukrajini.

SAD od početka veljače opskrbljuje ukrajinske trupe takozvanim GLSDB preciznim bombama proizvođača Boeing-Saab s dometom od 150 kilometara. Nico Lange to potvrđuje u razgovoru da DW pozivajući se na informacije iz sigurnosnih krugova. Kaže kako se službeni Kijev nadao tom oružju više od godinu dana.

FOTO Rat u Ukrajini

U.S. Secretary of State Blinken visits Ukraine
1/23

Za Ukrajinu se "u ovom trenutku događa nekoliko stvari koje idu u dobrom smjeru", rekao je Lange u intervjuu za DW.

- Hoće li promjena strategije koju pokreću zapadni i ukrajinski vojni stratezi doprijeti i do političara u Europi, koji u konačnici moraju osigurati financiranje za isporuku oružja Ukrajini u godinama koje dolaze, kao i za povećanje europske proizvodnje oružja - to ostaje da se vidi, rekao je Lange.

 

 

Ključne riječi

Komentara 30

ZE
Zeki
17:37 07.02.2024.

Djeca političara če ratovati sa Rusima vjerojatno če biti u prvim redovima

BI
billynik
19:31 07.02.2024.

Koji bolesnici, rat po svaku cijenu.

RE
redalert
19:17 07.02.2024.

Prestanite više! Znate da je to laž!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije