Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

Rat HDZ-a i HNS-a zbog štrajka, je li to kraj koalicije?

Ivan Anušić i Ivan Vrdoljak
Foto: PIXSELL
1/4
30.11.2019.
u 09:18

Ivan Anušić, šef stožera Grabar-Kitarović, optužio HNS da je pokrenuo štrajk, šef HNS-a Vrdoljak uzvratio da se boje gubitka izbora

Prosvjed učitelja koji su odbili zadnju ponudu premijera Plenkovića zaoštrio je i odnose u vladajućoj koaliciji HDZ-a i HNS-a. Poruke koje su jučer razmijenili Ivan Anušić (HDZ), šef stožera Kolinde Grabar-Kitarović, i šef HNS-a Ivan Vrdoljak signaliziraju da se politički brak HDZ-a i HNS-a doslovno drži o koncu ako već nije i upokojen.

Prvo je za Večernji list istupio Anušić koji je odgovornost za prosvjed koji se oteo kontroli i pretvorio u sveopći bunt svalio na HNS i ministricu Divjak optužujući ih da je ta operacija imala cilj da se podigne politički rejting HNS-u. Zatim je žestoko uzvratio Vrdoljak koji je poručio da u Anušićevu stožeru vlada strah od gubitka izbora i zato jeftinim politikantstvom želi povećati šanse ionako apsurdnoj predsjedničkoj kampanji koju vodi.

Žele rušiti Vladu

– Moj je osobni stav da je HNS preko ministrice Divjak inicirao prosvjed kao političku akciju kojoj je bio cilj da se HNS-u podigne politički rejting, što je apsolutno vidljivo iz izjava ministrice Divjak koja je prvo govorila da stoji iza prosvjeda prosvjetara da bi poslije rekla da neće sudjelovati u pripetavanju između premijera Plenkovića i školskih sindikata. Nekorektno je od ministrice da se ograđuje od prosvjeda koji je zajedno s HNS-om inicirala – rekao nam je Anušić. On smatra da je ministrica pažnju trebala usmjeriti na reformu školstva i da je pravo pitanje je li zaživjela Škola za život.

– Ispada da je prosvjed smokvin list za neuspjele projekte i reforme u školstvu – poručio je Anušić. Nastavio je kako su se prosvjedu učitelja priključile i ostale političke opcije kojima je jedini cilj destabilizacija i rušenje Vlade. U prilog tome ide e-mail, koji je u posjedu Večernjeg lista, a koji je Željka Markić uputila svojim pristašama pozivajući ih da se pridruže prosvjedu na Trgu bana Jelačića jer je “premijer Plenković taj prevažni resor obrazovanja povjerio HNS-u, stranci poznatoj po korupcijskim aferama koju podupire oko jedan posto građana”.

– Vlada je ponudila ukupno povećanje plaća za više od 20 posto i onda je nekorektno i dalje inzistirati na prosvjedu koji prvenstveno šteti djeci i normalnom funkcioniranju društva jer roditelji koji su zaposleni nemaju kamo s djecom. Ovaj prosvjed sve više prerasta u politički prosvjed koji podržavaju oporbene političke opcije i udruge. Štrajk se mora hitno prekinuti jer najviše šteti djeci. Ova Vlada je podigla minimalnu plaću, povećala je božićnice, regres... i to sve u 3,5 godine mandata u kojem je morala ispravljati greške prethodnih Vlada, a posebno Milanovićeve, koje su smanjivale prava radnika. Kada je riječ o sindikatima, njihovi zahtjevi prerastaju u ultimatume, a za dogovor je potrebno dvoje – zaključio je Anušić.

Vrdoljak je odmah progutao mamac i još žešće odgovorio.

– Izjava gospodina Anušića da je prosvjed učitelja inicirao HNS, neistinita je i apsurdna kao i predsjednička kampanja kojoj je on na čelu! Samo da ga podsjetim da je upravo njegova predsjednica podržala učitelje u njihovim zahtjevima! Onda je po Anušićevu razmišljanju i ona inicijatorica štrajka! Jasno mi je da je u stožeru gospodina Anušića zavladao strah od gubitka izbora i zato ovakvim jeftinim politikantstvom želi povećati svoje šanse! HNS i ministrica Divjak nude prijedloge i pokušavaju naći rješenja i motiviraju obje strane da sjednu za pregovarački stol i pronađu rješenja da naša djeca, naši učenici budu pobjednici! – poručio je Vrdoljak.

Trbuhozborci koalicije

Do sada se Anušić nije javljao po temi obrazovanja, nastavio je Vrdoljak, i bolje mu je da tako i ostane.

– U kriznim vremenima treba misliti na javni interes i stabilnost države. I zato gospodinu Anušiću i svim poslušnicima i trbuhozborcima iz koalicije preporučujemo da smiruju situaciju i ne izazivaju nemir i svađe! Deplasirano je da bilo tko politički iskorištava ovaj štrajk, koji je iz borbe za bolje plaće prerastao u opći bunt protiv institucija i zato je opasno na tome loviti sitne političke poene – zaključio je Vrdoljak.

Anušić u ovom istupu nije solirao i sasvim je sigurno da su u HDZ-u svjesni štete koja im se čini svakim novim danom štrajka. U HDZ-u pokušavaju barem dio bijesa javnosti usmjeriti na HNS, ali HNS žestoko uzvraća. Otvara se pitanje može li uopće koalicija HDZ-a i HNS-a, nakon ovakvih riječi, preživjeti. U HNS-u su neslužbeno poručili da bi eventualna smjena ministrice Divjak značila i odlazak HNS-a iz Vlade.

VIDEO Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

Ključne riječi

Komentara 74

DO
Domumom
09:57 30.11.2019.

Može li hdz ugraditi Razdjeljnik od hns i izbaciti ovu trgovačku strančicu sa 0.01% podrške iz vlasti. Greška je bila i koalirati sa ovim razdjelnikom.

IP
iphone8
10:17 30.11.2019.

HNS se, zaejdno s minstricom divjak, uporno ponasa kao dio sindikata. Oni ne mogu s 1% posto podrske biraca diktirati politiku koja je suprotna HDZovoj

ŠN
šnicl
10:16 30.11.2019.

Stranka koja ne podrzava vladu ne bi trebala biti dio nje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije