Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračuni za 2011.

Raskorak: Mora li se i na žrtvama nasilja u obitelji lomiti teret krize?

korak01_dog_181110
PIXSELL
19.11.2010.
u 10:20

Rad i opstanak Udruge Korak u Karlovcu, koja u Tajnom skloništu skrbi o ženama i djeci žrtvama nasilja u obitelji, ugroženi su zbog nedostatka novca

Opstojnost Tajnog skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u Karlovcu, gdje je ove godine utočište našlo više od stotinu žena i djece, bit će upitna nastave li mjerodavni uskraćivati novac. Gordana Sobol, predsjednica Savjeta Koraka, udruge koja vodi sklonište, upozorava da je prijedlogom proračuna za 2011. Grad predvidio 100.000 kn za Sklonište, triput manje nego 2010.  

Tri puta 30 posto
– Svjesni smo situacije, ali ne možemo prihvatiti smanjenje sredstava za Korak od 70 posto, kad je ono za ostale udruge do 20 posto. Pozivam gradonačelnika Jelića i one koji odlučuju o proračunu da tih 100.000 kn shvatimo kao grešku u prepisivanju – pozvala je Gordana Sobol.

Po modelu koji je odredila država, sa po 30% sredstava skloništa trebaju financirati Ministarstvo obitelji te gradovi i županije na čijem se području nalaze. Ove godine za rad Skloništa bila su predviđena 1,3 mil. kuna, no Ministarstvo je dalo 372.000, Grad 320.000, a Karlovačka županija, jedina u zemlji koja nije potpisala sporazum o financiranju, 100.000.  

Kako pomoći bez novca?
– Umjesto 828.000, predviđeno je 200.000 kn. Svi želimo izbjeći nasilje, ali kako pomoći ako se to ne može financirati? Da se djeca i žene griju tri dana u mjesecu, a ostale dane ne? Tražimo novac samo za stvarne troškove, jer sve što možemo radimo same, od ličenja nadalje. Zar se kriza mora lomiti preko žrtava obiteljskog nasilja? – pita Mirjana Duduković, koordinatorica Koraka. U Koraku procjenjuju da je stvarna brojka 2-3 puta veća, no prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji prošli je mjesec bilo 60. Na SOS telefon 655 925 mjesečno nazove 80 do 100 zlostavljanih žena i djece. Sklonište trenutačno ima 12 stanovnika.

Komentara 1

LE
leptirica11
10:48 23.11.2010.

pa...na zapadu ništa nova...žrtve su navikle biti žrtve,pa zašto onda išta mjenjati...najprije zlostavljač iz obitelji,poslije iz države...zašto bi se nalazilo novce za njihove ručkove,kad ih i tako nisu navikle popapati u miru i blagoslovu,zašto onda ne nastaviti plaćati luksuznu papicu držanih moćnika,pa ipak su oni na nju navikli...čemu odvikavanja!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije