Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon četiri dana štrajka

Radnici MTČ-a preuzeli tvornicu, stavili lokot i organizirali straže

mtč
Vjeran Žganec Rogulja/VLM
26.09.2009.
u 19:30

U krugu tvornice radnici su prošlog tjedna vidjeli braću Ladini, poznatu iz 
afere s Dalmatinkom Novom, pa se boje da njihovu tvrtku čeka ista sudbina

Nakon četiri dana štrajka radnici MTČ-a preuzeli su tvornicu! Na ulazna vrata u petak navečer postavili su lokot i organizirali radničke straže da čuvaju imovinu te tekstilne tvrtke.

– Ni metar konca ne može van iz tvornice! U četiri dana štrajka nije nam se obratio nitko od čelnih ljudi MTČ-a, a nisu niti isplaćene plaće za srpanj za svih 168 radnika. Plaće je zaključno s petkom dobilo 114 ljudi, no odlučili smo da ćemo biti solidarni s onima kojima novac još nije sjeo na račun. Očekivali smo da ćemo u petak od uprave dobiti odgovor kad će biti isplata, ali nismo. Gazde očito nije briga za nas, pa smo preuzeli tvornicu – kaže predstavnik radnika Stanko Posavec.

Kap koja je prelila čašu bile su, kaže, prijetnje otkazima članovima Radničkog vijeća i sindikalistima. Radnike je obilazio samo direktor MTČ-a Vlado Bošnjak, koji ih je zamolio za strpljenje jer da zbog recesije trenutačno nema novca za sve plaće.

No, radnici su tražili da pred njih izađe vlasnik najvećeg udjela Branko Težak, u javnosti malo poznati varaždinski poduzetnik, koji je prije osam mjeseci, kupivši oko 20 posto udjela u MTČ-u, obećao bolje dane.

– U tih osam mjeseci on je osigurao između 70 i 80 tona pređe za preradu, a naš je kapacitet 50 tona mjesečno. Ono čega smo se na početku najviše i pribojavali, a to je da ga zanima samo atraktivno zemljište u središtu Čakovca, sve je izglednije – prenosi stav radnika S. Posavec.

Radnici imaju i prijedlog – neka država preuzme tvrtku!

– MTČ najviše duguje državi za poreze i doprinose pa bi bilo najbolje rješenje da nas država i preuzme – ističe B. Posavec.

U tvorničkom krugu u ponedjeljak ujutro okupit će se svih 168 radnika. Kako doznajemo, uputit će zahtjev za stečaj jer žele da višegodišnjoj agoniji napokon dođe kraj.

– Previše je stresno buditi se svakog jutra s pitanjem imamo li još uvijek radno mjesto – kaže Biserka, koja u MTČ-u radi 26 godina. Nikad, dodaje, nije bilo gore.

U krugu tvornice radnici su prošlog tjedna vidjeli braću Ladini, talijanske poduzetnike poznate iz afere u tvrtki Dalmatinka Nova iz Sinja. Je li na pomolu nova promjena vlasništva u MTČ-u? Branko Težak i dalje je nedostupan za komentar.

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar lola lola
lola lola
20:37 26.09.2009.

ha ha Azriel....proizvodnih firmi, mislis onw tipa import export, kineske torbice ili toalet papirici u kojima radi pet i pol ljudi... a za vrijeme crnog komunizma tvornice su proizvodile punom paroma za cijelu Jugu ili dalje i zaposljavale po 5000 ljudi...a sad se frigajte, htjeli ste u kapitalizam, ha ha....pa sad radite za dolar ili sjedite doma.

Avatar Azriel
Azriel
20:40 26.09.2009.

lola lupetaš, i blage veze nemaš..... sigurno nemaš pojma da u RH recimo postoji firma koja proizvodi za NASA-u.... evo ta mi je pala prva napamet ;)

Avatar Azriel
Azriel
19:56 26.09.2009.

neki nikak naučiti lekciju... Radiš u firmi, sa strane se doškoluješ, i tražiš bolje plaćeni posao. nema barikada, nema tvornice radnicima, nema mi smo titovi tito je naš. Jednostavno toga nema, ovo je kapitalizam, i svako se brine za sebe... Bar je tak u normalnim državama. U ovoj naopakoj državi, očekujem da će ovo trajati nekoliko dana, onda će Kosorova, primiti predstavnike radnika, onda će im obećati brda i doline, onda će shvatiti da za ta obećanja nema ni love ni zakonske mogućnosti, pa il će uvesti nove poreze i harače, ili će jedanput oni kojima stalno iz plaća uzimaju, uzeti batine u ruke, i napraviti reda u ovoj državi. Ovako više ne može, a niti ovako više smije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije