Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAST GIGANTA

Putnici Thomasa Cooka ostali na cjedilu: Hoće li biti posljedica za hrvatski turizam?

Thomas Cook
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.09.2019.
u 19:07

Brojni su putnici u Europi i svijetu ostali u nevjerici nakon što je u bankrot otišla tvrtka koja ih je na putovanja i odvela. No, britanska je vlada rekla da će se pobrinuti za vraćanje putnika u njihove matične zemlje. Ovi su turisti na slici fotografirani u Tunisu

Kada je Thomas Cook davne 1841. poveo prvu grupu od 500 putnika na jedanaestkilometarsko putovanje vlakom u okolicu Londona, to jest bilo vizionarski.

Ali, tridesettrogodišnji Thomas teško da je i u najljepšim maštarijama snivao da će iz njegova pionirska pothvata izrasti turistički div; internacionalna korporacija s 22.000 zaposlenih (od čega 9000 u Britaniji), vlastitim avionima, hotelima, odmaralištima, koja samo u jednoj godini na odmor odvede gotovo dvadeset milijuna ljudi.

I tako se to, iako je bilo nagovještaja ozbiljnih problema, nastavilo sve do jučer. Još za vikend vođeni su grčeviti pregovori da se Thomas Cook spasi, ali jučerašnji dan razgolitio je gorku istinu za 178 godina staru britansku turističku tvrtku, koju se smatra i najstarijom u svijetu u toj industrijskoj grani.

Foto: Reuters/PIXSELL

Da je Thomas Cook prestao poslovati, objavila je Britanska uprava za zrakoplovni promet, koja je otkrila i kako je trenutačno u organizaciji tog turoperatora u raznim dijelovima svijeta oko 150.000 britanskih državljana. Ukupno je, pak, propast britanskog Thomas Cooka daleko od doma zateklo oko 600.000 njegovih putnika; uz Britance, mahom Nijemce i Skandinavce.

U Hrvatskoj je, pak, jučer boravilo tek nešto više od četiri tisuće britanskih turista (od čega vjerojatno polovica u organizaciji konkurenta TUI-ja), ali ne zna se koliko ih je točno došlo s Thomas Cookom, kao što se jučer nije moglo doznati ni koliko je u Hrvatskoj njihovih putnika iz drugih europskih zemalja.

No, za razliku od dramatičnih scena na brojnim svjetskim aerodromima gdje je vijest o prizemljenju Thomas Cookovih aviona zatekla desetke tisuća gostiju na povratku kućama, u Hrvatskoj nije bilo većih problema niti ispada.

Najbolje ‘zapeti’ u Europi

Nitko, koliko je poznato, nije poželio ranije otići s odmora, niti bilo što slično. Objava britanske vlade da će se putem osiguravajućih društava pobrinuti za podmirenje troškova, djelovala je umirujuće, a i psihološki je zasigurno lakše naći se u ovakvoj situaciji negdje u Europi nego u Africi ili nekom manje uređenom drugom kutku svijeta.

U Makarskoj, recimo, koja je tradicionalno omiljeno odredište britanskih gostiju, direktorica Turističke zajednice Hloverka Novak Srzić, u maniri najboljih domaćina, kaže kako nije opcija da se itko od gostiju, bez obzira na datum dolaska ili odlaska, nađe u problemu zbog propasti turoperatora kod kojeg su kupili svoje putovanja. U tome je suglasna s makarskim hotelijerima, a u Atlasu, koji je kao Thomas Cookov DMK partner u Hrvatskoj ove godine pružio usluge nešto više od 100.000 njegovih putnika iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Njemačke i Poljske, kažu da su Britanci u ukupnom volumenu predstavljali svega 15 posto gostiju. Brojnošću su prednjačili Francuzi, Belgijanci i Poljaci, a potvrđuju da je trenutačno ponajviše Thomas Cookovih gostiju upravo u Dalmaciji. Ukupno ih je trenutno kod nas oko 1.400 iz Velike Britanije.

– Pomno pratimo situaciju i svoje ćemo usluge izvršiti do kraja te nećemo ugroziti imidž kompanije niti hrvatskog turizma – kaže rukovoditeljica marketinga i korporativnih komunikacija Atlasa Nikolina Frklić, koja napominje da se u cjelini ne radi o velikim brojkama.

Nasreću, ni ukupno gledano, barem prema jučer dostupnim informacijama, propast Thomas Cooka ne bi trebala izazvati veći potres za hrvatski turizam.

Foto: Večernji list

– Puno je bolje da se to, kad se već moralo dogoditi, dogodilo 23. rujna nego, recimo, 1. kolovoza – reći će direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

– K tome, ovakav razvoj događaja vezanih za Thomas Cook nije iznenađenje. Za probleme se znalo i već je bilo pokušaja restrukturiranja, tako da su partneri Thomas Cooka bili na oprezu. Prema informacijama koje imam, značajan broj hotelskih kuća naplatio je potraživanja koja je imao prema tom turoperatoru. Sad je najveća nepoznanica što će biti s Thomas Cookom u Njemačkoj, Skandinaviji, Nizozemskoj, odnosno u 16 zemalja gdje je prisutan. Otamo stižu poruke kako nastoje naći model da nastave poslovati, ali njihovi međusobni odnosi presloženi su tako da bi se u ovom trenutku moglo predviđati konačan ishod – kaže Ostojić, koji smatra da slučaj Thomas Cooka zorno pokazuje kako su svi stari poslovni modeli pred velikim izazovima.

– Thomas Cook bio je golemi sustav sa svim manama koje uz to idu; tromost i neprilagodljivost tržišnim okolnostima koje se danas mijenjaju brže nego ikada. U eri smo digitalnih tehnologija, a hotelske kuće inzistiraju i na punjenju svojih soba bez posrednika, što su zasigurno bili veliki udarci za Thomas Cook. Samo restrukturiranje, pak, treba jako puno i energije i novca... – govori Ostojić.

Ima i drugih turoperatora...

Vlastima u Hrvatskoj, u čije ime su se oglasila ministarstva vanjskih poslova i turizma, žao je zbog gašenja “turističkog poduzeća Thomas Cook koja ima dugu tradiciju i iskustvo”.

– Niti jedan njihov gost koji se nalazi u Hrvatskoj neće biti oštećen ili nezbrinut. Britanska Vlada pobrinut će se za letove kojima će sve turiste vratiti kućama, dok će osiguravajuća agencija britanske Vlade pokriti troškove smještaja. Ministarstvo turizma u komunikaciji je s hotelskim kućama kako bi svi gosti bili na vrijeme informirani o situaciji te kako bi mogli nastaviti boravak u Hrvatskoj. Što se tiče utjecaj gašenja Thomas Cooka na budući dolazak britanskih turista, postoji niz kvalitetnih britanskih turoperatora koji nude Hrvatsku – poručuju priopćenjem dva ministarstva.

Britanija po noćenjima od 2013. među deset top tržišta

Hrvatsku je od početka godine posjetilo oko 800.000 britanskih gostiju, koji su ostvarili oko 4,1 milijun noćenja. Bili su četiri posto brojniji, a noćenja je tri posto više nego lani u ovo vrijeme.

Najviše noćenja ostvarili su u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji, a promatrano pojedinačno, po destinacijama, najviše noćenja britanskih gostiju ubrali su Dubrovnik, Split, Konavle, Pula, Poreč i Rovinj. Od 2013. Velika Britanija je, prema ostvarenim noćenjima, za hrvatski turizam među top deset tržišta. Iz Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice jučer poručuju da će, kao i dosad, nastaviti intenzivno promovirati hrvatski turizam na tržištu Velike Britanije, te provoditi aktivnosti vezane uz jačanje aviopovezanosti.

Tu zemlju smatra se jednim od naših najznačajnijih tržišta i vjeruje se da će i u nadolazećim godinama Hrvatska Britancima biti jedna od najpopularnijih destinacija.

Komentara 4

NO
Nordik
06:47 24.09.2019.

Zašto Velika Britanija ne spašava tako veliku kompaniju u svjetskim razmjerima? Hrvatska je milijarde uložila u spašavanje brodogradilišta koja znamo da nemaju šansu.

DU
Deleted user
20:23 23.09.2019.

Da se ovako nešto desi kod nas već bi razapeli premjera!

ZA
zakaria
20:24 23.09.2019.

Otkud nevjerica ako će se Brexit dogoditi 31.10.? Ne vjeruju li britanci u Brexit? Što se tiče hrvatskog turizma otom potom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije