Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govor ruskog vođe

Putin poslao oštru poruku Zapadu: Svijetu prijeti katastrofa

Russian President Putin oversees the Vostok-2022 military drills in Primorsky Region
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr , Hina
07.09.2022.
u 09:42

Putin je rekao da je Zapad potkopao globalnu ekonomiju "agresivnim" pokušajem nametanja svoje dominacije u cijelom svijetu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da sankcije Zapada toj zemlji predstavljaju opasnost za cijeli svijet koji se, kako je rekao, sve više okreće Aziji. U govoru na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku Putin je rekao da je Zapad potkopao globalnu ekonomiju "agresivnim" pokušajem nametanja svoje dominacije u cijelom svijetu.

Dodao je da je Rusija učinila sve što je mogla kako bi Ukrajina mogla izvoziti žito, ali da će se problemi na globalnom tržištu hrane vjerojatno intenzivirati i da prijeti humanitarna katastrofa, piše Guardian.

Sjedinjene Države i saveznici nametnuli su Rusiji najoštrije sankcije u modernoj povijesti zbog, kako je Putin opisuje, posebne vojne operacije u Ukrajini. Putin kaže da su sankcije slične objavi ekonomskog rata. Putin je rekao da su zapadne sankcije Rusiji zamijenile pandemiju COVID-19 kao glavna prijetnja globalnom gospodarstvu. 

"Govorim o sankcijskoj groznici Zapada, njegovim drskim, agresivnim pokušajima da nametne modele ponašanja drugim zemljama, da ih liši njihovog suvereniteta i podredi ih svojoj volji", rekao je Putin. 

"U pokušaju da pruže otpor tijeku povijesti, zapadne zemlje potkopavaju ključne stupove svjetskog gospodarskog sustava građene stoljećima", rekao je Putin i dodao da pada povjerenje u dolar, euro i funtu.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače kako bi razoružala svog južnog susjeda i iskorijenila tu zemlju od "opasnih nacionalista". Ukrajinske snage pružile su snažan otpor.

Pokušaj Zapada da ekonomski izolira Rusiju, jednog od najvećih svjetskih proizvođača prirodnih resursa, pogurao je globalnu ekonomiju u nepoznate vode uz sve više cijene hrane i energije. 

Putin je optužio Zapad da pokušava nametnuti svoju volju svijetu, ali je dodao da slabi njihova moć jer je žarište globalnog rasta sada u Aziji. 

"U međunarodnim odnosima došlo je do nepovratnih pa čak i tektonskih promjena", rekao je Putin. "Uloga dinamičnih, perspektivnih zemalja i regija u svijetu, ponajprije azijsko-pacifičke regije, značajno je porasla", napomenuo je ruski predsjednik. 

Na forumu je bio i kineski šef parlamenta Li Zhanshu, treće rangirani dužnosnik kineske Komunističke partije. 

Putin je rekao da će Kina plaćati plin Gazpromu u nacionalnim valutama, na temelju podjele ruske rublje i kineskog juana u omjeru 50-50. 

Putin je rekao da se rusko gospodarstvo nosi s "financijskom i tehnološkom agresijom Zapada", ali je priznao da ima poteškoća u nekim industrijama i regijama. 

Kineski čelnik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se na marginama summita u Uzbekistanu sljedećeg tjedna, rekao je u srijedu novinarima ruski izaslanik u Pekingu Andrej Denisov, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

Očekivani susret na summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) bio bi prvi susret dvojice čelnika koji su uspostavili blizak odnos od ruske invazije na Ukrajinu početkom ove godine. To bi također bilo prvo putovanje u inozemstvo za Xija od ranih dana pandemije koronavirusa, budući da je beskompromisni stav Kine o nultoj borbi protiv koronavirusa značajno ograničio diplomatska putovanja za njezine najviše dužnosnike.


 
Ključne riječi

Komentara 101

PR
pravednik2
10:28 07.09.2022.

Posebna vojna operacija je uzrok za posebne ekonomske sankcije.

ZA
zagabria7
10:48 07.09.2022.

Poštujem svaki narod pa i ruski ali malo je pretjerano kada zemlja sa ekonomijom Italije želi krojiti svjetsku politiku i to samo na osnovu prijetnji nuklearnim oružjem. Zamislite da to radi Italija, bilo bi groteskno

LA
Latigo
10:29 07.09.2022.

Odvratni iskompleksirani smrad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije