Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Šef ureda Zelenskog: 'Protuofeziva ne napreduje tako dobro, nećemo skrivati istinu'

Ukrainian service members fire a mortar at a front line near the city of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.07.2023.
u 14:17

U ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk jedan je reaktor potpuno isključen s elektroenergetske mreže kako bi se obavili popravci. U noći s četvrtka na petak u gradu Kurčatovu u Kurskoj regiji došlo je do eksplozije zbog pada drona, srušio se oko četiri kilometra od nuklearke.

Pobuna protiv ruske vojne hijerarhije je završila tako što je Moskva borcima Prigožina i Wagnera ponudila priliku da se nasele u susjednoj Bjelorusiji. Putin je rekao da je na ruskom parlamentu i vladi da raspravljaju o pravnom okviru za privatne vojske. "Wagner ne postoji", rekao je Putin novinama. "Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. On jednostavno ne postoji", kazao je ruski predsjednik, prenosi Reuters.

TIJEK DOGAĐAJA:

20:00 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zadovoljan je rezultatima nedavnog NATO samita u Vilniusu, rekavši da je njegova zemlja, u psihološkom smislu, već članica tog zapadnog vojnog saveza.

"Nadvladali smo psihološku barijeru i vidim da se na Ukrajinu već gleda kao na pravu članicu NATO-a", rekao je Kuleba u razgovoru za ukrajinsku televiziju. Žao mu je što u Vilniusu nije došlo do tog "kvantnog skoka", ali je uvjeren da će do njega, tj. članstva u NATO-u "neizbježno doći".

"I to će se dogoditi puno prije nego nam se to sada čini", rekao je Kuleba. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nije na samitu u Vilniusu uspio isposlovati pozivnicu za članstvo da bi se Ukrajina službeno pridružila NATO-u. Umjesto toga dobio je obećanje da će zemlja postati članica Saveza nakon završetka rata s Rusijom koji je počeo u veljači 2022. godine.

Velika Britanija, SAD, Francuska, Italija, Japan, Kanada i Njemačka, članice skupine G7, obvezale su se na "trajnu potporu Ukrajini dok brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", što uključuje vojnu pomoć s modernim naoružanjem za zračne i pomorske snage.


18:00  Kontraofenziva Kijeva, suočena s otporom ruskih snaga, "ne napreduje tako brzo", priznao je u petak šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Iermak. 

"Danas, protuofenziva ne napreduje tako brzo. Kada vidimo da nešto ne ide kako treba, trebamo to reći. Nitko neće uljepšavati stanje", rekao je Iermak. Također je rekao da zapadni saveznici ne vrše nikakav pritisak na Kijev po tom pitanju, već samo pitaju: "Kako vam možemo pomoći?". 

"Cijeli svijet zna da je nemoguće vršiti pritisak na Ukrajinu", izjavio je Iermak kojeg smatraju desnom rukom predsjednika Zelenskija. Ukrajina neće pregovarati s Rusijom sve dok njezine postrojbe ne napuste ukrajinski teritorij, dodao je.

"Naše je stajalište jasno. Uopće pomišljati na takve pregovore je moguće samo nakon što se ruske snage povuku s našeg teritorija. Cijeli svijet zna da prije toga nećemo razgovarati s Rusima", istaknuo je Iermak.


14:00 - U noći s četvrtka na petak u gradu Kurčatovu u Kurskoj regiji došlo je do eksplozije zbog pada drona koji se srušio oko četiri kilometra od nuklearke, navodi Telegram kanal Shot, prenosi Moscow Times.


13:50 - U ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk jedan je reaktor potpuno isključen s elektroenergetske mreže kako bi se obavili popravci, prenosi Interfax.


13:00 - EU i Svjetska zdravstvena organizacija rade na daljnjem jačanju operacija medicinske evakuacije u Ukrajini kako se bi se osiguralo da građani te zemlje dobiju pravovremenu medicinsku skrb, navodi se u izjavi EU objavljenoj u petak, prenosi CNN.


9:30 - Ruski guverneri zaduženi za regije blizu Ukrajine izvjestili su o daljnjim prekograničnim napadima dronovima ukrajinskih snaga.

Dron se srušio u gradu Kurchatov u Kurskoj oblasti, napisao je guverner Roman Starovoit na Telegramu, uzrokujući djelomičnu štetu na stambenoj zgradi. Niko nije ozlijeđen, rekao je.


9:20 -  Ukrajinske snage oborile su 23 bespilotne letjelice u noći na petak, uključujući 16 bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje, priopćile su u petak ukrajinske zračne snage, prenosi CNN.


8:25 - Na Twitteru je objavljena fotografija hotela u kojem je navodno ubijen ruski general Oleg Tsokov. Kako se navodi, ubijen je u okupiranom gradu Berdjansku.


8:15 - Čak 200 ruskih vojnika i zapovjednik okupiranog grada Tokmaka, ubijeni su u nedavnom napadu na vojnu bazu u blizini prve linije u južnoj regiji Zaporizhzhia, izjavio je u četvrtak ukrajinski dužnosnik.

Proruski društveni mediji i dužnosnik Vladimir Rogov kojeg je imenovala Rusija govorili su o eksplozijama koje potresaju to područje, ali se ne mogu potvrditi ukrajinske tvrdnje o broju mrtvih ili nedavnim postignućima na bojnom polju, prenosi CNN.


8:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu objavljenom kasno u četvrtak da je plaćenicima iz skupine Wagner ponudio priliku da nastave služiti unutar redovne ruske vojske.

Putin, kojeg je intervjuirao ruski dnevnik Kommersant, rekao je da je ponudu iznio na sastanku s borcima i njihovim osnivačem Jevgenijem Prigožinom krajem prošlog mjeseca, pet dana nakon što je Wagner pokrenuo neuspješnu pobunu protiv ruske vojne hijerarhije.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Nastavlja se sukob između Ukrajine i Rusije

Komentara 13

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:22 14.07.2023.

Melitopol i Berdjansk su daleko od linije fronte, 80 i više kilometara i nije vjerojatno da se u tim gradovima u dubokoj pozadini okupiranog područja vode neke borbe o kojima javljaju naši mediji.

FU
Fusnota
07:42 14.07.2023.

Jedna teroristička grupa manje

SE
Serengeti
21:23 14.07.2023.

Ruska vojska je proteklih dana napredovala prema selu Novoselivske i ušla je u centar grada gdje se vode borbe. Južno od Bakhmuta ruske snage su napravile protunapad i odbacile ukrajinske snage dalje od Klišivke. U Zaporiškoj regiji ruska vojska je napredovala i zauzela šumsko područje sjeverno od Marfopila. Npredovanja ruske vojske očigledno Nenad ne prijavljuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije