Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ANALIZA

Ovo je povijesna sramota: Putin piše novu povijest, a Europa je očajno nespremna. Ključne su dvije bitke

05.03.2022.
u 16:51

Rusija je desetljećima ismijavala američku arbitrarnu formulu promjene režima (regime change), a sada Putin izaziva moralni gnjev svijeta pozivajući ukrajinske vojnike da smijene "neprijateljsku vladu", a to njegov geopolitički rat pretvara i u vrstu građanskog rata. Navio je budilicu na sovjetsko vrijeme i "relegitimira" Brežnjevljevu doktrinu ograničenog suvereniteta, u svrhu protunaracije, ali ne posve bez razloga, držeći ukrajinsku vladu nacionalističkom, iako je vodi tragični komičar Volodimir Zelenski. Taj već odžalovani ukrajinski predsjednik Zelenski dokazao je da je NATO-ova podrška bila prvo prenaglašena retorika, a potom preslaba akcija. Nijedna od 30 zemalja NATO-a i niti jedna od 27 članica EU nije odgovorila na njegovo izravno pitanje bi li primili Ukrajinu u svoje društvo.

Ključne riječi

Komentara 50

DU
Deleted user
17:38 05.03.2022.

otkud to da je eu nespremna?

Avatar miran.beri
miran.beri
18:06 05.03.2022.

Nespremna? Mislim da nije do spremnosti, nego volje. Europa oklijeva je ne želi ratni sukob, trošak i žrtve koje s time dolaze. Sankcije su se, recimo, ekspresno donijele.

TA
tabula
19:41 05.03.2022.

Putin je samo tražio sigurnost svoje zemlje i ništa drugo. Ameri se to odmah i definitivno odbili, a EU kao vazal USA, prihvatio bez pogovora odluku svog gazde, što je značilo rat, a Amere baš briga, jer je rat daleko od njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?