Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA UTRKA

Putin osvaja Afriku – nudim oružje, tražim vaše rudno bogatstvo

Rusko-afrički summit
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
1/7
24.10.2019.
u 11:47

Rusija u prvi plan stavlja ulaganja u sektore obrane i energetike, područja u kojima je globalno konkurentna

Nakon što je učvrstio poziciju Rusije na Bliskom istoku, što prisutnošću vojnih postrojbi kao u Siriji što održavanjem partnerskih odnosa, kao što je slučaj u Iranu, Vladimir Putin pokrenuo je sada i veliki iskorak Moskve prema Africi. U Sočiju je jučer okupio cijeli niz lidera iz više od 40 afričkih zemalja na prvom Rusko-afričkom summitu kojemu je cilj obnoviti odnose Moskve na Crnom kontinentu i učvrstiti njen geopolitički položaj. Ideja je Rusiju predstaviti kao ozbiljnog partnera kojemu se može vjerovati, za razliku od Sjedinjenih Država, koji nerijetko svoje saveznike odbaci čim mu više ne trebaju, ili za razliku od europskih zemalja koje i sada na afričkom kontinentu imaju status bivših kolonijalnih sila.

Obnovljeni interes

Moskva je do prije tridesetak godina, u sklopu ondašnjeg Sovjetskog Saveza imala prilično dobre odnose s cijelim nizom afričkih država, od Egipta do Angole, no rušenjem SSSR-a i njegovim nestankom te su veze izblijedjele do neprepoznatljivosti. Preplavljena unutrašnjim, političkim, a još više gospodarskim teškoćama, Moskva početkom devedesetih nije imala dovoljno sredstava, a ni volje, intenzivnije se baviti svojim nekadašnjim saveznicama na Crnom kontinentu. Ujedno, otprilike u isto vrijeme opao je interes i zapada za Afriku, pa je nastao svojevrsni vakuum na političkoj sceni Crnog kontinenta.

Vakuum koji je počela ispunjavati prije nekog vremena Kina kupujući masovno zemljište i financirajući infrastrukturne projekte u cijelom nizu afričkih država. Sjever Afrike tijekom je posljednjih desetak godina, od rasplamsavanja Arapskog proljeća, u kaosu. Egipat je znatno oslabljen, Libija kao država gotovo više i da ne postoji. Sudan se raspao na dvije države između kojih bjesne sukobi, islamistički terorizam cvate u Nigeriji, Somaliji, zahvaća dijelove Kenije...

Upravo u ovoj situaciji općeg kaosa Afrika se vraća u središte svjetske pozornosti kao novo poprište borbe za utjecaj svjetskih sila. Ne samo zbog golemih zaliha rudnih bogatstava već i zbog velikih površina obradivih površina koje postaju sve primamljivije i primamljivije.

U ovome trenutku četiri su velika globalna igrača koja žele što veći utjecaj na Crnom kontinentu. To su SAD, Europska unija, Kina, a sada im se očito pridružuje i Rusija.

– Spremni smo se uključiti u utrku za suradnju s Afrikom. Cijeli niz zapadnih zemalja oslanja se pri tome na pritiske, zastrašivanje i ucjenjivanje kako bi povratili izgubljeni utjecaj i položaj u njihovim nekadašnjim kolonijama – izjavio je Putin neposredno prije početka summita u Sočiju.

Doduše, nije to baš potpuno točno. Europska unija i Kina pokušavaju u posljednjih nekoliko godina steći što bolji položaj u Africi investicijama i ulaganjem u infrastrukturu, pri čemu su znatno učinkovitiji od Rusije. Prošle godine trgovinski promet i ulaganja Moskve na području Afrike iznosio je oko 20 milijardi dolara, što je sedamnaest puta manje od trgovinske razmjene EU, koji je iznosio oko 300 milijardi eura, deset puta manje od trgovinske razmjene s Kinom, koja je iznosila 204 milijarde dolara, te tri puta manje od trgovinske razmjene afričkih zemalja sa SAD-om.

Utjecaj Rusije neće rasti eksponencijalno, već polako. Teško da mogu nadmašiti ulaganja Kine koja je među najvećim pojedinačnim zemljama ulagačima u afrički kontinent – kaže Ronald Gopaldas iz južnoafričke kompanije Signal Risk specijalizirane za strana ulaganja.

Otpisuju im dugove

Doduše, Putin ima vrlo specifičan plan ulaganja, koji je prilično usko definiran. Za razliku od Kine, koja na području Crnog kontinenta ulaže u sve što može, od kupnje zemljišta, preko izgradnje cesta i mostova, do opremanja srednjih i velikih industrijskih postrojenja, Rusija se koncentrira na dva sektora u kojima je svjetski lider – u energetiku i sigurnost. Plan je ponuditi afričkim zemljama, koje imaju malo ili nimalo pristupa tržištima stranog kapitala, cjelokupno restrukturiranje energetike i obrane.

Tako Rosatom, ruska državna agencija za energetiku, već traži partnere, i ugovore, diljem cijelog kontinenta, a posebice u Ugandi, Keniji, Nigeriji i Zambiji.

Što se sigurnosti tiče, Rusija je pokazala koliko brzo može djelovati prošle godine kada su u kratko vrijeme naoružali, ali i obranili vladu Srednjoafričke Republike, koja je potražila pomoć Moskve nakon što je Francuska, bivši kolonijalni vlasnik ove državice, obustavila mirovnu misiju koju je tamo imala.

Tijekom prvog dana dvodnevnog summita u Sočiju, Putin je najavio i kako je cilj Rusije u sljedećih pet godina u najmanju ruku udvostručiti ulaganja i trgovinski promet s afričkim državama. Što znači da će to iznositi oko 40 milijardi dolara na godinu. Ujedno, Moskva počinje i s otpisom starih dugova afričkim zemljama.

– Rusija je globalna supersila, i svjesna je kako ne može ignorirati Afriku na globalnoj geopolitičkoj sceni. A to afričkim državama otvara novi izbor – kaže Gopaldas. 

Ključne riječi

Komentara 16

MP
miroslav.petkovic.7564
12:12 24.10.2019.

Pomalo jadan clanak! Rus moze ponudit puno toga. Izvoz psenice oruzja energetike. Prave tamo nuklearne centrale. Izvoz putnicki aviona. . Nije Rus nikog u Africi napadala vec se zna ko...Neki bi trebali ucit povjest jeli tako Karakasu! Znam da ihih boli i bolit ceih te africke kolonizatore..Lovili crnce po africi pa onda radili na plantazan po Juznoj Amer i drugdje. Nekaze se bezveze radi ko crnac tj rob na plantazi. Hvala ti Rusijo sto spasi Kurde od pokolja.Prikazuje li nasa TV kako su Kurdi docekali Rsku vojsku. Aplaudiraju kaze glavni zapovjednik Kurda hvala vam na svemu. Sad znamo da nas Turci nece bombardirat jer vi ppatrolirate nasim gradovin i ulican..Amere nitko i nespominje vise kao da nikad nisu ni bili tu. Izdali Kurde i pobjegli glavom bez obzira.a kako vladko ukroti Erdoganovic svih deset Ruski.uslova mora je pristat. Nakon sest sati razgovora bio je iscjeden ko limun.Puni suverenitet Siriji. Ruska i SAA vojska na granici.Turko skoro nista nije dobio. Tako je to moji domaci Amerkanci rusi ne izdaju svog prijatelja.. Ali vi ste opet veci Ameri od svih Amera nema vas nigdje nema komentara. Disu prijatelji Sirije. Ali Vladko matira garavog Obamu a Trump preda partiju.a jeste se kleli u Amere i navijacki gledali to. Ali ovo je realnost. sad neki kmece.Nepisete kako je sinoc TUPOLJEV SM letio neprekidno jedanest tisuca km impresivno.dobro je da citaoci znaju.A ne kako je baka primila nekog princa i urucila mu darove.. Ovo je pouka za druge .Rusi cjene svoje prijatele

DU
Deleted user
18:09 24.10.2019.

vidim ovi iz buzina vam pisu naslove ali opet je bolje kupiti rudna bogatstva za oruzije jer to mozda zaustavi one koji ta bogatstva pljckaju s oruzijem

DU
Deleted user
18:09 24.10.2019.

vidim ovi iz buzina vam pisu naslove ali opet je bolje kupiti rudna bogatstva za oruzije jer to mozda zaustavi one koji ta bogatstva pljckaju s oruzijem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije