Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik SDSS

Pupovac: U Hrvatskoj se vodi kampanja protiv Srba i ćirilice

Milorad Pupovac
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: mf/VLM, bb/VLM
28.10.2013.
u 08:50

Osvrnuo se i na nedavni susret Josipovića i Nikolića napomenuvši da je posebno dobro da je do susreta došlo zbog toga što se taj susret uvjetovao i što su se političke biografije dvojice predsjednika uzimale kao razlog za njegovo odlaganje.

Potpredsjednik SDSS Milorad Pupovac izjavio je za beogradski dnevni list Blic kako se u Hrvatskoj vodi kampanja protiv Srba i ćirilice.

- Premda nas neki uvjeravaju da se u Hrvatskoj ne vodi kampanja protiv Srba ni protiv ćirilice, previše je toga rečeno što govori da je riječ baš o toj kampanji. Nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja koji su organizirani kao nositelji kampanje protiv ćirilice i nakon povlačenja policije, situacija je zasad nešto mirnija usprkos skidanju dvije dvojezične ploče. Što se kompromisa tiče, mogu samo kazati da za njega ima prostora, ali bi svatko morao doprinijeti da se on izgradi, rekao je Pupovac koji u Beograd dolazi kako bi na skupu koji organizira Institut za jezik SANU govorio o jezičkim ideologijama, jezičkim politikama i proizvodnji netolerancije u postjugoslavenskim zemljama.

Osvrnuo se i na nedavni susret Josipovića i Nikolića napomenuvši da je posebno dobro da je do susreta došlo zbog toga što se taj susret uvjetovao i što su se političke biografije dvojice predsjednika uzimale kao razlog za njegovo odlaganje.

- Jeli dovoljno da on zato bude historijski, to ne znam. Znam samo da su Hrvati i Srbi odavno potrošili svoju historiju. Kako bi se prikrila historijska praznina i žrtve u zadnje dva desetljeća, svaki čas se nešto proglašava historijskim, rekao je Pupovac dodajući da je potrebna politička moć i politički konsenzus da se vlade dvije države dogovore o statusu tužbi, kao i da u Hrvatskoj u ovom trenutku toga nema.

- Što se tiče nestalih, broj nestalih i njihova etnička pripadnost su sada takvi da ih obje strane mogu koristiti kao argument u raspravi o povlačenju tužbi. Tužbe, međutim, zaista ne doprinose bržem rješenju pitanja nestalih, jer se oni koriste kao argument za podizanje tužbi. A što se napretka tiče u rješavanju otvorenih pitanja, njega zapravo nema. I pitanje granice, i pitanje imovine, i pitanje mirovina i pitanje ratnih zločina i pitanje povratka ne bilježe značajnije odgovore. Broj obaveza iz ovih pitanja nešto je veći na hrvatskoj nego na srpskoj strani, rekao je u razgovoru za Blic Pupovac.  

Na pitanje novinara Blica je li , možda, razlog neprihvaćanja ćirilice u Vukovaru osjetljivost zbog ratnih događanja u Vukovaru, saborski zastupnik i dopredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je odgovorio kako je to samo opravdanje.

- Stradanje Vukovara i njegovih građana u kojemu se redovno zaboravlja i stradanje njegovih građana srpske nacionalnosti, koristi se kao opravdanje u ovoj kampanji i time narušava sve ono što je stvarano od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Stvara se atmosfera u kojoj će rat biti važniji od mira - odgovorio je Pupovac.

>> Stožer točno u podne dolazi na razgovor kod Milanovića

Komentara 3

Avatar delminium
delminium
20:38 03.11.2013.

Etno biznismen luduje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije