Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedočenje vojnika Mjanmara

“Pucajte u sve što vidite ili čujete, bila to djeca ili odrasli!”

FILE PHOTO: Ten Rohingya men with their hands bound kneel as members of the Myanmar security forces stand guard in Inn Din village
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.09.2020.
u 19:51

“Počistili” su, rekli su, 20 sela “Kalara”, kako u Mjanmaru pogrdno zovu Rohindže

Priča o muslimanskom narodu Rohindžama koje progone oružane snage Mjanmara dobila je novi zaokret. A on prilično sliči na neke priče koje se i danas, 25 godina nakon završetka ovdašnjih sukoba, pričaju u ovim krajevima, primjerice u Srebrenici. Dvojica su pripadnika mjanmarske vojske dezertirala te odlučila ispričati ono što su radili po zapovijedi i što su vidjeli za ofenzive na Rohindže u zemlji čija je predsjednica dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung Sang Suu-kyi.

Njihovi iskazi gotovo su nevjerojatna priča o genocidu kojem su svjedočili u jednom selu Rohindža i o tome da su im nadređeni zapovijedali: “Pucajte u sve što vidite ili čujete, bila to djeca ili odrasli!”. Riječ je o prvom javnom priznanju vojnika Mjanmara u kojem govore o masovnim ubojstvima, silovanjima i drugim zločinima protiv Rohindža koje je objavila organizacija Fortify Rights.

Dva vojnika u Haagu

Očekuje se da će snimke zaprimiti Međunarodni sud pravde u Haagu gdje se u pritvoru sada dvojica spomenutih vojnika i nalaze. Također, svjedočenja dvojice vojnika znače i rušenje tvrdnji mjanmarske vlade o tome da se u područjima gdje žive Rohindže ne čine zločini, nego da je riječ o sigurnosnoj operaciji.

Associated Press, koji je objavio priču o postojanju snimljenih svjedočanstava, ipak upozorava da nema neovisne potvrde o autentičnosti niti se može sa sigurnošću tvrditi da dvojica vojnika nisu iskaze dala pod prisilom. Naime, snimljeni su u srpnju u zarobljeništvu vojske Arakana, sve snažnije pobunjeničke grupacije koja se u Mjanmaru bori protiv vladinih snaga. No, Ujedinjeni narodi i organizacije za zaštitu ljudskih prava već imaju ekstenzivnu dokumentaciju o zločinima nad Rohindžama.

Tako, iako su snimljena svjedočanstva možda čak i režirana, dijelovi u kojima se eksplicitno govori o zločinima poklapaju se s dosad prikupljenim svjedočanstvima. Vojnik Myo Win Tun izjavio je kako su nakon zapovijedi da ubiju sve što vide i čuju u napadu na muslimansko selo, pokopali 30 ljudi, osam žena, sedmero djece te 15 muškaraca među kojima je bilo i starijih. Pukovnik Than Htike zapovjedio je da se “istrijebe svi Kalari”, što je ponižavajuće ime za Rohindže.

Sustavan zločin

Činili su to pucajući žrtvama u čelo i potom nogama gurajući tijela u raku. Žene su prije ubijanja silovali, a on sam priznao je jedno silovanje. Iz sela su pokupili svu elektroničku opremu i stoku. Ukupno su tom prilikom ubili 80 ljudi, uključujući djecu i starije, a ukupno su, kako je rekao, “počistili” 20 sela Rohindža. Dodatna je okolnost što su dvojica vojnika pripadala različitim bataljunima pa se njihovim svjedočenjem može dokazivati sustavnost zločina nad Rohindžama u svrhu počinjenja genocida.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
20:49 10.09.2020.

Zanimljivo kako Hag nije podignuo optuznice za ni jedan zlocin koji su pocinili muslimani nad Krscanima , od Sudana Sirije Nigerije Pakistana Iraka Egipta a u BiH je za zlocine Mudzahedina dao simbolicne kazne , a zanimljivo da SAD ii Rusija UK i druge velike sile ne priznaju sud u Hagu , on sluzi za politicke pritiske na male i slabe

DU
Deleted user
06:29 11.09.2020.

Od Kine do Mjanmara , Europe do Antartike svugdje pati ta religija mira , tolerancije i ljubavi ...do kada više

MI
Mircen
21:09 10.09.2020.

Kao Hrvat priznajem ove strašne zločine u Mjanmaru. Ja sam kriv za njih. Kao što sam kriv za sve što se ikada dogodilo na zemaljskoj kugli od početka doba Atlantide. Za sve su Hrvati krivi, za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije