Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA VLADE

Psi u skloništu neće se ubijati

Foto: Davor Puklavec/pixsell
19.05.2017.
u 07:16

Po ovom zakonu buduće će generacije ocjenjivati kakvo je bilo naše društvo – napredno ili nazadnjačko, kažu Prijatelji životinja

Usmrćivanje životinja ne rješava problem napuštenih životinja. To je nehuman, neučinkovit i preskup postupak, tako da sam ja za “no kill” skloništa u kojima će se one mikročipirati, cijepiti, sterilizirati i udomiti. Iskustva udruga koje vode skloništa životinja, s kojima smo surađivali pripremajući ovaj zakon, pokazalo je da se velika većina životinja iz skloništa udomi, ali ključno je educirati ljude i spriječiti napuštanje životinja – kazao je jučer ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, nakon što je Vlada prihvatila prijedlog novog zakona o zaštiti životinja, na koji se čekalo više od 10 godina.

Ne zna se pravi broj ubijenih

Nakon što je u siječnju konačno zabranjen uzgoj životinja zbog krzna, Vladino zeleno svjetlo za zakon s oduševljenjem su dočekali zaštitari životinja, koji su tijekom javne rasprave dali više od 1000 primjedbi i komentara koje je Tolušićevo ministarstvo uvažilo. Najveća novost zabrana je usmrćivanja napuštenih životinja te osnivanje no kill skloništa u svakoj županiji. Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, kojemu “šinteraji” nisu imali obvezu dostavljati podatke, lani su u 28 skloništa usmrćene 633 životinje. Zbog bolesti ili ozljeda usmrćeno ih je 299 životinja, od kojih 71 mačka, a ostalo su psi, dok su 334 psa usmrćena zbog isteka zakonskih 60 dana obveznog držanja životinja u skloništu. No pretpostavlja se da su brojke usmrćenja, “zapele” na lokalnoj razini, puno, puno veće. U cilju učinkovitijeg rješavanja problematike napuštenih i izgubljenih životinja, skrbi za životinje i razvijanja svijesti o odgovornom posjedovanju kućnih ljubimaca, nakon što se zakon i donese, na području svake jedinice područne ili regionalne samouprave morat će se osnovati jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta.

Za 21 sklonište 11,5 mil. kn

Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja, a povećava se i razina dobrobiti životinja kada je riječ o njihovom posjedovanju i korištenju. Sankcionirao bi se i spolni odnos čovjeka i životinje, bacanje petardi, držanje stalno vezanih pasa, držanje i korištenje životinja u cirkusima, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima... Inspekcijski nadzor provodit će veterinarski odnosno poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede te komunalni redari, koji će po novome moći očitati i mikročipove s napuštenih pasa, dok jedinice lokalnih samouprava u proračunu moraju osigurati dovoljno sredstava za pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama i rad skloništa za životinje (hranu, cijepljenje, liječenje) - 549 tisuća kuna po skloništu, odnosno ukupno 11,53 milijuna za 21 sklonište godišnje.

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, poziva političare da se, neovisno o političkim opredjeljenjima, zauzmu za veću zaštitu životinja.

– Ističemo da je ovaj zakon interes Hrvatske koja se njime definira kao napredna zemlja u zaštiti životinja, a to je i jedan od elemenata po kojima će buduće generacije ocjenjivati kakvo je bilo naše društvo – napredno ili nazadnjačko. Očekujemo u daljnjoj proceduri i od svih stranaka i saborskih zastupnika da podrže novi zakon – kazao je Oman.     

Komentara 12

U1
ursus_1212
09:01 19.05.2017.

Moja životinja, moje pravo da je ubijem, rekli bi pobornici pobačaja. A pobačaj još i podupiru. Nisam za zabrane, ali pobačaj je sumrak civilizacije, kao i ubijanje životinja..

DU
Deleted user
11:58 19.05.2017.

Nisu životinje ništa krive što ih monstrumi napuštaju, sakate, zlostavljaju. Nitko nikoga ne tjera da pomaže životinjama, ali im barem nemojte odmagati, za sve je kriv isključivo čovjek!

BO
boyosb
09:01 19.05.2017.

Pitanje: Kako to uvesti u romskim naseljima? Romi svoje pse nikade ne vežu, čak ni neznaju koliko ih imaju i kako se hrane, jesu li onda Romi ispred svih zakona???? Dođite u SB i uvjerite se na licu mjesta, kreću se u čoporima, podivljaju i napadaju sve što se nemože obraniti, od djece do divljači u obližnjam lovištu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije