Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prvi u redu za cijepljenje zdravstveni radnici i kronični bolesnici

svinjska gripa
Boris Ščitar
Autori: ib/VLM, is/VLM, iv/VLM
30.10.2009.
u 17:18

Svinjska gripa: Epidemiolozi odredili tko će imati prednost u cijepljenju.

Dijabetičari, bubrežni, srčani bolesnici, astmatičari, osobe patološke debljine - kronični bolesnici svih dobi, zatim zdravstvenici djelatnici, te zdrave osobe čiji su ukućani bolesnici koji se ne mogu cijepiti, tri su skupine stanovništva koje su epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odredili prioritetnima za cijepljenje protiv pandemijskog virusa gripe A H1N1, rekla nam je jučer voditeljica odjela za zarazne bolesti HZJZ-a prof. Ira Margan-Gjenero.

Zasad još dvije doze
– Za sada nismo preporučili cijepljenje zdrave djece i mladeži, jer prema europskim epidemiološkim podacima oni nisu ugroženi od svinjske gripe, odnosno infekciju prebole uz blagu kliničku sliku i bez komplikacija.

Pratimo što se zbiva u svijetu, posebno u europskim zemljama, i ako bude potrebno, kriterije za cijepljenje ćemo proširiti. Struka još nije promijenila pravilo da se cijepiti treba s dvije doze, iako rezultati terenskih studija upućuju da bi dovoljna bila zaštita samo jednom dozom cjepiva – kaže dr. Margan-Gjenero.

Prve doze u prosincu
Još se ne zna kada će cijepljenje početi. Od milijun i pol doza cjepiva koliko je Hrvatska naručila, prvi kontingent od 500.000 stići će u prosincu, zatim isto toliko u siječnju te u veljači, rekla nam je dr. Tatjana Sindik-Milošević, ravnateljica Imunološkog zavoda.

Brojke o oboljelima u RH mijenjaju se doslovce svakoga dana. Jučer smo imali 292 laboratorijski potvrđena slučaja, ali je registrirano još 786 oboljelih s kliničkim znakovima gripe. Dva najveća žarišta su Zagreb i Split, gdje je registrirano oko polovice od ukupnog broja inficiranih u zemlji. Nakon osnovnih i srednjih škola te zatvora na Bilicama, svinjska gripa pojavila se i u dječjem vrtiću na Brdima u Splitu.

U Splitu se u tri dana broj oboljelih sa 184 popeo na 254. U KBC-u Split na liječenju je zadržano 11 osoba, a na intenzivnoj njezi u teškom je stanju hospitalizirano dvoje ljudi. U Varaždinskoj županiji do sada je otkriveno dvoje zaraženih, 24-godišnji zatvorenik iz lepoglavske Kaznionice i 18-godišnjak iz Strmca Podravskog, koji je virus “pokupio” u Austriji. Prvi slučaj kolektivne infekcije dogodio se u Karlovačkoj županiji, i to u Centru za rehabilitaciju Ozalj. Oboljelo je 20 štićenika i tri djelatnika. Svi imaju blage simptome.

Ključne riječi

Komentara 7

XY
xychhr200
11:27 31.10.2009.

Ne želim biti vulgaran, ali moram reći: SEREM SE NA VEČERNJAKOV \"FORUM\" zbog načina i \"kvalitete\" ocjenjivanja. Pa kad ćete konačno srediti to SRANJE..???

DO
doktorica
17:29 30.10.2009.

Prvi neka se cijepi dr Milinović pa ako preživi....

MA
marjanca
17:38 30.10.2009.

Švica je omejila cepljenje s cepivom Pandremix proizvajalca GlaxoSmithKline, ker ni dovolj preiskušeno. Kakšnega pa ponujajo pri vas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije