Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA SE ŠIRI

Peti slučaj zaraze u Srbiji, a prvi u Turskoj

Koronavirus u Sloveniji
Foto: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL
1/24
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.03.2020.
u 23:34

Guverner američke savezne države New Yorka priopćio je u utorak da je donio odluku o raspoređivanju vojnika Nacionalne garde u New Rochelleu. "Ovo je drastična mjera, ali ovdje je najveća koncentracija zaraženih u zemlji i ovo je doslovno pitanje života ili smrti", rekao je guverner

Koronavirusom u svijetu zaraženo je više od 114 tisuća ljudi, a posljednje informacije pokazuju da je ukupno odnio 4027 života. Od virusa se trenutačno oporavilo 64.099 ljudi. Najviše umrlih je u Kini (3136), Italiji (463), Iranu (237) i Južnoj Koreji (54). Talijanski premijer Guiseppe Conte naredio je zabranu okupljanja i proglasio Italiju "zaštićenom zonom". Pozvao je Talijane da izbjegavaju putovanja zemljom i da "ostanu kod kuće". 

23:33 - Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca objavio je kako je zabilježen prvi slučaj koronavirusa i u toj državi. Koronavirus je otkriven kod muškog pacijenta. Njegova obitelj stavljena je pod promatranje, rekao je Koca. 

Turska je bila jedna od posljednjih država iz šireg europskog susjedstva u kojoj dosad nije bio zabilježen nijedan slučaj virusa, uz Libiju

23:16 - Državni vrh Srbije sastat će se u srijedu kako bi utvrdio nove preventivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, najavila je u utorak navečer srbijanska premijerka Ana Brnabić, na dan kad je Ministarstvo zdravlja priopćilo da je u Srbiji potvrđen i peti slučaj koronavirusa.

„Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom i nema mjesta panici“, izjavila je u utorak Brnabić za TV Prva i pozivajući na pribranost najavila za srijedu razgovore najviših državnih dužnosnika o novim mjerama prevencije. Nije isključila ni mogućnost zatvaranja škola.

„Razgovarat ćemo i o zatvaranju škola ako postoji bilo koji razlog“, rekala je Brnabić, najavljujući da će to uslijediti „ako bude preporuka stručnih službi“.

23:05 - Europska komisija osnovat će fond 'težak' 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi odgovorila na gospodarske krize izazvane koronavirusom, najavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Govoreći nakon videokonferencije s europskim čelnicima, Von der Leyen je rekla da bi se investicijski fond trebao financirati sa 7,5 milijardi eura novca EU-a koji će biti dostupan odmah. To su sredstva koja nacionalne vlade nisu iskoristile zbog birokratskih razloga. Umjesto da ih šalju natrag u Bruxelles, sada ih mogu iskoristiti za pomoć svojim gospodarstvima, rekao je Reutersu neimenovani europski dužnosnik.

"Taj instrument će vrlo brzo doseći 25 milijardi eura. Da bi to postigli predložit ću Vijeću EU-a i Europskom parlamentu da ovoga tjedna oslobodimo 7,5 milijardi eura", rekla je predsjednica komisije.

Investicijski fond će biti usmjeren na područje zdravstva, mala i srednja poduzeća i na tržište rada, dodala je.

Video - Krunoslav Capak otkrio koliko se testova na koronavirus dnevno radi u Hrvatskoj

 

20:39 Guverner američke savezne države New Yorka priopćio je u utorak da je donio odluku o raspoređivanju vojnika Nacionalne garde u New Rochelleu, u sjevernom predgrađu New Yorka, žarištu epidemije koronavirusa u toj državi. Guverner Andrew Cuomo rekao je da će se vojnike Nacionalne garde - kojih broj nije naveo - rasporediti u "zoni izolacije" u krugu 1,6 km od toga grada s 80.000 stanovnika, sa zadaćom da "osiguraju opskrbu stanovnika hranom i dezinficiraju škole".

"Ovo je jedinstven primjer u Sjedinjenim Državama, ovo nigdje nismo vidjeli. Dvostruko je više oboljelih u New Rochelleu nego u gradu New Yorku, to je fenomen. Ovo je drastična mjera, ali ovdje je najveća koncentracija zaraženih u zemlji i ovo je doslovno pitanje života ili smrti", rekao je guverner na konferenciji za novinare.

20:30 Još dva slučaja koronavirusa potvrđena su u utorak u BiH, pa je broj oboljelih porastao na sedam, a vlasti su zabranile ulazak u zemlju državljanima Italije i Kine, dviju najpogođenijih zemalja. 

Dva nova slučaja zabilježena su u Zenici a riječ je osobama koje su bile u kontaktu s 51-godišnjom ženom kod koje je virus utvrđen u ponedjeljak, potvrdila je lokalnim medijima Sebija Izetbegović, ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu gdje se provode testiranja. Ostala četiri pacijenta su iz Banje Luke i obližnjeg mjesta Čelinac.

U cijeloj BiH trenutno je u izolaciji odnosno pod posebnim mjerama nadzora nešto više od 500 osoba zbog sumnje na koronavirus. Na teritoriju Republike Srpske vlasti su naredile prekid nastave u osnovnim i srednjom školama te na fakultetima a do kraja mjeseca zabranjena su i sva masovna okupljanja. Takva zabrana na snazi je i u Sarajevu no ne i u ostalim županijama u Federaciji BiH.

19:23 - Kako prenosi Dnevni avaz, žena iz Zenice koja ima koronavirus, navodno je na Dan žena bila na slavlju u jednom restoranu, prije nego je saznala da je pozitivna. Na proslavi je bio i folk pjevač i oko 500 posjetitelja.

19:00 - Broj zaraženih novim koronavirusom u Sloveniji porastao je na 34, javljaju slovenski mediji. Tri novooboljela su zaposleni u sveučilišnoj bolnici u Ljubljani.

18:00 - U Srbiji je registriran peti slučaj zaraze korona virusom, prenosi B92.

17:53 - Nakon Austrije i Slovenija je zatvorila granicu s Italijom. Tehnički slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru je objavio kako je naložio Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu unutarnjih poslova da organiziraju zatvaranje granice s Italijom kao što je to ranije učinila i Austrija.

Svim stranim državljanima je zabranjen ulazak u Austriju osim ako nemaju posebno liječničko odobrenje, dok je austrijskim državljanima ulazak dozvoljen, ali uz uvjet da svi odu u 14-dnevnu samoizolaciju. Takve mjere sada uvodi i Slovenija.

17:40 -  Kineski predsjednik Xi Jinping prvi je puta nakon izbijanja epidemije koronavirusa posjetio Wuhan, epicentar epidemije, što je znak da su kineske mjere kontrole širenja virusa uspješne. Xi je stigao u Wuhan istoga dana kada su vlasti zatvorile 14 privremenih bolnica koje su otvorene zbog epidemije koronavirusa, prenosi portal The Paper. Ranije u utorak Peking je objavio da je u ponedjeljak zabilježeno samo 19 novih slučajeva zaraze, što je značajno smanjenje u odnosu na 40 dan ranije. To je i treći dan za redom bez novih slučajeva izvan pokrajine Hubei, čiji je glavni grad Wuhan.

17:00 - Posebni izaslanik UN-a za ljudska prava u Iranu Javaid Rehman pozvao je u utorak Teheran da privremeno oslobodi sve zatvorenike i dodao da je "žalosno i uznemirujuće" zadržavati političke zatvorenike usred epidemije koronavirusa. Rehman je također opisao tempo širenja koronavirusa u Iranu "iznimno zabrinjavajućim" i kritizirao mjere koje su uvele vlasti. "Po mojoj procjeni država je učinila premalo i prekasno", tvrdi. 

15:29 - Slovenija je objavila kako je broj oboljelih od koronavirusa porastao na 31. Do sada su napravili 1643 testova, a čekaju se rezultati sumnjivih slučajeva. Objavljeno je kako je većina slučajeva blaga. 

15:20 - Austrija je zatvorila granicu s Italijom. U Austriji je danas potvrđeno 27 novih slučajeva zaraze, dosad ukupno 158 slučajeva. Vlada kancelara Sebastiana Kurza najavila je izvanredne mjere radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom COVID-19

15:13 Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu objavilo je na svojim Facebook stranicama kako se zbog širenja koronavirusa odgađa predstava Tarika Filipovića. 

14:38 Vlada Republike Srpske donijela je odluku prema kojoj se zatvaraju osnovne i srednje škole na 21 dan. Zabranili su sva javna okupljanja do 30.03, najavili pooštriti kontrolu ulaska na granici

Istaknuli su kako za sada neće zatvoriti vrtiće, no ako se pojavi slučaj to isto će učiniti. 

13:52 – U Iranu je 54 ljudi umrlo od koronavirusa u posljednja 24 sata, što je najveća brojka u jednom danu u toj državi otkad se zaraza proširila. Ukupno je sada u Iranu koronavirus odnio 291 život, a zaraženo je 8.042 osobe, 881 više nego prije 24 sata.

12:35 – Austrija je upozorila državljane da ne putuju u susjednu Italiju nakon što je Rim nametnuo karantenu širom Italije.

Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je na internetskoj stranici: "Austrijskim putnicima preporučuje se da se odmah vrate u Austriju". Nova austrijska mjera da provodi zdravstvene provjere na talijanskoj granici na snagu je stupila u utorak.

12:28 – Zrakoplovna tvrtka Wizz Air obustavila je sve letove u Italiju i Izrael nakon što su dvije zemlje najavile planove da pobijede najtežu epidemiju koronavirusa u Europi, objavila je niskobudžetna zrakoplovna tvrtka.

Letovi do talijanskih zračnih luka i iz njih  bit će obustavljeni od 10. ožujka do 4. travnja, a letovi iz zračnih luka u Tel Avivu i Eilatu bit će obustavljeni od 12. ožujka do 23. ožujka, rekla je kompanija. Izrael će zahtijevati od svakog putnika koji je došao s prekomorskog puta da bude 14 dana u karanteni kao mjera opreza zbog širenja koronavirusa, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak.

VIDEO Koronavirus mijenja navike Hrvata: Više se ne ljubimo u obraz

12:20 – Poljska vlada odlučila je otkazati sva masovna događanja zbog izbijanja epidemije koronavirusa.

"Ovog jutra odlučili smo otkazati sve masovne događaje", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da neće organizirati velike skupove u sklopu kampanje kao mjeru protiv širenja koronavirusa, pokrenuvši pitanje kako će epidemija utjecati na izbore koji bi se trebali održati u svibnju. Na predsjedničkim izborima odlučit će se hoće li vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) moći potpuno provesti svoju agendu, uključujući preustroj pravosuđa zbog kojeg je nastao spor s Bruxellesom jer predsjednik može staviti veto na zakone.

"Odlučio sam da neću organizirati velike skupove u sklopu svoje predsjedničke kampanje jer na te skupove dolaze stotine ljudi", prenosi državna novinska agencija PAP Dudinu izjavu u ponedjeljak navečer. "Čini mi se da je rizik širenja zaraze prevelik", istaknuo je.

U zemlji sa 38 milijuna ljudi prijavljeno je 17 slučajeva. U Poljskoj nitko nije umro od koronavirusa.

11:55 – Jedno od vodećih američkih sveučilišta Johns Hopkins objavilo je  rezultate do sada najveće studije koja je pratila progresiju 181 pacijenta oboljelog od SARS-CoV-19 virusa, koji će imati iznimno važan utjecaj na praćenje Covid-19 oboljelih. U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine navode da velika većina ispitanika (njih 95%) prve simptome nakon infekcije SARS-CoV-19 virusom pokazuje već peti dan nakon infekcije. Više OVDJE.

11:35 – Zbog koronavirusa Češka od sutra zatvara škole, objavio je tamošnji premijer Andrej Babiš. U Češkoj je potvrđen 31 slučaj zaraze koronavirusom, a za razliku od škola, fakulteti i dalje ostaju otvoreni. Također će zabraniti i sva okupljanja više od 100 sudionika.

11:10 – Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je u utorak da će preventivno u sljedeća dva tjedna svoju dužnost obavljati od kuće jer je proteklog vikenda boravio u Italiji, koja je najteže pogođena koronavirusom .

"Budući da sam prošl vikend bio u Italiji, odlučio sam, isključivo preventivno, slijediti upute i obnašati svoju dužnost predsjednika od kuće u Bruxellesu u sljedećih 14 dana u skladu sa zdravstvenim protokolom", kaže se u priopćenju koje je objavio Sassoli.

10:45 – Policija iz talijanskog grada Chiavari u blizini Genove s megafonom iz policijskog kombija poziva građane da ostanu u svojim domovima.

– Pažnja zbog koronavirusa, građane pozivamo da ostanu u svojim kućama kako bi se izbjeglo širenje zaraze – upozoravala je policija vozeći se gradskim ulicama. Poziv policije izazvao je paniku među građanima pa je gradonačelnik Marco Di Capua objasnio zašto su to učinili, piše Telenord.

– Pozvali smo građane da ostanu u svojim domovima kao mjeru predostrožnosti kako bi se izbjegla zaraza – rekao je on.

I policija iz grada Lizzanello također je pozvala građane da ostanu u kućama.

10:10 – Dr. Daniele Macchini, liječnik na intenzivnom odjelu opće bolnice u Bergamu "Humanitas Gavazzeni e Catelli" javnosti je opisao svoju svakodnevicu i borbu s koronavirusom.

– Kod nas se događa epidemiološka katastrofa. Nema više kirurga, urologa, ortopeda. Svi smo postali dio jedinstvenog liječničkog tima koji se suočava s ovim tsunamijem – objavio je. Više pročitajte OVDJE.

8:07 – CNN je objavio listu zemalja koje su najjače pogođene zarazom koronavirusom. Više pročitajte ovdje.

7:51 – Austrija je potvrdila 131 slučaj zaraze koronavirusom. Vlasti su savjetovala svojim građanima koji su u Italiji da se vrate kućama. Norwegian Air privremeno je, zbog epidemije koronavirusom, zaustavio letove za i iz Italije

7:32 – Brojni Talijani krenuli su u supermarkete s noćnim radnim vremenom kako bi se opskrbili namirnicama. Stvorile su se gužve pa su morali čekati u redovima. 

– Pa vlada virus, a ne glad – rekao je jedan od zaposlenika supermarketa. Osim namirnica, brojni su kupovali i sredstva za dezinfekciju i sapune, piše 24sata.

7:20 – Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je u utorak Wuhan, epicentar epidemije koronavirusa, posjetivši ga prvi put od početka epidemije krajem prošle godine. Tijekom boravka u Wuhanu predsjednik će "posjetiti i izraziti pozdrave medicinskim radnicima, vojnim časnicima i vojnicima, radnicima u zajednici, policijskim službenicima, dužnosnicima i volonterima koji se bore protiv epidemije na liniji fronte, kao i pacijentima i stanovnicima", objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Video: Milano – Ulice su puste nakon što je proglašena karantena zbog koronavirusa

Xi je uglavnom bio odsutan iz kineskih državnih medija početkom krize, no od prošlog mjeseca bio je vidljiviji kako se situacija pogoršala. Njegov dolazak u grad, u kojem se vjeruje da se virus najprije pojavio, dolazi nakon što se prošlog tjedna širenje virusa usporilo u kontinentalnoj Kini i pažnja se usmjerila na sprječavanje uvezenih infekcija s prekomorskih mjesta poput Irana, Italije i Južne Koreje.

Provincija Hubei, čiji je glavni grad Wuhan, proučava planove za omogućavanje ljudima na područjima srednjeg ili niskog rizika zaraze koronavirusom da počnu putovati, objavili su u utorak državni mediji pozivajući se na sastanak koji je vodio šef pokrajinske stranke Ying Yong,

Na sastanku, koji je izvijestio službeni Hubei Daily, rekao je da će ljudima možda biti dopušteno da počnu putovati koristeći mobilni sustav praćenja koji su posljednjih tjedana uspostavile mnoge lokalne vlasti u Kini.

Kontinentalna Kina imala je 19 novih koronavirusnih infekcija u ponedjeljak, objavila je u utorak Nacionalna zdravstvena komisija, što je pad od 40 u odnosu na dan ranije. Od novih slučajeva, 17 ih je bilo u Wuhanu, dok je jedan bio u Pekingu, a drugi u Guangdongu, zbog ljudi koji su stigli iz inozemstva, objavila je komisija.

6:30 – Mongolija je priopćila u utorak da je za francuskog državljanina koji radi u toj zemlji potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Nacionalna komisija za hitne slučajeve objavila je kako je 57-godišnji muškarac putovao u Mongoliju iz Francuske i prolazio kroz Moskvu. Vlada je identificirala 42 osobe s kojima se pacijent susreo i još 120 pojedinaca koji su bili u bliskom kontaktu s pacijentom, koji radi za Badrakh Energy u južnoj provinciji Dornogovi i u stabilnom je stanju.

Mongolija je obustavila sva lokalna putovanja u provinciji Dornogovi, priopćila je komisija. Zaraza se pojavila u Mongoliji unatoč strogim graničnim i putničkim kontrolama koje je Ulaanbaatar nametnuo kako bi spriječio virus koji se prvi put pojavio u Kini i koji je sada zarazio više od 100.000 ljudi širom svijeta.

VIDEO Koronavirsu u Italiji: Kontrole talijanske policije

Mongolija je zatvorila granične prijelaze iz Kine, uvela zabranu putovanja ljudima iz Japana i Južne Koreje i do 11. ožujka te zatvorila škole do kraja ožujka.

Mongolski predsjednik Battulga Khaltmaa i drugi vladini dužnosnici krajem veljače završili su u 14-dnevnoj karanteni nakon povratka kući iz posjete Kini kao mjera predostrožnosti.

Koronavirus je zabilježen i u Panami i to kod 40-godišnje žene.

Neimenovana žena otputovala je iz Španjolske i po dolasku u Panamu u ponedjeljak zatražila je bolničku skrb zbog vrućice i kašlja, rekla je novinarima ministrica zdravlja Rosario Turner dodajući da vlada želi biti transparentna u vezi s tim slučajem.

Žena, čije državljanstvo nije objavljeno i za koju se vjeruje da ima relativno slabiji stupanj bolesti, u stabilnom je stanju.

"Njezino stanje bismo mogli opisati kao slabiji slučaj koronavirusa", rekla je ministrica.

GALERIJA Koronavirus u Iranu

Koronavirus u Sloveniji
1/19
Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
09:27 10.03.2020.

Sjeverna Koreja (54)?! Nemate vi nikakve podatke iz Sj. Koreje, to je sigurno. A drugo, talijanska vlada baš i ne ulijeva samopouzdanje ljudima. Nije ni čudo što im ne vjeruju.

Avatar TamiFlu
TamiFlu
08:31 10.03.2020.

A od cega da zive dok traje karantena? Od zraka i ljubavi? Kakva ekipa...

AU
austrougarskigeneral
10:06 10.03.2020.

ma bnit ce sve više oboljelih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije