Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA Djevojka koja je prije nekoliko dana došla iz Južne Amerike u Banju Luku, donijela je virus H1N1 (svinjsku gripu)

Prvi slučaj H1N1, a u BiH kasne testovi i istekao rok lijekovima

30.06.2009.
u 23:01

Dvadesetčetverogodišnja djevojka je doputovala iz Južne Amerike 26. lipnja u posjet obitelji u Banju Luku, a njezin posjet se pretvorio u noćnu moru. Putujući u posjet obitelji ona vjerojatno nije ni slutila da će za nekoliko dana oboljeti od virusa H1N1 i donijeti ga u BiH.

Prvi su testovi pokazali kako je djevojka oboljela od virusa koji izaziva paniku u cijelome svijetu, a konačni nalazi će biti gotovi za dva dana. Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske danas je poslao uzorak uzet od djevojke u Institut Torlak u Beogradu na dodatnu analizu.

- Najduže za dva dana trebali bi biti poznati rezultati testa, odnosno kada Institut Torlak uradi analizu oni će uzorak proslijediti u London, nakon čega će biti poznato je li djevojka zaražena novim virusom - istaknula je glasnogovornica ovog instituta Milka Mrđa. I dok svi čekamo konačne nalaze, u BiH se već uvelike širi panika zbog pojave nove bolesti. Upravo toga su se stručnjaci najviše pribojavali, a sada se čini da je panika neizbježna.

- Nema mjesta panici, jer je riječ o gripi koja izaziva manju smrtnost od sezonske - rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi u Vladi RS-a Ranko Škrbić pokušavaju ublažiti cijelu situacija. Zajedno s oboljelom djevojkom, nekoliko članova njezine obitelji se također nalazi u karanteni jer se sumnja da bi i oni mogli biti zaraženi. Nakon ovoga slučaja i ostali veliki gradovi u BiH su počeli s ubrzanim pripremama za pojavu virusa H1N1.

Kako doznajemo od voditelja Klinike za zarazne bolesti SKB-a Mostar doc. dr. Ive Curića, u slučaju da se ovaj oblik gripe pojavi u Hercegovini pacijenti bi se transportirali u Sarajevo.
- Mi još uvijek završavamo radove i preseljenje u nove prostorije, tako da bismo u slučaju zaraze pacijente slali u Sarajevo - rekao nam je Curić. Prema podacima koje smo dobili iz SKB-a Mostar, još uvijek nisu nabavljeni brzi testovi na virus H1N1.

- Oni bi trebali biti dopremljeni u Mostar idući tjedan - rekla nam je voditeljica Odjela za mikrobiologiju SKB-a Mostar dr. Maja Ostojić. Tamiflua još uvijek nema u ljekarnama, tako da nećemo pogriješiti ako zaključimo da smo, blago rečeno, nespremni za zarazu virusa H1N1.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije