Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO NA DAN POBJEDE

Prvi put progovara general s kultne fotografije iz Knina: Specijal Večernjeg donosi nikad ispričane priče iz Oluje

04.08.2022.
u 12:37

Na današnji dan prije 27 godina počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja" u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Večernji list na sutrašnji Dan pobjede u svom posebnom izdanju donosi ekskluzivni specijal na 16 stranica, u kojem naši autori Žarko Ivković, Renata Rašović, Željko Andrijanić i Srđan Hebar, uz veliku infografiku o tijeku akcije na svim frontama, koju potpisuje naša Kristina Franić, donose nikad ispričane priče junaka koji su Hrvatskoj donijeli slobodu.

Na današnji dan prije 27 godina počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja" u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. U akciji "Oluja" za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. U operaciji je poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo a da su gubici na drugoj strani bili nekoliko puta veći.Tijekom i nakon operacije "Oluja" ubijeno je 667 civila. U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Naši reporteri donose nikad ispričane priče iz Oluje, ne propustite ih 

Večernji list na sutrašnji Dan pobjede u svom posebnom izdanju donosi ekskluzivni specijal na 16 stranica, u kojem naši autori Žarko Ivković, Renata Rašović, Željko Andrijanić i Srđan Hebar, uz veliku infografiku o tijeku akcije na svim frontama, koju potpisuje naša Kristina Franić, donose nikad ispričane priče junaka koji su Hrvatskoj donijeli slobodu.

Po prvi put o Oluji govori Ivica Primorac, nekadašnji visoki dužnosnik stožera obrane HVO-a i jedan od generala s legendarne fotografije nastale na kninskoj tvrđavi, gdje je 5. kolovoza konačno podignuta hrvatska zastava. Prvi ju je podignuo pokojni Ivan Korade, a sutradan i pokojni predsjednik RH Franjo Tuđman te je tom prigodom nastala fotografija s generalima na kninskoj tvrđavi. 

Donosimo i priču Marijana Kretića, jednog od ratnih zapovjednika 7. gardijske brigade Puma, koji su prvi ušli u Knin nakon završetka Oluje, potom i ulomak iz knjige generala Rahima Ademija u kojem detaljno opisuje kako je od četničke okupacije oslobođen hrvatski grad Knin. Naša reporterka Renata Rašović napisala je priču o Patriku Maceku, ratnom fotoreporteru, kojom najavljujemo i njemu posvećen dokumentarac, dok je reporter Srđan Hebar u reportaži ispitao kako se 27 godina nakon Oluje danas živi u Kninu

Specijal poklanjamo našim čitateljima u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista, a sve priče moći ćete pročitati i Premiumu na našem web portalu. 

Krenuli u 5 ujutro na bojište duže od 630 kilometara 

Podsjetimo, hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja. U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije "Oluje" u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Operacijom "Oluja" hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici. Uz državni vrh pod vodstvom predsjednika Republike Franje Tuđmana operacijom je upravljao načelnik Glavnog stožera HV-a general Zvonimir Červenko. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač.

 

Završilo je tek kad su oslobođeni naši generali 2012. godine 

Uoči napada, hrvatskim vojnicima izdana je stroga zapovijed o zaštiti civila i civilnih te osobito vjerskih (pravoslavnih) objekata, a u prvim satima napada predsjednik RH Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u pobuni pozvani su da ostanu u Hrvatskoj kod svojih kuća jer su im na temelju Ustava i Ustavnog zakona o manjinama zajamčena sva građanska prava. 

Oluja je praktički za hrvatski narod završila tek kad su u studenom 2012. godine u Haagu oslobođeni naši generali Ante Gotovina i Mladen Markač  a protiv Hrvatske je propala teza o udruženom zločinačkom pothvatu te je hrvatska vojska dobila potvrdu da je njihova pobjeda bila potpuno čista.

Foto: Kristina Franić

Komentara 5

Avatar De Jure
De Jure
13:02 04.08.2022.

Srbi se žale da su stradali civili u akciji Oluja, to je isto kao da se Nijemci žale da su stradali civili za vrijeme pada nacističke Njemačke. Pupovac također polaže vijenac u Dunav za poginule Srbe, to je isto kao da Nijemci polože vijenac za svoje poginule u drugom svjetskom ratu, i to na dan sjećanja na žrtve Holokausta. HDZ nažalost šuti umjesto da žestoko reagira i udari šakom po stolu, a šutnja je isto što i odobravanje !

MP
marijan.pinkeva
14:45 04.08.2022.

667 ubijenih civila u Oluji i nakon? Što je to podatak iz knige HHO-a i Žarka Puhovskog (po struci lažnog svjedoka) kojeg je odbio u Haški sud i ustanovio 44 civilne žrtve u Oluji i nakon. Srami te se dada objavljujete brojke koje je i Haški sud proglasio lažnim!

SI
siny
14:58 04.08.2022.

Slava svim hrvatskim braniteljima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije