Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjajan uspjeh hrvatske

Prvi korak ka cjepivu: U Klinici 'dr. Fran Mihaljević' uspjeli izolirati virus

virus
Foto: Getty Images
1/5
18.04.2020.
u 19:58

Izolirani virus poslali su u Njemačku samo dan nakon potresa koji je pogodio Zagreb.

Klinika za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" uspjela je ostvariti prvi korak ka putu za cjepivo - izolirali su virus COVID-19, tj. uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima, doznaje RTL.

"Uzgojili smo virus u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2", kazala je biologinja u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Željka Mačak Šafranko. 

Ovaj je prvi korak za cjepivo, ali i za razna druga istraživanja, a hrvatskim stručnjacima daje vjetar u leđa.

"Kao prvo je tu neka stvar da se cijeli virusni genom sekvencionira, da se vidi kakav je slijed nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako jako se umnožava...", objasnio je Ivan Christian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Mačak Šafranko sjeća se tog dana kada je shvatila da su uspjeli izolirati virus. 

"Bili smo u totalnom kaosu. Radili smo cijeli tjedan od jutra do mraka. Totalni kaos, hrpa uzoraka za testiranje... Međutim, znanstvena znatiželja je tu nekako prevladala da sam ja uspjela otići u taj laboratorij, staviti taj bris na stanice. Nakon pet dana sam došla i vidjela da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osjećala sam se ponosno i sretno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako", objasnila je. 

Izolirani virus poslali su u Njemačku samo dan nakon potresa koji je pogodio Zagreb. 

Istaknuto je da do cjepiva sigurno treba godina dana, možda i više, ali da je i vrlo vjerojatno da ćemo imati mogućnost liječenja ovog virusa.

Komentara 8

DU
Deleted user
20:44 18.04.2020.

Još jedno cijepivo.

DO
Domumom
21:50 18.04.2020.

Samo čuvajte da vam ne pobjegne.

IK
ikbmibm
16:42 19.04.2020.

Čestitke bolnici za infktivne bolesti Fran Mihaljević !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije