Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADIMIR KRAJINOVIĆ

Vodeći hrvatski infektolog: I za cjepivo i za slabljenje koronavirusa trebat će vrijeme

koronavirus
Foto: REUTERS
1/10
16.04.2020.
u 10:43

"Dodatni stres za medicinske djelatnike je strah da bolest ne donesemo kući svojim najmilijima. To je za sve nas i najveći teret u ovim teškim trenucima. Pazimo se i zato imamo zaštitnu opremu", kazao je Krajinović.

Globalna zdravstvena kriza izazvana koronavirusom bit će okončana pronalaskom cjepiva ili slabljenjem i povlačenjem virusa, no moguće je da će za to trebati dosta vremena, ocijenio je jedan od vodećih hrvatskih infektologa Vladimir Krajinović.

U intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz" Krajinović, koji kao infektolog radi na zagrebačkoj klinici „Dr. Fran Mihaljević“, kazao je kako je zadovoljan činjenicom da je traganje za cjepivom u fazi u kojoj se ono već tretira na ljudima, no predviđa kako će biti potrebno puno vremena da se proizvedu količine potrebne za zaštitu ogromnog broja ljudi.

Ugledni hrvatski liječnik, rođeni Sarajlija, pojasnio je kako bi se cijepljenje provodilo kako se to radi i u slučaju obične gripe, s tim što bi postojale prioritetne skupine.

„Obično se cijepe prvo najugroženiji, dakle zdravstveni radnici i rizične skupine, a onda i ostali, primjerice djeca koja su potencijalni širitelji virusa", kazao je Krajinović, koji ne isključuje mogućnost da prije toga koronavirus sam oslabi, da se povuče ili čak i da nestane, poput SARS-a nakon epidemije 2003.godine.

S obzirom na to da radi u klinici koja liječi najteže bolesnike oboljele od koronavirusa upozorio je kako se zdravstveni radnici posebno moraju čuvati zaraze te da su izloženi neviđenom stresu.

"Dodatni stres za medicinske djelatnike je strah da bolest ne donesemo kući svojim najmilijima. To je za sve nas i najveći teret u ovim teškim trenucima. Pazimo se i zato imamo zaštitnu opremu", kazao je Krajinović.

Zagrebački infektolog izrazio je zadovoljstvo što se pandemija smiruje u puno zemalja, no upozorava kako opasnost nije prošla te kako su i dalje posebno ugrožene osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, ali i osobe s oslabljenim imunitetom.

"Zanimljivo je da djeca rjeđe obolijevaju, što je svakako dobro i još nije jasno zašto je to tako. No, djeca itekako mogu biti prenositelji zaraze na starije i kronične bolesnike", podsjetio je Krajinović.

Komentara 12

PL
Playmaker
18:01 16.04.2020.

Najodgovorniji je Who !!!! 😎😎😎 Šta se radi sa Milijardama Dollara !!!!???? Ništa !!!! 😎😎😎Krivi su za Scenarij u Kini,nisu reagirali da ze Zatvore Granice Kine i ne širi Virus po Cijelome Svijetu !!!! Who treba Ukinuti i napraviti Novuvu Zdravstenu Skupinu Najboljih Mediciskih Zemalja !!!!😎😎😎

MO
morskival
13:18 16.04.2020.

Cjepiva koja su testirana na malom broju ispitanika i bez kontrolne grupe neće biti pouzdana. Mogu izazvati više štete nego koristi. Lijek hidroksikloriquin+ cink uzimaju nizozemski zdravstveni radnici kao profilaksu (vrlo uspješno ). Ljudi u poodmaklom stadiju covid 19 liječeni hidroksikloriquinom+ cinkom + azitromicimom su uspješno izliječeni. Farmaceutska industrija ne može ništa zaraditi na tim lijekovina pa je lobi koji se protivi toj sigurnoj terapiji vrlo jak. Zato svi mediji o tome ništa ne prenose ili se izruguju toj terapiji.

ZN
znam
15:19 16.04.2020.

Dr Klinghardt ima rjesenje za covid 19.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije