Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN HRVATSKOG TURIZMA

Prve naznake za sezonu 2024. dobre, Staničić: Možemo biti optimistični

Zadar:  Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije održala koordinacijski sastanak
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
10.11.2023.
u 21:00

Ispred privatnog turističkog sektora nakon sastanka direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić ocijenio je ovu godinu ipak uspješnom u turizmu unatoč svim neizvjesnostima, izazovima i složenosti geopolitičke situacije

Premijer Andrej Plenković i nekoliko ministara u petak su se u sklopu Dana hrvatskog turizma (DHT) u Rovinju sastali s predstavnicima turističkog sektora, nakon čega je premijer izjavio da vlada s akterima u turizmu radi na pripremi turističke 2024. i da je po svim informacijama turizam na dobrom putu.

"Ukupna ocjena ove sezone po dolascima i noćenjima turista te prihodima je izrazito pozitivna. Do sada ove godine s 20 milijuna turista i 106 milijuna noćenja smo na razini 2019., a očekivani prihod od turizma, po HNB-u, je za ovu godinu oko 14 milijardi eura, što je najveći prihod do sada u hrvatskom turizmu", rekao je Plenković nakon sastanka. Naveo je da se razgovaralo o svim bitnim temama za turizam poput sigurnosti, šengena, unapređenja zdravstvene zaštite u turističkim destinacijama i za tu svrhu i o ulaganju u brodice za otoke, a novom velikom novosti označio je hitnu helikoptersku pomoć.

Tema je bio i promet i ulaganja u sve njegove vrste, sigurnost na moru, kao i hrvatska turistička kartica. "Ovakav, sada već tradicionalni sastanak s turističkim sektorom s donošenjem novog zakona o turizmu postat će institucionaliziran, a zakon će donijeti i veću odgovornost za lokalne samouprave i turističke zajednice u upravljanju turizmom", dodao je premijer, što je važnim označila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Razgovarali smo i o pripremi turističke 2024. kao i drugim aktualnim temama s naglaskom na održivost u turizmu i novi zakon, a svemu je cilj da turizam bude još konkurentniji i Hrvatska još poželjnija turistička destinacija", istaknula je Brnjac. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je da su prve naznake s tržišta za 2024. dobre, dodajući da "možemo biti optimistični", te da su na svim tržištima u fokusu sigurnost i cijene.

POVEZANI ČLANCI:

Ispred privatnog turističkog sektora nakon sastanka direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić ocijenio je ovu godinu ipak uspješnom u turizmu unatoč svim neizvjesnostima, izazovima i složenosti geopolitičke situacije. "Uvijek postoje izazovi, nastavljaju se i sada, ali važno je da je Hrvatska sigurna zemlja. Utjecaj na dobre rezultate turizma ove su godine imali i šengen i ulazak u eurozonu, ali ostaju nam problemi nedostatka radne snage, radnih dozvola s nekih tržišta i to će nam u turizmu biti dodatni uteg i u 2024.", kaže Ostojić.

Uz premijera i ministricu Brnjac na sastanku sa sektorom bili su još i ministri Božinović, Beroš, Piletić, Grlić Radman, koji će kao i mnogi drugi uzvanici sudjelovati na večerašnjoj dodjeli nagrada najboljima u turizmu, čime završavaju Dani hrvatskog turizma.

>> VIDEO Beroš: Nema razloga za paniku i dalje širenje straha. Riječ je o izoliranom slučaju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije