Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen dvodnevni summit

Prve doze cjepiva sve članice Europske unije dobit će u isti tren

EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.12.2020.
u 10:49

Jedna od tema tog summita bila je koordinacija i pripreme za cijepljenje, a Janša je nakon rasprave novinarima prenio podatak da će biti potrebna barem 70-postotna procijepljenost stanovništva da bi se život vratio u normalu

Dogovorili smo da prve doze cjepiva protiv COVID-19 sve države članice EU dobiju isti dan, praktički isti tren, i da s cijepljenjem počnemo u istom tjednu – rekao je slovenski premijer Janez Janša po završetku dvodnevnog sastanka Europskog vijeća jučer u Bruxellesu, gdje je zastupao i Hrvatsku jer je premijer Andrej Plenković opravdano izostao zbog bolesti nakon zaraze koronavirusom, a predsjednik Zoran Milanović neopravdano izostao zbog još uvijek nejasnih razloga.

Procijepljenost 70% pučanstva

Jedna od tema tog summita bila je koordinacija i pripreme za cijepljenje, a Janša je nakon rasprave novinarima prenio podatak da će biti potrebna barem 70-postotna procijepljenost stanovništva da bi se život vratio u normalu. Epidemiološke mjere, prema Janšinim riječima, vjerojatno će morati ostati na snazi “do polovice ljeta” jer do lipnja vjerojatno neće biti moguće zadovoljiti cilj isporuke doza za cijepljenje čitavog pučanstva”, rekao je Janša novinarima po završetku summita.

>> VIDEO Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji poklon za rođendan!"

Na naše pitanje o tome kako mu je bilo zastupati Hrvatsku u Europskom vijeću, odgovorio je da je s premijerom Plenkovićem bio u kontaktu tijekom cijele noći, koliko je trajao summit, te dodao kako je i Plenković, koji radi iz karantene, iz svog stana u Zagrebu, bio budan cijelu noć. Fizički sastanci Europskog vijeća, inače, ne dopuštaju mogućnost da netko tko izbiva bude spojen videovezom, tako da se Janšin kontakt s Plenkovićem tijekom trajanja summita morao odvijati ili porukama ili u rijetkim prilikama kad je Janša mogao govoriti u pauzama sastanka.

U raspravi o cijepljenju poljski se premijer navodno žalio na sporost EU, odnosno nadležne Europske agencije za lijekove (EMA), u odobravanju prvog cjepiva, onog koje su razvili Pfizer i BioNTech i koje je prva u svijetu odobrila Velika Britanija, a nakon nje još nekoliko zemalja. Trenutačni je plan da EMA 27. prosinca odluči o autorizaciji tog cjepiva, a Poljak Mateusz Morawiecki tražio je da se to pomakne za nekoliko dana.

Neki drugi lideri navodno su, prema neslužbenim informacijama, jer rasprava je vođena daleko od očiju javnosti, upozoravali da politički pritisak i požurivanje znanstveno utemeljene procedure može imati protuučinak i ugroziti povjerenje građana u stručnu ocjenu regulatora je li cjepivo pouzdano i sigurno ili nije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objasnila je razliku između britanske procedure i procedure kojom idu Komisija i 27 država članica: odgovornost za moguće nepredviđene i neželjene posljedice u britanskom slučaju pada na državu, na Ujedinjeno Kraljevstvo, a zbog drukčije odabranog puta u proceduri odgovornost u slučaju europskog odobrenja za cjepivo ostaje na proizvođaču.

Dovoljno za sve stanovnike EU

Von der Leyen je informirala lidere u Europskom vijeću da Komisija ima ugovore za dovoljno doza za cijepljenje čitavog stanovništva EU. Naglašena je i namjera da se višak doza cjepiva iz EU donira zemljama zapadnog Balkana. Nakon očekivanog odobrenja Pfizerova cjepiva do kraja godine, do sredine siječnja očekuje se i odluka o odobrenju cjepiva Moderne, drugog proizvođača. A u tijeku je i revizija podataka za još dva cjepiva, onog AstraZenece i Oxforda, te onog Johnson&Johnsona. U javno promicanje cijepljenja novim cjepivom predsjednica Komisije planira uključiti i neke od najpoznatijih europskih nogometnih zvijezda. 

>> VEČERNJI TV Pitali smo građane bi li se cijepili protiv koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 1

KV
kvatri
12:16 12.12.2020.

Šta je lopovi, ne stavljate članak na naslovnicu dok ne vidite kakve će biti reakcije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije