Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUDE IZ RUSIJE

Moskva na nogama zbog Trumpove odluke: To potpuno izlazi iz okvira međunarodnog prava

Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11.12.2020.
u 17:58

Zbog pitanja statusa Zapadne Sahare već desetljećima traje spor između Maroka i Fronte Polisario

Moskva je u petak osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, ocijenivši da ona u potpunosti prelazi okrive međunarodnog prava.

"Ono što su Amerikanci time učinili, to je jednostrana odluka koja u potpunosti izlazi iz okvira međunarodnog prava", izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenose novinske agencije Ria Novosti i TASS. On je dodao da ta odluka ne poštuje ni "odluke rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, s kojima su se Amerikanci slagali".

Zbog pitanja statusa Zapadne Sahare već desetljećima traje spor između Maroka i Fronte Polisario. Polisario, pokret za neovisnost Zapadne Sahare, poziva na referendum o samoodređenju dok Maroko, koji kontrolira više od dvije trećine tog velikog pustinjskog teritorija, predlaže plan neovisnosti pod njegovim suverenitetom.

U četvrtak je objavljeno da su Izrael i Maroko uz posredovanje SAD-a dogovorili normalizaciju odnosa a američki je predsjednik u sklopu dogovora pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

U priopćenju Bijele kuće stoji kako je Trump marokanskom kralju ponovio podršku prijedlogu autonomije za područje Zapadne Sahare kao jedinom dugotrajnom rješenju.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Tko namjerava okititi bor ranije? Uz ovaj trik lampice vam se više nikada neće zapetljati, a i izgledat će bolje

Ključne riječi

Komentara 60

RA
RADIKALAN
19:49 11.12.2020.

Donald Trump je jedan od najboljih državnika u američkoj povijesti, i oni koji ga sada mrze će kroz 10 godina shvatiti da je vodio ispravnu međunarodnu politiku

DU
Deleted user
18:14 11.12.2020.

Ameri su bitange ali RUSI se pozivaju na medjunarodno pravo? RUSI

AI
aimee
18:15 11.12.2020.

Kakvo medjunarodno pravo?? Zakon jaceg je vrh otkako homo sapiens hoda zemljom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije