Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZORI Zagrepčanka Marija Romšić poželjela je upoznati "najsimpa tičnijeg hrvatskog novinara"

Prva lekcija iz novinarstva

237510.jpg
import
21.09.2005.
u 18:23

Nedjelja poslijepodne vjerojatno je najgore vrijeme za posjet Goranu Miliću, posljednji sati prije emitiranja nedjeljnog Dnevnika, koji Milić uređuje i vodi, ispunjeni su nervozom. Baš je tada naša čitateljica Marija Romšić došla u zgradu HTV-a kako bi upoznala "najsimpatičnijeg novinara", kako je rekla u pismu Željomatu.
Budući da se 16-godišnja Marija, učenica zagrebačke Gornjogradske gimnazije, u budućnosti želi pridružiti jakim novinarskim snagama, odmah smo je bacili u vatru: morala je odraditi svoj prvi zadatak  intervju s Goranom Milićem.
 Što je važno za dobrog novinara  upitala je Milića.
 Iskustvo, i to ono životno. Pravi novinar mora imati mnogo utakmica u nogama, okusiti svašta, imati i nemati  odgovorio joj je Milić.
Takvo se obrazovanje ne dobiva na fakultetima, kaže. Nikakav Harvard neće novinara pripremiti za posao, noćne tučnjave u opskurnim klubovima su korisnije. I znatiželja je bitna  gledaj, pitaj, zapažaj, savjetovao je Goran Milić Mariji.

Bez cenzure
 Eto, tako mi je zapelo za oko da odjednom svuda nude mladu pašku janjetinu. Sjećam se kako je bilo prije, podvaljivali su mađarsku, makedonsku... Onda se upitaš, zašto? Otkriješ da je cijena paškog sira otišla u nebesa, logika profita kaže da je seljacima isplativije da se riješe janjaca te da od mlijeka naprave sir. I, eto priče  objašnjava Milić između dva dima cigarete. Puši jednu za drugom.
Bio je na liječničkim pregledima, nalazi su iznenađujući.
 Na sreću, protok krvi u mozgu mi je još uvijek kao da imam 30 godina. Ostatak tijela, krš  kaže.
Nije imao velikih okršaja s urednicima, prilozi mu, kaže, nisu bili cenzurirani. Ipak, jednom je njegov izvještaj o štrajku albanskih rudara kosovskog rudnika Stari trg neočekivano iz večernjeg dnevnika tadašnjeg TV Beograda prebačen u manje gledan termnin, rano ujutro, ispričao je Milić.

Na vatrenoj crti
Ipak, jedan prilog gledatelji nikad nisu vidjeli, baš onaj koji je Miliću bio najmiliji. Dok je živio u Londonu, cimer mu je bio neki Demetrio, ciparski Grk. Nekoliko godina poslije, situacija je na Cipru eskalirala, Turci i Grci su zaratili, UN-ove su snage bile poslane da razdvoje sukobljene strane. I tako, krene Milić 1974. na Cipar. "Nabrusio" se, znao je točno što želi  stati na "ničiju zemlju", između dviju strana, te otamo izvještavati. Najprije je pošao k Grcima kako bi im objasnio što želi. Kad tamo, našao se, oči u oči, ni manje ni više, nego s  Demetrijem.
 Mislio je da sam lud. Rekao sam: "Ne brini se, vi samo nemojte pucati, a za Turke ću se ja pobrinuti." I pristao je  ispričao je Milić.
Pristali su i Turci, na jedvite jade. I tako, krene Milić, polako gazi između UN-ovih barikada. Valjda nitko neće zapucati. Odjednom začuje: "Komšo, mine!"
 Vikao je to moj Demetrio. Tim me imenom zvao u Londonu  smije se Milić.
Prilog je ipak snimio i poslao nekim trgovačkim brodom u London. Najdraži televizijski izvještaj Gorana Milića nikad nije stigao na odredište.


Savršenih 90 televizijskih sekunda

Savršenu reportažu poslao je Mili? 1975. godine iz Španjolske, netom prije Francove smrti. Situacija je bila usijana, na rubu incidenta, policija je Madridom progonila ilegalce, protivnike režima. Mili? i snimatelj uspjeli su u jeku policijske akcije "uhvatiti" jednog od ilegalaca i privoljeti ga na razgovor. No, tad su shvatili da u kameri imaju filma za dvije i pol minute snimanja. I tad se sve poklopilo. U kadru ilegalac, ogleda se za policijom, iznad njih policijski helikopter. Savršenih 90 televizijskih sekunda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije