Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena akcija i udruga pravo na grad

Prosvjednici tijelima zaustavili gradnju Horvatinčićeva projekta

prosvjed
Foto: Sanela Majdandžić
1/7
22.01.2010.
u 09:32

Okruženi policijskim snagama aktivisti ne rade nikakve probleme, a grleći drveće u Varšavskoj aktivisti poručuju javnosti da ne daju da ih sruši neodgovorna Horvatinčićeva poduzetnička ruka.

Stotinjak aktivista Zelene akcije i udruge Pravo na grad, kao i žitelja Zagreba jutros je svojim tijelima okružilo pet stabala u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, a neki od njih su se i popeli u krošnje  kako bi zaustavili početak građevinskih radova na projektu poduzetnika Tomislava Horvatinčića u središtu Zagreba.


Okruženi policijskim snagama aktivisti ne rade nikakve probleme, a grleći drveće u Varšavskoj aktivisti poručuju javnosti da ne daju da ih sruši neodgovorna Horvatinčićeva poduzetnička ruka, za što im je i uprava Grada Zagreba, optužuju, dala potrebna rješenja.

Unatoč temperaturi oko ništice, volonteri čak i sjede oko drveća ne dopuštajući građevinskim radnicima da bilo što naprave. Također, tijekom dana se očekuje još veći broj prosvjednika.

Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije koja upravo danas slavi 20 godina djelovanja, jutarnju je akciju u Varšavskoj ulici nazvao pokušajem zaustavljanja uništavanja pješačke zone u središtu Zagreba, u kojem je prvi cilj srušiti stabla radi gradnje ulaza u Horvatinčićevu podzemnu garažu. Najavljuje da će aktivisti prosvjedovati sve dok se ne pošalje dovoljno glasan apel o uništavanju Zagreba.

Poznata lica u kavezima s volonterima

Prosvjednici pozivaju sve građane da im se pridruže u prosvjedu protiv, kako ističu, megalomanskog i neodgovornog Horvatinčićeva zahvata u srcu Zagreba.

Josip Kregar, zastupnik u Skupštini grada Zagreba, svojim dolaskom u Varšavsku ulicu dao je prosvjednicima potporu u zaustavljanju građevinskih radova komentirajući kako je od samog početka sasvim jasno da je ovo projekt koji uništava grad. Grad Zagreb za jedan privatni projekt plaća kopanje i sudjeluje u tom zlodjelu.

Potporu je prosvjednicima došlo izraziti i nekoliko javnih osoba, među kojima je glumac Vili Matula, bivši direktor zagrebačkih cesta Igor Rađenović, kazališni redatelj Krešimir Dolenčić, glumica Urša Raukar koja je i sama ušla u kavez oko drveća s prosvjednicima, a građani iz obližnjih zgrada, pak, donose topli čaj.

Hoto grupa: Obustavili smo radove do rješenja žalbe

Oko cijelog događanja priopćenjem za javnost oglasila se i Hoto Grupa, investitor radova na projektu "Cvjetni prolaz" podsjećajući kako je Gradski ured za prostorno uređenje i  izgradnju grada izdao 30. srpnja 2009. godine projekta za rekonstrukciju dijela Varšavske ulice - izgradnju ulazno - izlazne rampe, izgradnju energetskog kanala i izgradnju nove podzemne transformatorske stanice.

Isti ured, navodi se u priopćenju, 21. siječnja 2010. godine donosi i rješenje kojim se odobrava zauzimanje dijela javne prometne površine u Varšavskoj ulici u svrhu izvođenja građevinskih radova.

Postupajući prema donijetom rješenju, radnici društva Tehnika započeli su s pripremnim radnjama podizanja zaštitne ograde u Varšavskoj ulici. Nakon zaprimanja informacije o izjavljivanju žalbe protiv navedenog rješenja, radovi su zaustavljeni do odluke nadležnog tijela o podnijetoj žalbi, iznose iz Hoto grupe.

Također se navodi i da Hoto grupa u ovom dijelu radova sudjeluje kao osiguravatelj financijskih sredstava radi plaćanja izvođača radova, uz već ranije ugovoreno financiranje cjelokupne projektne dokumentacije, izgradnje građevinskog dijela energetskog kanala nove podzemne transformatorske stanice, kao i financiranje zamjene i obnove postojećih plinskih instalacija u Varšavskoj ulici.

Komentara 77

Avatar Robinzon
Robinzon
13:39 22.01.2010.

@terra_nuova Pa naravno da nas ima. Ja sam jedan od poštenih zagrepčana.Došao sam u Zagreb dok je na remizi bilo kukuruzište.Mi, koji smo došli u Zagreb u drugoj polovici prošlog stoljeća smo Zagreb učinili VELEGRADOM. I mene se treba pitati nešto o budućnosti grada, a ne samo šačicu štakoraša.

Avatar Robinzon
Robinzon
11:34 22.01.2010.

To najuže gradsko područje bilo je poluprivatni kvart nekolicine zagrebaša i štakora.Ja u taj uži centar nism imao pristup, iako sam u Zagrebu preko 50 g0dina.Sada mi se pruža prilika da živim i u tom dijelu grada.Ove štakoraše i sebičnjake uklonio bih bagerom kao što to čine s leševima na Haitiju. Izgradnja ovog centra ipak otvara neke mogućnosti svima, a ne samo, kao do sada, nekima.

SA
Savjest
10:02 29.01.2010.

Danas 29.01.2010. u jednoj od jutarnjih emisija Prvog porgrama Hrvatskog radija govorilo se o prosvjedu \"Zelene akcije\" koju je podržao i arhitekt g.Niko Gamulin. Jedan sudionik te akcije ustvrdio je da se ovdje ne radi o dozvoli investitoru za ulaz u buduću privatnu garažu, već da je Grad izdao lokacijsku dozvolu sam sebi odustavši od \"javnog interesa\" te da je to prvi put da se tako nešto dogodilo. Moram reći da to nije prvi put, jer sam to i sam iskusio boreći se protiv izdavanja lokacijske dozvole za \"urbanu vilu\" koja se trebala izgraditi ( u međuvremenu je već izgrađena) na kraju privatnog preuskog puta koji se nadovezuje na preusku ulicu. Tijekom drugostupanjskog žalbenog postupka \"Megaured\" (Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet) isto je tako potvrdio javni interes za proširenje spomenutog privatnog puta te je Ministarstvo gradnje potvrdilo lokacijsku dozvolu i moju žalbu odbilo. U upravnom sporu koji sam pokrenuo pozvao sam se na odredbu Ustava kojom kao jedno od temeljnih prava građana progalsšava pravo na zaštitu zdravlja (preuskom ulicom, bez nogostupa, ugrožavaju se zdravlje i životi građana, posebno djece istaraca), no Upravni je sud moje argumente označio interesatnima, ali se ograničio samo na postupovne odredbe Zakona o prostornom uređenju i gradnji te tužbu odbio, a mene osudio na plaćanje troška od 1000,00 kuna. Ja sam na to ustao tužbom tužbom pred Ustavnim sudom no ni nakon nekoliko godina Ustavni sud nije donio nikakvu odluku, a investitor je \"vilu \" izgradio, jasno na temelju javnog interes grada za put, ali ni njemu ni Gradu nije ni na kraj pameti da proširi put kao što je stajalo u pravomoćnoj lokacijskoj dozvoli za put. Sve je to moguće zbog toga što je Zakon tako formuliran da ne pravi nikakve razlike između loakcijskih dozvola za infrastrukturu i dozvola za privatnu izgradnju stambenog i poslovnog prostora, što kod izdavanja prvih Grad dolazi u sukob interesa između javnog interesa izgradnje ili rekonstrukcije prometnice, na što formalistički redovito ukazuje i njegov Sektor za promet označujući da postojeća prometnica ne odgovara uvjetima sigurnog odvijanja prometa i izgradnje stambenog prostora uz neodgovarajućiu prometnicu i to jednostavno tako da se i lokacijska dozvola za javnu prometnicu po sili zakona gasi nakon dvije godine od izdavanja. Prema tome gospoda iz Zelene akcije nemaju izgeda na uspjeh dok se ne pokrene izmjena štetnog Zakona o prostornom (ne)uređenju i gradnji te dok Gradska Skupština Grada Zagreba ne promijeni tekstualni dio GUP-a kojim se mogu slobodno deklarirati građevinska područja za stambenu i poslovnu izgradnju bez obzira na stanje prometnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije