Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najoštrije osuđuju
Povratak na članak

Srbija prosvjeduje: 'Hrvatska prisvaja Teslu, svijet ga pamti kao Srbina'

Hrvatska Teslu, koji je podrijetlom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog znanstvenika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume.

Komentari 269

DU
Deleted user
02:10 10.08.2019.

Većina zanimljivih likova koji ovdje komentiraju, uopće ne razumiju nikakvu razliku, što je to narod, a što je to država.

VL
Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
22:48 09.08.2019.

Tesla je Srbin iz Hrvatske kao i Jelacic Hrvat iz Srbije (oboje iz Austro-Ugarske Monarhije). Oboje su primjer ogranicenosti nacionalistickih mozgova.Tesla je po uvjerenju bio Jugosl"o"ven a Jelacic odani Austro-Monarhista.

VL
Avatar chelios
chelios
22:55 09.08.2019.

Prisvajaju Nikolu Teslu da je Hrvat, svojataju Novaka Đokovića takođe, Milutina Milankovića isto tako??! Navodno Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj??? Nikola Tesla nije rođen u Hrvatskoj nego u Austro-Ugarskoj jer nekakva Hrvatska tada i u to vreme nije ni postojala! Dokle je sad došlo uskoro će i pokojnog patrijarha SPC gospodina Pavla prisvajati da je i on Hrvat jer je čovek rođen na tlu Austro-Ugarske, a na teritoriji koja je u današnje vreme pod kontrolom vlade u Zagrebu?! OK, onda kada je tako, i pokojni komandant Dinarske divizije Jugoslovenske Vojske u Otadžbini Vojvoda Momčilo Đujić, i on je rođen na tlu koje je nekada pripadalo Austro-Ugarskoj monarhiji, a danas je pod kontrolom vlade u Zagrebu! Da možda i on nije kojim slučajem bio Hrvat, a da to ceo svoj život nije ni znao?!.

VL
DU
Deleted user
07:57 10.08.2019.

Mučno je gledati dvoličnost Hrvata .Furate se na Teslu kak je Hrvat a prije kratkog vremena minirali mu kuću jer je Srbin , Tita gazite i pljujete dok recimo Pavelića ,Francetića , Bobana i ostale koljače dižete u nebo. Josip ban Jelačić je bil sluga bečkom dvoru ne Hrvatima, i mnogo takovih navodno hrvatskih velikana koji su služili tuđincima .

VL
ZN
znamistinu
12:29 10.08.2019.

jos nesto Marco Polo je poznat u svijetu kao Italijan i Italia prca da je on njen i hvali s ena sve strane. Marco Polo je Hrvat roden na Korculi prema tome kako bi izgledalo da RH pocne sada pljuvati po Italiji i buniti se? u najmanju ruku nekulturno. Znaci Srbi saberite se i kultivirajte jer ostavljate dojam da iz opanaka niste nikad ni izasli.

VL
Avatar Maršal_Vučko
Maršal_Vučko
01:22 10.08.2019.

Tesla je hrvat koliko je Ban Jelačić srbin. Pametnom dovoljno...

VL
Avatar MALI_ALEK
MALI_ALEK
21:11 09.08.2019.

Tesla je, naravno, Srbin... ali možemo da vam ga pozajmimo za Expo, kao gest dobrosusedskih odnosa... da ne idete sa kravatom i penkalom u Dubai

VL
KR
krnjeli47
12:35 10.08.2019.

Tesla je Crnogorac jer je u jednom razgovoru spomenuo Crnu Goru .

VL
Avatar Maršal_Vučko
Maršal_Vučko
01:37 10.08.2019.

Kad Ban Jelačić bude srbin e tad će Tesla postati hrvat...

VL
SV
stjepan v.
04:23 10.08.2019.

opet clanak bez autora, samo zelite da se ljudi svadjaju o nekom tesli.

VL
PS
popevke sAm slagal
23:38 09.08.2019.

Ako Tesla nije rođen u Hrvatskoj onda nema ni živučeg srbijanca starijeg od 13 godina, jednostavno takav ne postoji. Današnja Srbija nastala je tek 2006., bijegom drugog oka u glavi. Onih rođenih prije 1918. odavno nema među živima. Današnja Hrvatskaska je više nego dvostruko starija država od današnje Srbije.

VL
NI
Niknaknok
07:57 10.08.2019.

I ja vas pamtim kao Hrvatske novine

VL
Avatar jeremija1
jeremija1
23:36 09.08.2019.

to s Teslom je već dugo čudna stvar. Prihvaćen je na obje strane jer ima reputaciju svjetskog znanstvenika. Da je nekakva šuška, mi Hrvati bi ga se vjerovatno odrekli a Srbima bi bio nebitan. Sin je pravoslavog popa i vrlo je vjerovatno vlaškog porijekla, o tome svjedoči njegovo prezime. Pravoslavni Vlasi su preko vjere tijekom stoljeća postali Srbima, kao i katolički Vlasi Hrvatima. Za nas je Hrvate ipak neoboriva činjenica da se Tesla kao sin srpskog pravoslavnog svećenika izjašnjavao Srbinom. S druge strane, za Srbe je jako kisela činjenica da osim svojeg srpsko-pravoslavnog porijekla s "maticom" Srbijom nije imao gotovo ništa. Jednom je na dan ili dva boravio u Beogradu, a Hrvatsku je smatrao svojom domovinom. u svakom slučaju, kome krivo, kome pravo ; ostat će kako je i bilo : veliki znanstvenik Tesla pripadat će i jednima i drugima

VL
Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:51 10.08.2019.

Kad je Tesla 1892. god. posjetio Srbiju na 36 sati, bio je protjeran. Novine su pisale da ih je posjetio ludi naucnik iz Amerike, kojeg se srbski narod treba odreci.

VL
DU
Deleted user
09:32 10.08.2019.

O bože....pa nikada i nitko nije tvrdio da je Tesla hrvat ,svi znaju da je on srbin iz Hrvatske(tadašnje Austrougarske),znači nije rođen u srbiji a niti u Americi..

VL
VE
vecernji55
07:56 10.08.2019.

Dajmo im Nidžu, nek i oni imaju jednog pametnog 😀

VL
SP
Savski_pijesak
22:22 09.08.2019.

Tesla je prvi put bio u Srbiji u 40 godini zivota, a da je roden tamo tesko bi ista izmislio. Tko su srpski znanstvenici i umjetnici svjetskog glasa. IVo Andric , Josip Pupacic , Mesa Selimovic , Emir Kusturica pa nitko se nije ni rodio u Srbiji a i nije srbin

VL
AK
Akbar
01:34 11.08.2019.

Tesla je Vlah iz Like i nema nikakve veze sa Srbijom. Vlasi nisu Srbi

VL
DU
Deleted user
09:51 11.08.2019.

nikola tesla je vise hrvat nego srbin bez obzira na pravoslavnog protu oca milutina, jer mu je srednjevijekovno podrijetlo iz dalmacije, koje vodi u novi vinodolski u selo ledenica potkraj 17.stoljeca iz kojeg poticu kalinici po majci i draganici po ocu, a djed draganic sa isturenim zubima poput nekog teslara, otisao je u tursku hrvatsku (bosnu) i ozenio se sa pravoslavkom mandic te presao na pravoslavlje i dobio sina milutina, kasnije pravoslavnog protu, oca nikole TESLE, sto je u stvari nadimak...a vi u srbiji i dalje ponosno imajte naziv bg zracne luke po njemu...nikola tesla...uskoro cemo vam dokazati da govorite hrvatskim jezikom i da ste ga prisvojili i preimenovali kao srpski...a dokazat cemo i propagandnu laz o ustaskom genocidu,...jer da je broj mrtvih srba ubijenih od ustasa zaista takav kakav je u vasoj nelogicnoj mitomaniji, onda su srbi jedini narod koji nekim cudom nakon navodnog genocida postaju vecina u sao krajini, a i u bih si napravili republiku srpsku, dakle bivsi teritorij ndh...pametnom dosta

VL
Avatar Ronin
Ronin
22:57 09.08.2019.

Kako sad? Dizali mu spomenike u zrak, a sada ga prisvajamo sebi? Slučajna država.

VL
« 1 2 3 4 5 6 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.