Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najoštrije osuđuju

Srbija prosvjeduje: 'Hrvatska prisvaja Teslu, svijet ga pamti kao Srbina'

Nikola Tesla
Foto: Arhiva VL
1/2
09.08.2019.
u 19:37

Hrvatska Teslu, koji je podrijetlom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog znanstvenika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikole Tesle, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi.

Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj koja, po službenim najavama, na Svjetskoj izložbi „Dubai Expo“ 2020. planira ovog velikana predstaviti kao hrvatskog znanstvenika i inovatora, navodi se u priopćenju.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivot među kojima je i Nikola Tesla. 

Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, znanstvenim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji povjesno jedino točan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih znanstvenika.

"Nikola Tesla pripada svijetu po svojim znanstvenim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom podrijetlu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti", navedeno je u priopćenju srbijanskog minisztarstsva kulture. 

Hrvatska Teslu, koji je podrijetlom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog znanstvenika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume. 

Komentara 269

DU
Deleted user
02:10 10.08.2019.

Većina zanimljivih likova koji ovdje komentiraju, uopće ne razumiju nikakvu razliku, što je to narod, a što je to država.

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
22:48 09.08.2019.

Tesla je Srbin iz Hrvatske kao i Jelacic Hrvat iz Srbije (oboje iz Austro-Ugarske Monarhije). Oboje su primjer ogranicenosti nacionalistickih mozgova.Tesla je po uvjerenju bio Jugosl"o"ven a Jelacic odani Austro-Monarhista.

Avatar chelios
chelios
22:55 09.08.2019.

Prisvajaju Nikolu Teslu da je Hrvat, svojataju Novaka Đokovića takođe, Milutina Milankovića isto tako??! Navodno Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj??? Nikola Tesla nije rođen u Hrvatskoj nego u Austro-Ugarskoj jer nekakva Hrvatska tada i u to vreme nije ni postojala! Dokle je sad došlo uskoro će i pokojnog patrijarha SPC gospodina Pavla prisvajati da je i on Hrvat jer je čovek rođen na tlu Austro-Ugarske, a na teritoriji koja je u današnje vreme pod kontrolom vlade u Zagrebu?! OK, onda kada je tako, i pokojni komandant Dinarske divizije Jugoslovenske Vojske u Otadžbini Vojvoda Momčilo Đujić, i on je rođen na tlu koje je nekada pripadalo Austro-Ugarskoj monarhiji, a danas je pod kontrolom vlade u Zagrebu! Da možda i on nije kojim slučajem bio Hrvat, a da to ceo svoj život nije ni znao?!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije