Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Proslava 60. obljetnice NR Kine bez kiše i golubova

kina
Reuters
01.10.2009.
u 09:42

Danas nijedan golub ne smije poletjeti iznad Pekinga. Danas ne smije - a Kinezi se kunu da i neće - jer danas sve mora biti za pamćenje: Narodna Republika Kina slavi 60. rođendan.

Toliko je prošlo otkako je Mao Ce Tung proglasio NR Kinu nakon pobjede njegove komunističke Crvene armije nad Kuomintangom u Kineskom građanskom ratu od 1945. do 1949. godine.



Slavni kineski redatelj Zhang Yimou režira današnje svečanosti nakon što je već oduševio svijet osmislivši svečano otvaranje i zatvaranje Olimpijskih igara u Pekingu.

Pola milijuna čuvara
Spektakularnim sletom i vojnom paradom najmnogoljudnija zemlja svijeta želi pokazati svoju snagu. Uoči i za vrijeme današnje proslave Peking je pretvoren u neprobojnu utvrdu. Angažirano je 220.000 zaštitara te oko 300.000 dragovoljaca koji će se brinuti isključivo o sigurnosti na svečanosti. Deseci tisuća policajaca razmješteni su po svim željezničkim postajama, a za vrijeme svečanosti na trgu Tiananmenu zabranjeni su letovi iznad Pekinga.

Hrvatski Kinezi
Kineska zajednica u Hrvatskoj broji nekoliko tisuća članova, ne zna se točan broj. Uoči rođendana Kine uglavnom su izbjegavali novinare. No, Yin Li Min, vlasnik restorana “Kineski grad“ u Zagrebačkoj ulici, podijelio je dojmove.

- Kvaliteta života u Kini počela je rasti prije tridesetak godina, kada je na čelo komunističke partije došao Tin Shao Pin. Iako je Mao Ce Tung osnivač komunističke Kine kojeg mnogi smatraju idolom, za vrijeme njegove vladavine Kini se nije dogodilo ništa dobro. Nije bilo slobode, nije se moglo putovati, niti raditi da bi se stvorilo imetak, a na ulicama je bio tek pokoji automobil. Tin Shao Pin probudio je Kinu, učinio ju je slobodnijom. Možemo putovati kamo želimo bez ikakve represije.

Kao česti putnik na relaciji Kina - Hrvatska, Yin Li Min predlaže da naša zemlja smanji birokraciju za dolazak Kineza.

- Hrvatska bi od toga imala velike koristi. Naime, kineski turisti bi tada dolazili u velikom broju jer bi rado posjetili rodnu kuću Josipa Broza, a vrlo često spominju i Plitvice i Jadran.

Ključne riječi

Komentara 15

PU
pulari
13:17 01.10.2009.

Treba im dozvoliti,pa neka se jos nasele,pa za par godina ce biti Kineskih cetvrti,pa ce traziti koje kakva prava,pa cemo imati probleme sa Kinezima,nema od njih puno koristi,samo nas moze kostat.

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
14:01 01.10.2009.

Braco Hrvati nebojte se Kineza ! Kinezi su marljivi narod! Hrvatska moze uz Kinu samo prosperirati! Nigdje u svijetu nema problema sa Jinezima pa nebi bilo ni u Hrvatskoj. Hrvatska samo moze od Kineza nauciti kako se izlazi iz krize!.. Pokazimo Kinezima da ih cijenimo pace i oni nas cijeniti vise.

OR
orisis
13:15 01.10.2009.

gradjanima su rekli da ostanu kod kuche i da gledaju show na TV u...Toliko o \"narodnoj reublici\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije