Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inspektor Merkaš

Propust PU zagrebačke – iz pritvora ravno na posao u policiju!

Mislav Merkaš ( desno) , portal
Zeljko Lukunic/PIXSELL
27.06.2013.
u 07:32

Mislav Merkaš je uhićen jer 
je ljudima iz krim-
miljea prodavao informacije o 
akcijama...

Dobar dan! Evo mene, upravo sam izišao iz istražnog zatvora pa sam došao na posao. Tako nekako mogao bi reći Mislav Merkaš, inspektor Odjela organiziranog kriminaliteta PUZ-a, uhićen i pritvoren u prosincu lani. A pravo da to kaže dalo bi mu rješenje o privremenom udaljenju iz službe koje je 6. prosinca 2012. godine potpisao Goran Burušić, načelnik Policijske uprave zagrebačke. Jer iz tog rješenja proizlazi da je Merkaš s posla udaljen samo dok je u istražnom zatvoru, pa se logično nameće zaključak da se istekom istražnog zatvora ima pravo javiti na posao. Bez obzira na to što ga sumnjiče za ozbiljna koruptivna djela, odnosno primanje 252.000 eura mita.

Primijenili krivi zakon

Da apsurd bude veći, u svim dosadašnjim situacijama, kada bi neki policajac bio sumnjičen za koruptivna djela, rješenje o udaljenju iz službe donosilo se do okončanja kaznenog ili disciplinskog postupka, sukladno Zakonu o policiji. U Merkaševu slučaju primijenjen je Zakon o državnim službenicima, što očito znači da oni koji su Merkašu pisali rješenje nisu znali da je u Merkaševu slučaju trebalo primijeniti Zakon o policiji, a ne Zakon o državnim službenicima. Drugim riječima, rješenje koje je Merkašu izdano nije u skladu sa Zakonom o policiji, što ga čini – nezakonitim.

Merkašu je problem i što takvo rješenje zapravo znači da iz Remetinca, u kojem je od prosinca lani, neće biti pušten tako skoro, jer mu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela. Zbog svega toga, Merkaš je poslao dopis načelniku Burušiću, zatraživši da mu se izda zakonito rješenje, odnosno rješenje kojim bi iz službe bio udaljen do okončanja kaznenog postupka.

Deklarativno rješenje

U PUZ-u potvrđuju da je Merkaš sukladno Zakonu od državnim službenicima privremeno udaljen iz službe, te da je sukladno Zakonu o policiji protiv njega pokrenut disciplinski postupak, no navode da se zbog interesa istrage o svemu ne mogu detaljnije očitovati. Također, navode i da je rješenje deklarativno, što god to značilo. Merkaš je uhićen u prosincu 2012. godine zbog sumnje da je šest godina kao inspektor odjela za borbu protiv prostitucije zainteresiranim osobama iz tog miljea za novac i protuusluge odavao podatke o racijama, obradama, istragama...

>>Makroima šest godina javljao za racije i za to dobio 252.000 €

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije