Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ULICI 500 radnika 2 mjeseca bez plaće

Propada optuženi tajkun Ivan Žderić

20.05.2009.
u 19:49

Osječki 45-godišnji poduzetnik Ivan Žderić, vlasnik kladionica diljem Hrvatske te mjenjačnica i zlatarnica u slavonskoj metropoli, a o čijoj djelatnosti ovise životi više od 500 osoba, na rubu je financijskog kraha.

U sjedište po prava
Naime, porezna uprava danas mu je zapečatila podatkovnu vezu s poslovnicama kladionica kojih je u državi 200-tinjak, a brojni radnici zbog obustave rada prepušteni su na milost i nemilost ulice. Žderić im, osim toga, nije isplatio plaće za ožujak i travanj, a doprinose na plaće ne dobivaju još od rujna prošle godine. Očajni radnici zbog toga su se sastali s predstavnicima Sindikata trgovine i odlučili se na pokretanje stečajnog postupka.

– Svi djelatnici su nezadovoljni i očajni. Nismo znali više što učiniti jer nam iz uprave nitko ništa ne želi reći pa smo odlučili zatražiti pokretanje stečajnog postupka. Nakon što prikupimo sve potrebne dokumente zahtjev ćemo predati Trgovačkom sudu u Osijeku – rekao nam je sindikalni povjerenik Kladionica Žderić Dario Fabijanac te najavio kako će danas doći u sjedište uprave i tražiti svoja prava.

Premlaćivao i iznuđivao
A iako je bio jedan od vodećih kladioničara u državi, osječki tajkun Ivan Žderić javnosti je ostao nepoznat. Žderić d. o. o. osnovao je 1995. godine, Zlatarnice Žderić 1999, a kladionicama se počeo baviti 2001. godine. Temeljni kapital kladionica je prema zapisima sudskog registra 3,2 milijuna kuna. Oženjen je i otac dvoje djece, a stanuje u velebnoj kući u osječkom naselju Retfala.

Protiv njega se vode i dva sudska postupka, jedan zbog pokušaja iznude, a drugi zbog premlaćivanja. Naime, Žderiću se sudi jer je lani od Valpovčanina Deana Tošića pokušao iznuditi novac, a prijetio mu je i pištoljem koji mu je čak gurao u usta. Godinu dana ranije, u zagrebačkom hotelu “I”, nakon domjenka svoje tvrtke porazbijao je s prijateljima hotel te pretukao tri konobara i šefa sale.


Duguje i za tjednik 90 minuta

– Nisu nam platili pet do šest brojeva tjednika “90 minuta” koji smo radili za njihove poslovnice. Obustavili smo daljnju isporuku, nismo ih tužili za dugovanja te čekamo rasplet situacije jer svaka kladionica ima u Hrvatskoj narodnoj banci polog od gotovo milijun eura – kaže Ivica Medo, glavni urednik tjednika “90 minuta”, s kojim je osječki poduzetnik poslovao. Danas smo pokušali doći i do samog Žderića, no u sjedištu tvrtke nitko nam se nije javljao na telefon.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije