Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u produkciji Večernjeg lista

Projekcija dokumentarnog filma "Neandertalci" u Varaždinu

Varaždin: Projekcija dokumentarnog filma Večernjeg lista "Neandertalci"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/8
09.03.2023.
u 16:41

Ovaj dokumentarac je važan jer je neandertalska kultura u svjetskim znanstvenim i stručnim okvirima najpoznatija po Krapini, a posljednjih desetak godina i po Vindiji jer je iz kosti neandertalca iz te spilje 2010. uspješno izdvojen cijeli genom koji je pokazao da neandertalci nisu nestali, da su ostali sastavni dio nas i da u europskoj populaciji modernog čovjeka od dva do četiri posto gena su neandertalski - rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

U palači Varaždinske županije održana je projekcija dokumentarnog filma "Neandertalci" u produkciji Večernjeg lista. U filmu se spominje i spilja Vindija, koja se nalazi na teritoriju Varaždinske županije, i jedno je od najmlađih nalazišta neandertalaca na svijetu. - Ovaj dokumentarac je važan jer je neandertalska kultura u svjetskim znanstvenim i stručnim okvirima najpoznatija po Krapini, a posljednjih desetak godina i po Vindiji jer je iz kosti neandertalca iz te spilje 2010. uspješno izdvojen cijeli genom koji je pokazao da neandertalci nisu nestali, da su ostali sastavni dio nas i da u europskoj populaciji modernog čovjeka od dva do četiri posto gena su neandertalski - rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da je dokumentarac odlična promocija Varaždinske županije. - Prije dva, tri tjedna donijeli smo Plan razvoja Varaždinske županije do 2027., a među 50 važnih projekata i investicija nalazi se i izgradnja prezentacijskog centra ili muzeja vezanog iz spilju Vindiju. Došlo je vrijeme da neandertalac iz Vindije dobije svoj dom, da se na jednom mjestu skupe ostaci koji su sada na najmanje tri lokacije, kako bi ih znanstvenici mogli dodatno proučiti. Možda danas, sutra netko za to osvoji i Nobelovu nagradu – rekao je župan Stričak. Spilja Vindija u općini Donja Voća je, dodao je, top priča. U dokumentarcu "Neandertalci" govore vodeći hrvatski i svjetski znanstvenici.

Autori filma su glavni urednik Dražen Klarić i urednik u Večernjem listu Marin Penavić. U filmu se, uz ostalo, može doznati da se neandertalce može smatrati prvim pravim Europljanima. Bili su vrlo inteligentni i prilagodljivi, te su se vrlo uspješno borili s nedaćama koje je priroda stavljala pred njih. Bili su žilaviji i jači od današnjih Europljana. Spilja Vindija je zaštićena kao paleontološki spomenik prirode 1964. godine, nalazi se dvadesetak kilometara zapadno od Varaždina. Fosilni ostaci ljudi i brojnih životinja, zajedno s više tisuća kamenih i koštanih rukotvorina, određuju Vindiju i kao jedno od najznačajnijih europskih paleolitičkih nalazišta. Istraživanjima fosilnih kostiju neandertalaca iz Vindije utvrđeno je da u genomu suvremenog čovjeka ima neandertalskih gena koji potvrđuju kako su se neandertalci uspješno miješali sa suvremenim ljudima.

Varaždin: Projekcija dokumentarnog filma Večernjeg lista "Neandertalci"
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije