Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakva nas zima čeka

Prognoza za prosinac: Nastavit će se razmjerno hladnim vremenom, a onda...

Snježni advent u Delnicama
Goran Kovacic/PIXSELL
01.12.2023.
u 11:13

Zima bi u cjelini mogla biti slična kao prošlih nekoliko zima, a Krunoslav Mikac složio je detaljnu prognozu za prosinac, siječanj i veljaču

"Što se Hrvatske tiče, prema trenutačno dostupnim prognostičkim izračunima vrlo je velika vjerojatnost relativno blage zime uz dosta oborine - većinom kišeI prosinac i siječanj i veljača trebali bi biti topliji od prosjeka iz razdoblja 1991.-2020., odnosno zima bi u cjelini mogla biti slična kao prošlih nekoliko zima", u detaljnoj dugoročnoj prognozi za zimu najavio je Krunoslav Mikec, dipl. ing., voditelj Službe za vremensku analizu, verifikaciju i prognostičke sustave DHMZ-a, piše HRT.

Navodno bi česte trebale biti ciklone, i to posebno one sredozemne koje donose vlage i oborine, ali ne i jača zahladnjenja. Uz južinu bit će i relativno visoke vrijednosti temperature zraka, kao što je to bio slučaj u drugom dijelu jeseni. Posebno se to odnosi na noćne i jutarnje, odnosno najniže dnevne vrijednosti temperature, koje će vjerojatno zamjetnije odstupati od prosječnih vrijednosti za zimske mjesece. HRT dalje piše kako će prosinac početi južinom i iznadprosječnom toplinom, a nastavit će se razmjerno hladnim vremenom. U višim područjima će uglavnom padati snijeg. U drugom dijelu mjeseca vjerojatno toplije, uz prevladavajuću južinu te i dalje s relativno čestom kišom jer bi nam s jugozapada mogao pritjecati topao i vlažan zrak. Veće razlike ne bi trebalo biti ni u siječnju, ali u jednom dijelu mjeseca povećana je vjerojatnost hladnijeg razdoblja sa snijegom u unutrašnjosti.

VEZANI ČLANCI:

"Niti veljača prema prognostičkim izračunima ne donosi dugotrajniju stabilizaciju atmosferskih prilika. Dapače, izgledniji je nastavak promjenjivog i razmjerno toplog vremena s povremenom oborinom, koja uz hladnije prodore može biti i snijeg, no u većem dijelu Hrvatske uglavnom bi padala kiša. Zanimljivo je primijetiti kako prognostički izračuni daju umjerenu vjerojatnost da veljača u prosjeku bude hladnija od siječnja, koji je na kopnu inače najhladniji mjesec u godini", prenose na HRT-u prognozu Krunoslava Mikeca uz ogradu kako je za preciznije prognoze bolje pratiti one svakodnevne. 

VIDEO Njemački polovni tramvaj stigao u Zagreb


Ključne riječi

Komentara 2

NN
novo nenormalni
12:16 01.12.2023.

aonda... klimatska promjena

OL
olujasviholuja
14:00 01.12.2023.

Nije valjda da u prosincu može biti hladno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije