Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN SVJESNOSTI

Procjenjuje se da u svijetu muca oko 70 milijuna ljudi

Siscia
Foto: ilustracija
22.10.2014.
u 12:46

U našoj zemlji ISAD se obilježava od samog osnutka Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju ''Hinko Freund''

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day – ISAD) u svijetu se obilježava od 1998. godine s ciljem senzibilizacije društva za probleme s kojima se susreću osobe koje mucaju te s ciljem unaprjeđenja kvalitete njihova života. U našoj zemlji ISAD se obilježava od samog osnutka Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju ''Hinko Freund''. Upravo na inicijativu Udruge Hrvatski sabor je 2009. godine 22. listopada proglasio ''Danom svjesnosti o mucanju''. Time je Hrvatska postala prva država u svijetu koja je na ovaj način dala doprinos podizanju svjesnosti o mucanju.  

Jedan od rezultata dugogodišnjeg djelovanja Udruge je i prvi hrvatski dokumentarni film o mucanju Hrvatske radiotelevizije 'Mikrofon je vaš' koji je ove godine premijerno prikazan uoči Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju.  

''Mucanje se najčešće javlja između druge i četvrte godine života. Procjenjuje se da u svijetu muca oko 70 milijuna ljudi ili oko 1% stanovništva. Postotak pojavnosti mucanja veći je kod djece predškolske dobi i prema nekim istraživanjima penje se do čak 13%'', ističe Martina Boltužić Dževerlija, prof. logoped koja u sklopu bolnice Dr. Ivo Pedišić djeluje na području Sisačko-moslavačke županije.  

Naša je sugovornica znanja i specijalistička iskustva stjecala između ostalog, na sveučilištima u Bostonu, Antwerpu, Dublinu i Londonu.  

''Mucanje karakteriziraju nestandardna govorna ponašanja koja mogu uključivati ponavljanja dijelova riječi i rečenica, produživanja vokala, dodavanja poštapalica, neadekvatne stanke tijekom govora'', pojašnjava Boltužić Dževerlija navodeći kako netečnosti u govoru mogu biti popraćene i različitim pokretima tijela, neadekvatnim fiziološkim reakcijama poput znojenja i ubrzanog rada srca te strahom od govora i govornih situacija. U konačnici, dodaje,  mucanje kod pojedinaca može otežati ostvarivanje akademskih, socijalnih i profesionalnih ciljeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije