Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
111 godina zatvora

Pročitajte što su portali iz regije napisali o presudi Hrvatima iz BiH!

Prlić
Foto: Screenshot/RTS
1/6
29.05.2013.
u 12:50

Portali iz regije ustupili su velik dio medijskog prostora te dali veliku važnost presudi šestorici Hrvata na Haaškom sudu, koji su ukupno dobili 111 godina zatvora.

Portali iz regije ustupili su velik dio medijskog prostora te dali veliku važnost presudi šestorici Hrvata na Haaškom sudu, koji su ukupno dobili 111 godina zatvora.

BiH portal Klix u naslovu ističe da je "dokazan udruženi zločinački pothvat" te ističe da su "Prlić i ostali dobili 111 godina zatvora". U tekstu izdvajaju da je za svih šest optuženika dokazano kako su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu na "čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman".

BiH dnevni list Dnevni avaz u naslovu je istaknuo da je "Zločincima tzv. Herceg Bosne" dosuđeno ukupno 111 godine, dok u opremi piše i da je Prlić dobio 25, Stojić, Praljak i Petković 20, Ćorić 16, a Pušić 10 godina zatvora. U tekstu pišu da se optužnica odnosila na zločine u općinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš. Pišu i da je cilj udruženog zločinačkog pothvata, prema optužnici, bilo političko i vojno podjarmljivanje, trajno uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih Muslimana i ostalih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorija Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju takozvanoj Hrvatskoj Zajednici (a poslije Republici) Herceg Bosni, i pripajanje tih teritorija kao dijela "Velike Hrvatske".

BiH portal Bljesak.info u naslovu ističe da su "Prlić i drugi" osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. U tekstu izdvajaju da je zanimljivo kako je Vijeće zaključilo da je Stari most u Mostaru bio legitiman vojni cilj.

Radio-televizija Srbije na svom portalu u naslovu piše da je "Prlić dio udruženog zločinačkog pothvata", a u tekstu izdvajaju da je Haaški sud "osudio bivšeg lidera Hrvata u BiH" na 25 godina zatvora, "zbog zločina nad bosanskim Muslimanima". U tekstu su citirali dio presude u kojoj se kaže da su vlasti Hrvatske "imale opću kontrolu nad vlastima HRHB" te da su "godinama prije zločina hrvatski predsjednik Tuđman i vođa bosanskih Hrvata Mate Boban zaključili da je bilo "neophodno promijeniti strukturu stanovništva na teritoriju BiH na koje je udruženi zločinački pothvat polagao pravo".

Beogradski B92 u naslovu ističe da je "Prlić kriv za zločinački pothvat", a u opremi dodaju da je "lider Hrvata u BiH" dobio 25 godina zatvora "zbog zločina nad Muslimanima u BiH 1993-94". Srpski Blic, pak, u naslovu piše da je Haaški sud presudio "kako je Hrvatska izvršila agresiju na BiH". Navode citat iz presude koju je pročitao predsjedavajući sudac vijeća Claude Antonetti da su "zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio uspostavljanje "hrvatskog entiteta, djelomično u granicama Banovine iz 1939. godine" nasilnim i trajnim protjerivanjem muslimanskog stanovništva iz osam općina u BiH.

I slovenski dnevni list Delo na svojoj je internetskoj stranici objavio vijest da je "Haaški sud na visoke kazne osudio šestoricu Hrvata iz BiH".

>>PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

>>Pupovac: Presuda je očekivana, za nju je kriva politika iz 90-ih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije