Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Duhaček

Pušten Indexov novinar, proglašen krivim zbog tvita: 'Zatvorili su me u ćeliju'

Indexov novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/14
16.09.2019.
u 18:43

Duhaček je proglašen krivim za tvit u kojem je komentirao policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, popraćenom uvredljivim komentarom na račun policije

Gordan Duhaček, kolumnist portala Index, pušten je nakon što je danas završio na ispitivanju u policiji te je nakon puštanja rekao kako je osuđen zbog jednog svog tvita, za što mu je određena i novčana kazna. 

Kako je sam rekao, policija ga je ispitala zbog dva tvita. Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitom priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ''Vila Velebita''. Pritom je u prerađenom tekstu pjesme, između ostalog, zamijenio riječ ''vila'' s riječju ''govno''.

Sporna je bila i Duhačekova ranije objava u kojoj je komentirao policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, popraćenom uvredljivim komentarom na račun policije (ACAB).

Duhaček je u izjavi za novinare nakon izlaska sa suda rekao da je jutros trebao letjeti za Lepizig na seminar za novinare, da su ga na Plesu odveli sa strane te da se ispostavilo da postoje nekakvi optužni prijedlozi, nakon čega je tamo čekao sat-sat i pol.

- Sa zračne luke odvukli su me u policijsku postaju na Trešnjevku, zatvorili su me u ćeliju iza rešetaka. Tek sam kasnije shvatio da sam bio uhićen a da mi to nitko nije rekao - rekao je Duhaček.

Rekao je kako je u slučaju za ACAB u prvostupanjskoj odluci proglašen krivim, a za drugi tvit presuda bi trebala biti u četvrtak.

Zagrebačka policija tijekom poslijepodneva se oglasila o slučaju.

Indexov novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu
1/14

"U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, Policijske uprave vukovarsko-srijemske u namjeri ulaska u Republiku Hrvatsku pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Iz navedenog razloga tom mu je prilikom uručen Poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj, a što isti nije učinio. Prije tog njegovog zaticanja na graničnom prijelazu, policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke, tijekom poduzimanja izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu ove godine, u više navrata utvrdili da na adresi prijavljenog prebivališta u Zagrebu navedena osoba stvarno ne živi. Današnjeg dana, policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci "Franjo Tuđman" u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske, te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke. Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz Optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu", objavila je policija.

Duhaček je odbacio optužbu da se nije javio na poziv.

- Apsolutno nije istina - rekao je Duhaček, dodajući da je bio u BiH iz obiteljskih razloga. Rekao je da je jučer bio u Heinzelovoj i nudio se za razgovor te da mu je policajac rekao da je sve u redu, da može slobodno putovati i da se javi po povratku iz Leipziga.

Spomenuti članci zakona odnose se na vrijeđanje ili omalovažavanje moralnih osjećaja građana na javnom mjestu, odnosno omalovažavanje ili vrijeđanje državnih organa odnosno službenih osoba, a za oba članka predviđena je kazna u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 njemačkih maraka ili kazna zatvora do 30 dana.

- Jako je čudno da je Hrvatska postala država u kojoj, ako napišeš ACAB, ili vikneš HDZ lopovi, završiš iza rešetaka. Ne znam ima li to gdje u EU. To se jednostavno ne radi - poručio je Duhaček.

Na pitanje je li to shvatio kao zastrašivanje novinara odgovorio je potvrdno.

VIDEO Prosvjed novinara u Zagrebu:

Ključne riječi

Komentara 138

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
16:48 16.09.2019.

Mora da su ga priveli zbog govora ljubavi, kao što mu je i šef osuđen radi preplaćenog poreza.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
17:23 16.09.2019.

Napokon. Takozvani novinari uzimaju si za pravo svoje stavove svima nametati, i to bez poslijedica.

JA
Jahutockakom
17:51 16.09.2019.

Sad ce krenuti kuknjava i kmecanija na Indexu o krsenju novinarskih sloboda i fasistickoj drzavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije