Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUŠTANJE ZATRAŽIO I ARSIĆ

Škalamera pušten iz pritvora, navijači sada ljutiti na medije

Matko Škalamera pušten je iz pritvora
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/5
28.08.2019.
u 20:53

Navijači Rijeke nisu odustali od prosvjeda pod motom “Danas Matko, sutra svatko”; tvrde da je HGSS-ovac pritvoren pod pritiskom javnosti

Matko Škalamera, HGSS-ovac osumnjičen za napad na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića, pušten je danas iz istražnog zatvora u Rijeci, nakon što su ispitani svi svjedoci, čime su prestali razlozi na temelju kojih mu je određen 30-dnevni pritvor.

“Prekrižite naslovnicu!”

Ovaj je slučaj posljednjih dana zaokupljao pažnju javnosti jer je Arsić tvrdio da ga je Škalamera u obračunu oko parkinga vrijeđao na etničkoj osnovi. Na Škalamerinu stranu stali su, međutim, njegovi kolege iz HGSS-a tvrdeći da su optužbe nespojive s njihovim dugogodišnjim članom, koji se istaknuo u spašavanju života.

U Škalamerinu obranu javno su stali i njegovi susjedi prozivajući Arsića kao izuzetno problematičnog čovjeka s kaznenom prijavom zbog prijetnje nožem. Na kraju je Škalamerino puštanje iz pritvora zatražio i sam Arsić, koji je jučer sa suprugom iskaz dao u svom domu.

U priču su se prije toga uključili i navijači Rijeke, pozivajući na prosvjed pred istražnim zatvorom. Njihova ekipa sa zapadne tribine Kantride Over Forty Crew na Facebooku je iznijela optužbe o politički motiviranoj odluci o jednomjesečnom pritvoru za Škalameru, a od prosvjeda nisu odustali ni jučer.

Kao odgovorne za nepravdu prema njihovu članu označili su novinare, a uz poziv na prosvjed simpatizere su uputili da pred istražni zatvor donesu prekriženu naslovnicu riječkog Novog lista od 26. kolovoza s naslovom “Škalamera dobio mjesec dana istražnog zatvora”.

“Danas Matko, sutra svatko”, slogan je pod kojim je Armada pozivala na prosvjed, prozivajući medije za “neviđenu hajku i krajnje neobjektivno novinarstvo”. Na ovakve prozivke jučer je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo, koje je priopćilo da je “duboko zabrinuto zbog hajke koja se proteklih nekoliko dana podigla protiv medija i novinara, a osobito protiv Novog lista” te zatražilo od nadležnih institucija da zaštite novinare kako bi mogli neometano raditi svoj posao. HND podsjeća da su najžešći napadi krenuli nakon što su mediji objavili da je Škalamera pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Grada Rijeke.

Kako izmjeriti utjecaj na suce

– Zanemarivši činjenicu da su novinari radeći svoj posao prenijeli službenu informaciju, dežurni su huškači, umjesto da osude svako nasilje, nasrnuli na glasnika loših vijesti – kaže HND koji iz ovakvih reakcija “trovača javnog prostora” iščitava svjesno širenje mržnje prema novinarima. Nisu, međutim, navijači jedini koji su upozorili na mogućnost da je sudska odluka o jednomjesečnom pritvoru Škalameri donesena pod pritiskom medija.

Dvojica odvjetnika “kaznenjaka” Branko Šerić i Veljko Miljević za T-portal su jučer upozorili da bilo tko može zloupotrijebiti nacionalni predznak te da pravosuđe ne smije postupati i donositi odluke pod pritiskom javnosti i medija. Je li medijski pritisak u ovom slučaju doista doveo do sudske odluke na Škalamerinu štetu, upitali smo Gordanu Vilović, profesoricu sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

– Danas, u dobu društvenih medija, objavljene informacije šire se brzinom prerijskog požara i istog časa imaju odjek. Ljude pritom često ne zanimaju detalji ni kvaliteta objavljene informacije, nego istog časa zauzimaju stav, negativan ili pozitivan. Ljudi koji osluškuju bilo te javnosti mogu se zbog toga naći pod utjecajem, no pitanje je tko bi i kojim “metrom” izmjerio je li u ovom ili bilo kojem drugom slučaju bilo takvog utjecaja na suce – komentirala je Vilović. 

Komentara 68

DE
derin
14:37 28.08.2019.

Poziv novinarima, prvo ispitajte situaciju, a ne odmah vikati i nekom uništiti život.

RI
ribar110
14:37 28.08.2019.

Šteta je napravljena,gotovo je.Možete ga još stotinu puta pustiti,ovo je tragično.

DU
Deleted user
14:51 28.08.2019.

Osobno to ovako razumijem i shvaćam. Dovoljno je da danas jedan srbijanac u Hrvatskoj javno izjavi da ste ga !"vrijeđali na nacionalnoj osnovi" i završite u zatvora!! Isti taj za nekoliko dana sudu "govori" da čovjeka puste - i evo, čovjeka su pustili. Slobodan zaključak po događajima - stvarnim i realnim - kako su tekli dopušten je na ovakav način. Što će biti dalje to će opet Aršić odlučivti? Bar u tom smjeru upućuje podnaslov članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije