Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUSTICE REPORT Život 'stanara' Pritvorske jedinice Suda BiH u Sarajevu

Pritvorenici sami peglaju i ne mogu na Internet

vojnic-txt.jpg
import
19.08.2007.
u 22:33

O svim zatvorima mislimo da njihovi “stanari” osim slobode nemaju pogodnosti i komfor, ali sudeći prema uvjetima u Pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, uređenoj najmodernije, prema europskim standardima, i nije baš tako.

TV i knjižnica
Naime, prema izvješću BIRN-a BiH, Justice Reporta, pritvorenici ondje mogu gledati televiziju i DVD i čitati u knjižnici.  Na policama su knjižnice, primjerice, Pearl Buck, Erich Maria Remarque, Karl May, ali i poznati dječji pisac iz bivše Jugoslavije - Branko Ćopić.

Zidovi su pak urešeni plakatima OESS-a i USAID-a s porukom: “Što možete očekivati od svoga branitelja”.
“Stanari” nisu zakinuti ni za dnevne tiskovine, a  uz Večernji list svakodnevno mogu čitati i Dnevni avaz, Oslobođenje, Nezavisne novine te Glas Srpske.

Sprave za vježbanje, stolni tenis i igra domino  također su im na raspolaganju. Tu su i tereni za mali nogomet i košarku,

Bez pušenja
Ipak pritvorenici ne mogu na internet.

Pušenje nije dopušteno u zajedničkim prostorijama, sobama i prostoru za šetnju, koji je, kao i dnevni boravak, pokriven videonadzorom. Ali nisu sobe.

“Stanari” odjeću na pranje donose sami, a mogu koristiti i vlastitu praonicu.
Glačati moraju - sami. Ne vole li glačati na   stroju, mogu to učiniti i ručno.

Zakonom o izvršenju kaznenih i prekršajnih sankcija predviđeno je da pritvorenici borave na svježem zraku najmanje dva sata na dan.  No boravak na svježem zraku nije obvezan.

Tri obroka dostavljaju se u sobe. Hrana je raznolika i zadovoljava pravilnik o potrebnom broju kalorija. Postoji tjedni jelovnik i svakog dana se zna što se jede. Ako pritvorenik izrazi “potrebu za dodatnom porcijom”, ni to ne predstavlja problem, piše BIRN.

S bračnim drugom
Postoji i “dan za kantinsku nabavu” - voće, sokove, pribor za higijenu...
Nakon19 sati obavljaju se i telefonski pozivi obitelji, ograničeni na 10 minuta.
Posjet je dopušten jednom tjedno, najmanje 30 minuta.

Sobe za posjete odvjetnika nisu pod videonadzorom, nisu ozvučene i ne snimaju se. Bez videonadzora je i “soba za slobodne posjete”, odnosno sastanke sa suprugom.
Dopusti li sud, mogu nabaviti i laptop.
Liječnik ih redovito pregleda, a po potrebi ondje je i specijalist.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije