Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDANA VLAST

Prisegnula 67. talijanska vlada: Plenković i Grlić Radman čestitali talijanskim kolegama

ITA, Regierungskrise in Italien, Draghi als neuer Premier Italiens vereidigt
Foto: EXPA/PIXSELL
1/3
13.02.2021.
u 22:57

Draghija očekuje teška zadaća, prije svega s oporavkom zemlje od pandemije covida-19 za što će iz EU-a dobiti više od 200 milijardi eura

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na svom Twitter računu čestitao novom talijanskom premijeru Mariju Draghiju i najavio nastavak odlične suradnje između Hrvatske i Italije.   

"Čestitam premijeru Mariju Draghiju i svima članovima nove talijanske vlade. Drago mi je što ću u Europskom vijeću surađivati upravo s njim i tako nastaviti dobre odnose između Hrvatske i Italije", napisao je Plenković u na talijanskom jeziku u subotu na svom Twitteru. 

Bivši predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi (73) prisegnuo je u subotu pred talijanskim predsjednikom za predsjednika nove vlade nacionalnog jedinstva.

Sve najvažnije talijanske stranke osim jedne stale su na Draghijevu stranu, a njegov kabinet uključuje članove s cijelog političkog spektra, kao i tehnokrate na ključnim dužnostima, uključujući ministarstvo financija i novi portfelj za zelenu tranziciju.

Draghija očekuje teška zadaća, prije svega s oporavkom zemlje od pandemije covida-19 za što će iz EU-a dobiti više od 200 milijardi eura.

Draghijeva je 67. talijanska vlada od 1946. godine i sedma u zadnjih deset godina.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je Luigiju Di Maiou čestitao na ponovnom izboru za talijanskog ministra vanjskih poslova

"Najtoplije čestitke Luigiju Di Maiou što je ponovno izabran za talijanskog ministra vanjskih poslova i veselim se daljnjem osnaživanju suradnje između Hrvatske i Italije", napisao je na svom Twitteru Gordan Grlić Radman. 

Novoizabrani premijer Mario Draghi vodio je sveobuhvatne razgovore s političkim strankama zastupljenim u parlamentu koji su mu omogućili da formira šaroliku vladu u kojoj su članovi Demokratske stranke (PD, lijevi centar), ali i krajnje desne Lige Mattea Salvinija i desne Forza Italije Silvija Berlusconija.

U četvrtak je u posljednjem trenutku i Pokret 5 zvjezda (M5S), antisistemski sve do dolaska na vlast, dao svoj pristanak i tako srušio posljednju zapreku koja je stajala pred vladom nacionalnog jedinstva.

Tako Luigi Di Maio, lider Pokreta 5 zvijezda, ostaje na dužnosti ministra vanjskih poslova.

Komentara 4

TA
Talleyard
10:17 14.02.2021.

Nakaradna demokracija, loš izborni sustava najveći su problem napretka Italije, pa tako i Hrvatske i cijele Europe. Ukoliko su jednom SAD-u dovoljne 2 stranke i gdje se zna da če stranka koja je pobjedila mirno vladati i odgovarati za svoj rad, a ne u Europi gdje vlade moraju praviti nakaradne ucjenjivačke koalicije, padati kao trule kruške, gdje se zbog brojnih kompromisa ne zna tko odgovara za državu

BL
blekpanther
23:59 13.02.2021.

Kave i kad je Draghi dobio izbore? Ili je to formula po kojoj je izabrana Ursula von der Leynen?

GA
gazimestan
14:12 14.02.2021.

Komu su prisegnuli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije