Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
druženje

Primanje Hrvatske u EU ohrabrenje je i za druge na zapadu Balkana

jandrokovic (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/4
01.07.2011.
u 20:00

Jandroković: Hrvatska planira uvesti euro, ali još je prerano govoriti o tome kad će se to dogoditi.

EU će preživjeti samo bude li inzistirao na svojoj ideji okupljanja cijele Europe, izjavio je češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg na godišnjoj degustaciji vina koju Kleine Zeitung organizira u Poguschu u Gornjoj Štajerskoj. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji se u Poguschu susreo i s austrijskim predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova, izjavio je za Večernji list da je primanje Hrvatske u EU važno i za samu Uniju jer pokazuje da ima kredibilitet u ispunjavanju obećanja.

– Usto, sve zemlje u našem susjedstvu gledaju u Hrvatsku te su zadovoljne završetkom pregovora jer se pokazalo da je moguće postati članom ako se ispune uvjeti – kazao je Jandroković.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger rekao je da je primanje Hrvatske u EU ohrabrujuće i za druge zemlje zapadnog Balkana. Upitan bi li i prije godinu dana bio siguran da će RH završiti pregovore, češki ministar Schwarzenberg odgovorio je potvrdno:

– Za to smo se borili zajedno s Austrijom i zato je ovo za nas velik užitak. Cilj je EU proširenje na cijeli zapadni Balkan. Na prostoru s toliko različitih naroda i religija, stabilan mir bez toga nije moguć.

Jandroković je dodao da je Hrvatska zemljama u susjedstvu besplatno podijelila prijevod pravne stečevine EU i da održava savjetovanja s ministarstvima tih zemalja.

– Na njima je da ispune kriterije, a EU treba pokazati vjerodostojnost i prihvatiti ih kao svoje članove – rekao je Jandroković.

Upitan kani li Hrvatska uvesti euro, Jandroković je odgovorio pozitivno, ali i dodao da je prerano predviđati kada će to biti.

Okupljanju u Poguschu nazočili su i predsjednik uprave Styria Media Grupe AG Klaus Schweighofer te član nadzornog odbora Styria Media Grupe AG Ivan Tolj.

Komentara 20

BL
blackmore
20:18 01.07.2011.

Sada cu napisati ono sto nikad od vas hrvata nisam mogao razumjeti.imao sam(to sam mislio najvece prijatelje medju vama)dosla je balvan revolucija i ja sam taj moment ostao bez prijatelja.kako ja to kao Hrvatski srbin mogu opravdeati(nikada). sto se ticee srba izvan granic hrvatske to su njihovi problemi koji mene ne zanimaju vi ste zas***li hrvatsku koja je mogla biti oaza europe,za to vam nisu krivi srbi

HA
Haurvatat
20:41 01.07.2011.

Schwarzenberg, ovaj lijevi, je ceski ministrant, a ovaj u sredini je spindelegger, austrijski ministrant i vicekancelar, a ovog lika sasvim desno neznam. a meni mi se cini da je vas novinar bio na vinopiji kako mijesa ministrante.

LO
lojtra
22:28 01.07.2011.

Ponosan sam što je naš ministar vanjskih poslova bio aktivan na marginama degustacije vina :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije