Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR BOŽINOVIĆ:

'Prije dva mjeseca imali smo najveći broj migranata u Hrvatskoj iz Burundije, tad je izvršen pritisak na Srbiju'

Foto: Screenshot HRT
1/2
29.12.2022.
u 23:02

Sigurni smo da je hrvatska policija jedna od najsposobnijih policija u Europskoj uniji, pogotovo u zaštiti vanjske granice. Sad ćemo biti aktivni i ravnopravni u raspravama koje moraju iznjedriti rješenja za budućnost - rekao je Božinović

Ulazak Hrvatske u Schengen bila je tema večerašnje emisije Otvoreno na HRT-u. U emisiji su gostovali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovčić, Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever te Darinko Bago iz Udruge hrvatskih izvoznika. 

- Izazovi su prisutni i s njima se nosimo već od migracijske krize 2015., 2016. godine. Nakon toga izazovi su bili vezani uz terorističke akte koji su bili počinjeni od strane migrantske populacije u zapadnoj Europi, imali smo izazov COVID-a koji je doveo do toga da se podignu interne granice između članica Schengena i tada se ubrzao proces oko reforme Schengena. Rat u Ukrajini doveo je do velikog vala izbjeglica. Kroz cijeli pregovarački proces prolazimo i nosimo se s izazovima na vanjskim granicama Europske unije i vanjskim granicama Schengena. Sigurni smo da je hrvatska policija jedna od najsposobnijih policija u Europskoj uniji, pogotovo u zaštiti vanjske granice. Sad ćemo biti aktivni i ravnopravni u raspravama koje moraju iznjedriti rješenja za budućnost - rekao je Božinović. 

Gordan Akrap rekao je kako ne vjeruje da će se nešto biti promijeniti ulaskom u Schengen.

- Ulazak u schengensku asocijaciju nije tek proces koji iznenađuje i koji se tek tako dogodio. Ima svoju profesionalnu i političku dimenziju. Mi smo do danas bili dio tog sustava. Ništa se bitno neće promijeniti, nego ćemo dobiti odgovornost. Hrvatska to radi i radit će kao što je to dosad radila. Ono što je najgore za nas i što će policija i sigurnosni sustavi učiniti dodatne napore jer će se otvoriti dodatni kapaciteti organizacijski i tehnički da zajedno s državama zapadnog Balkana ukaže na neprihvatljivo ponašanje Srbije koja je jedan od kreatora migrantske krize - rekao je Akrap.
 
Božinović se nadovezao kako se prije dva mjeseca pojavio najveći broj zatečenih migranata u Hrvatskoj iz Burundije.

- Oni su dolazili turistički na aerodrom u Beograd, a onda su se pretvarali u migrante koji su preko Hrvatske ili Mađarske ulazili u EU. Tad je komisija i određene članice izvršile pritisak na Srbiju. Oni su ukinuli bezvizni režim s nekoliko zemalja, ali ostao je cijeli niz zemalja s kojima Srbija nema vizni režim, a trebala bi imati. Liberalni vizni režimi ove godine uzrokovali su brojne izazove - rekao je.

Darinko Bago iz Udruge hrvatskih izvoznika rekao je kako je važno da ljudi koji dolaze sklapati poslove u Hrvatsku znaju da dolaze bez ikakvih ograničenja te će se olakšati poslovanje.

- Važno je da smo došli u ekipu država gdje je poslovanje olakšano do maksimuma. Hrvatska će uskoro postati interesantna za investicije iz SAD-a. Ulazak Hrvatske u Schengen daje nam velike prilike. Za neke susjedne zemlje koje nisu u EU tehnički će malo teže ulaziti u Hrvatsku zbog pomanjkanja infrastrukture - rekao je.

Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić rekla je kako se želi iskomunicirati poruka-Hrvatska bez granica.

- Hrvatska je nikad bliža našim emitivnim tržištima. Na kraju smo vrlo uspješne turističke godine. Prema svim pokazateljima ovo će biti rekordna godina. Neki naši gradovi će organizirati proslave Nove godine na graničnim prijelazima. To pokazuje kako je važna činjenica što više neće biti fizičkih granica - rekla je. 

Komentara 6

CR
Croissant
04:37 30.12.2022.

Burundija je inače Burundi na hrvatskom

Avatar grbadeva
grbadeva
07:37 20.01.2023.

Srbija i dalje ima bezvizni režim sa nizom egzotičnih država u nadi da će one povući priznanje Kosova.

SE
Serđo23
01:34 30.12.2022.

Sa Srbijom samo problemi ! Dok ovi Briselu mukotrpno rade na tome da se smanji dotok migranata , srbi ih bez kontrole u čoporima šalju prema nama !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije