Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Stalno trebam dodatna liječenja'

Pričuvni policajac silovao ženu 1995. godine: RH joj sada mora platiti odštetu, poznato i koliko

nasilje
Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija
02.02.2024.
u 21:15

Predstavnici države tvrdili su kako ne mogu odgovarati za ono što je pričuvni policajac napravio. On je zbog toga i pravomoćno osuđen

Pričuvni policajac silovao je 12. kolovoza 1995. godine ženu čijeg je supruga i sina došao privesti na obavijesni razgovor. Uz to, prijetio joj je službenim oružjem. Republika Hrvatska sada, prema nepravomoćnoj presudi općinskog suda, mora ženi platiti 15.926 eura odštete. 

Postupak je pokrenut 2012. godine kada je žena podnijela tužbu tražeći naknadu. Pokušala je ostvariti pravo na naknadu kao civilna žrtva rata, međutim, sukladno propisima civilnom žrtvom rata se postaje agresijom neprijateljskog vojnika, navodi N1.

Žena je bila traumatizirana zbog čega je bila onemogućena u normalnom životu sa suprugom. Imala je noćne more te morala preseliti iz svoje kuće kako bi pokušala zaboraviti zločin. “Dijagnosticiran mi je PTSP. Stalno trebam dodatna liječenja”, rekla je u iskazu. 

VEZANI ČLANCI:

Predstavnici države tvrdili su kako ne mogu odgovarati za ono što je pričuvni policajac napravio. On je zbog toga i pravomoćno osuđen, a N1 doznaje kako je dobio tri godine zatvora.

“Tek 1997. pozvana sam u policijsku postaju kako bih svjedočila o silovanju. Novi iskaz dala sam 2001. godine. Što mi se dogodilo ispričala sam i jednoj stranoj ekipi koja je naišla. Sve me to još dugo traumatiziralo, osjećala sam sram pred ljudima u selu. Bježala sam od kuće”, izjavila je žena. 

Kada je pričuvnom policajcu izrečena pravomoćna presuda, žrtva se obratila državi sa zahtjevom za mirno rješenje spora. Predstavnici su odbijali platiti odštetu, a prvotno su takav stav prihvatili i niži sudovi. Vrhovni sud RH prihvatio je 2021. žrtvin zahtjev za revizijom.

GALERIJA FOTO Ruši se kultni hotel Marjan, evo što je ostalo od jednog od simbola Splita

nasilje
1/28
Ključne riječi

Komentara 7

MA
malosutra12
21:58 02.02.2024.

Koliko srba je osuđeno za silovanje stotina Hrvatica ? Za to se nisu brinuli komunjarski zločinci DORH-a poput bajića, cvirtna... jer prioritet im je bio ganjati HDZ-ovce, domoljube, branitelje, Hrvate... zato je šmrkavcu Basti toliko važno da Turudić ne postane šef

DU
Deleted user
22:26 02.02.2024.

Ima li kakvih novosti o kojoj presudi za agresore, koji su silovali Hrvatice u Domovinskom ratu?

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
21:55 02.02.2024.

12. kolovoza 1995. je bilo nekoliko dana nakon VRO Oluje. Nitko nije napisao zašto su dotični otac i sin bili privedeni na razgovor. Da nisu oni bili pripadnici okupatorsko-agresorskih postrojbi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije