Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKA ATENA

Priča baruna Trenka još uvijek čeka svog režisera

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
10.08.2018.
u 12:00

U Požegi svaki gost pronađe svoju priču: akcijsku avanturu, potragu za biografijama slavnih, treći pak napeti kulinarski show

Požega je šarmantan grad s gotovo osam stoljeća duge pisane povijesti. Međutim, njegovoj prošlosti svjedočimo još od pretpovijesti. Bogatu povijesno-kulturnu baštinu kriju prekrasne povijesne priče gotovo svake građevine, spomenika te nađenih predmeta ili pisanih dokumenata koje čuva Gradski muzej Požega.

Ljekarna iz 18. stoljeća

Dugogodišnja kultura ovog kraja krije svoju baštinu u crkvama, samostanima, riznici katedrale, ali i Dijecezanskom muzeju s višestoljetnom sakralnom kulturnom baštinom.

– Ako krenemo od srednjeg vijeka, ovdje su odsjedali kraljevi i velikaši. Požega je bila središte županije, a od 16. stoljeća Osmanlije je odabiru za sjedište svog sandžaka koji se prostirao na velik dio Slavonije – objašnjava Silvija Podoljak, direktorica požeške Turističke zajednice.

U 18. stoljeću Požega ponovno postaje središte županije, slobodni kraljevski grad u kojem se otvara gimnazija, osnovna škola, Academia Posegana, ali i ljekarna i pošta te s pravom dobiva naziv – Slavonska Atena. Veliki gospodarski obol ovom gradu daju brojni cehovi koji okupljaju trgovce i obrtnike. Požega već tada postaje središte kulturnog, prosvjetnog i gospodarskog života, a time i europski grad.

Od svih požeških priča, ona o barunu Franji Trenku (1711. – 1749.) svakako ima najviše filmskog potencijala. U svojim vojnim i ljubavnim osvajanjima ovaj požeški đak obično se vodio mišlju: “U ljubavi i ratu sve je dopušteno.“ Trenkova postrojba neustrašivih pandura osigurala je Mariji Tereziji prijestolje u “austrijskom nasljednom ratu“, ali ih zbog okrutnosti i kršenja ratnih pravila spominje čak i Miroslav Krleža. Kao u svakom celuloidnom hitu, i naš glavni junak osvoji princezu ili čak caricu. Trenkova tajna, strastvena veza s Marijom Terezijom u podrumu kutjevačkog dvorca, do danas je predmet pikantnih priča u požeškom kraju. Na zidovima podruma navodno su ostale recke, a na kamenom stolu udubina, za što se tvrdi da su svjedočanstva njihovih ljubavnih okršaja.

– Barun je caricu dočekao kod kamenog stola. Služila su se dobra vina, a ono što je potom uslijedilo nije zapisano akademski, ali prepričava se. Narod voli tu legendu zato što si može i sam dati mašti na volju i zato to govori o djelotvornosti kutjevačkih vina i vina općenito – ističe sommelier Drago Humski, koji tu legendu rado prenosi posjetiteljima kutjevačkog dvorca.

Jedinstvene uniforme Trenkove vojske inspirirane otomanskim stilom i danas čuva Povijesna postrojba Trenkovi panduri, a za odličan “soundtrack” barunove priče brine se istoimena požeška Gradska glazba. Ovi vrsni glazbenici ponosno nose titulu prve vojne glazbe u Europi, a nastali su u 18. stoljeću po uzoru na tzv. “Turkish band”, otomanske vojne odrede koji su svojom glazbom zastrašivali neprijatelja na bojnom polju.

Požega krije i mnoge druge lokacije za snimanje Trenkove priče – od njegove kuće u Cehovskoj ulici do kripte crkve Sv. Duha gdje po predaji počiva barunova kći, stradala od kuge koja je poharala grad 1739. Složit ćete se kako je ovo savršen scenarij – ne samo za film o barunu Trenku već i za uzbudljiv dan istraživanja požeške povijesti.

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Tek ulicu udaljen od užeg centra grada, novouređeni barokni Trg sv. Terezije Avilske mirna je oaza i beskonačna priča o umjetnosti, povijesti i duhovnosti kojima su Požežani kroz stoljeća bili blagoslovljeni. Trgom dominira katedrala sv. Terezije, s unutrašnjošću u baroknom i rokoko stilu te slikama majstora Celestina Medovića i Otona Ivekovića. Ulazak u katedralu i sam je mala, produhovljena priča. Do ulaznih vrata crkve vode diskretne svjetiljke na tlu koje ćete uočiti tek u noćnim satima, kada će vas njihovo blago svjetlo pripremiti za duhovnu čistoću svetišta.

Ljubavna promenada

– Na pedesetak metara od požeške stolne crkve zgrada novootvorenog Dijecezanskog muzeja skriva dragocjeno umjetničko blago, radove Ive Dulčića, Otona Ivekovića, Miroslava Kraljevića, Roberta Frangeš-Mihanovića, Nikole Reisera, Ede Murtića, Josipa Vanište, Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića Croate te tradicijskih autora sakralne tematike. Svi oni čekaju pogled posjetitelja kako bi ih očarali vještinom, harmonijom i produhovljenošću svog izričaja – dodaje Silvija Podoljak.

U Požegi svatko pronađe svoju priču. Za mnoge to je akcijska avantura, za druge biografija poznatih umjetnika, za treće napeti kulinarski show. No u ovom bogatstvu žanrova postoji i skrivena lokacija za sve ljubitelje romanse. Na vrhu Staroga grada, tek nekoliko minuta udaljena od Trga svete Terezije, čeka vas skrovita šetnica – Ljubavna promenada. Ondje u sjeni divljih kestena, 10 klupa šapuće tajne najvećih požeških ljubavi.

Veliki istraživač Afrike izgubio je ljubav života zbog poslovnog bankrota, najveći moderni hrvatski slikar patio je za svojim modelom, a gradski šaljivac govorio da će se prije srušiti toranj terezinske crkve, nego što će se on oženiti... pa se zatim oženio mjesec dana nakon što je velika oluja srušila krov katedrale. Ako vam se u Požegi dogodi romansa i srce vam brže zakuca, nemojte se iznenaditi kada vas vaša ljubav na tajni sastanak odvede upravo na Stari grad. Kao i uvijek u Požegi, postoji neka tajna veza koja spaja našu povijest i sadašnjost, mitove i istinu, priče i stvarnost. 

Komentara 3

NI
nirovad
17:57 10.08.2018.

zvite Knjaza

SO
sohnahoakasaa
16:12 10.08.2018.

Sa Marijom Jurić Zagorkom počeli su i završili svi hrvastski povijesni romani. U našoj Hrvatskoj ne živi dovoljno Hrvata da snime Hrvatski Film a kamo li povijesni. Tema i materijala za 100 godišnje snimanje ali....bude. Onda kad tu budu vladalili i stolovali Hrvati.

IM
Immanuell
16:04 12.08.2018.

Usrdno molim one što potencijalno odlučuju hoće li se i kad snimati Trenkova biografija, da puste vijest van i da angažiraju stranog režisera i scenarista. Dio glumaca može biti i naš, ali svakako pomiješan sa recimo njemačkim i češkim glumcima. Ako naši budu preuzeli sve, dobit ćemo ultra dosadnu književnim izričajem opterećenu nazovi radnju gdje će jedan kadar i monolog/dijalog trajati satima. Mi ne znamo snimiti dinamičan i vjerodostojan film, opterećeni smo svojim kompleksima i glupostima, stalno bi se prikyzivali boljima nego što jesmo, a režiseri koji su to bili kadri preskočiti na žalost više nisu među nama. Samo se tesba sjetiti onih dosadnih Glembajevih, to nije za gledati od silnog prese.avanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije