Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJE POLICIJE NA MORU

Prevarama s računima za gorivo oštetili proračun za 240 tisuća kuna

24.06.2009.
u 13:03

Više policijskih akcija poduzeto je na Jadranu. Jedanaestorica su nakon šestomjesečne akcije Kormilo pritvorena: zapovijednici brodova Pomorske policije Vedran B. (42), Renato K. (39), Miroslav S. (49) i Branko I. (44), kao i zapovijednici stroja Goran S. (39) i Ivo T. (37).

Istu sudbinu doživjela su četvorica djelatnika Ine, Zvonko Ž. (36), Kuzma B. (30), Ivan K. (53) i Vladimir V. (46) te djelatnik splitske Lučke uprave Dmitar R. (45). Još 20 osoba je prijavljeno zbog kaznenih dijela kojima su oštetili državni proračun za oko 240 tisuća kuna. Pomorski policajci su, u dogovoru s djelatnicima Ine, u brodove uljevali manje goriva nego što je to bilo prikazano na računu, a razliku bi podijelili. Zabilježeni su i slučajevi “tankanja” plavog dizela koji je upola jeftiniji.

Morali ga dvaput uhititi
Ulov oduzet od talijanske ribarice, prodali su iako su nadređenima prijavili da su ga uništili. Policija je imala posla s prijavljenima i nakon što su ih priveli sucu. Nakon što ga je sudac Stanko Grbavac saslušao, Vladimir V. je u pratnji svog odvjetnika Željka Lubine išetao iz zgrade suda dok se još čekala odluka o pritvoru.

Lubina je svog branjenika čak prevezao do trajekta! No policija je reagirala, trajektu su zabranili isplovljavanje te su Vladimira uhvatili. Određen mu je pritvor. Akcija Kormilo se nastavlja.

Istražna sutkinja Uskočkog odjela u Rijeci Ksenija Zorc odredila je mjesec dana pritvora osumnjičenim krijumčarima školjaka u akciji Lim - Damiru Rillu (29) iz Pule, Draganu Vasiću (34) iz Galižane te Mladenu Sinkoviću (45) i Ivanki Štritof (49), oboje iz Kraljevca, koje Uskok tereti zbog izbjegavanja carinskog nadzora i udruživanja, a Rilla i zbog davanja mita.

Švercali 1355 kg školjki
Istražni zahtjev podnesen je i protiv Edija Grdina (49) iz Kopra, koji je u bijegu. Uskok te PU istarska i krapinsko-zagorska proveli su istragu nad osam osoba. Terete se da su od veljače do svibnja krijumčarili u Sloveniju u osam navrata najmanje 1355 kg mušula, dondula i oštriga. Navodno je organizator Grdina, za izlov zaštićenih školjkaša angažirao je Rilla, koji je školjke dostavljao Sinkoviću. On i Ivanka Štritof potom su ih švercali u Sloveniju. Rilla sumnjiče da je policajcu nudio 450 kuna za informaciju o kretanju pomorskih patrola. Prijavljeni su i carinici koji su ih puštali preko granice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije