Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA MASKENBAL

Pretražili 200 lokacija zbog porezne prevare teške 200 milijuna eura

European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Horst Galuschka/DPA
15.11.2023.
u 14:14

EPPO je priopćio da je riječ o istrazi kodnog imena Maskenbal, a meta istražitelja bila je organizirana kriminalna skupina, među kojima je bilo i kineskih državljana.

Oko 200 lokacija u Njemačkoj i Nizozemskoj, nedavno je pretraženo po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja  (EPPO) u sklopu istrage mogućih carinskih i poreznih prevara u kojem se šteta  procjenjuje na oko 200 milijuna eura. O koliko opsežnoj akciji je bila riječ, svjedoči i podatak da je  u akciji sudjelovalo 300 poreznih i carinskih inspektora, koji su obavili spomenutih 200 pretraga u dvije države. U tim pretragama je zaplijenjeno oko 450.000 eura, dva luksuzna automobila, 80 pametnih telefona, 30 hard diskova  s podacima i nekoliko servera. Na lokacijama koje su pretraživane uhićene su četiri osobe koje su međuvremenu i pritvorene.

EPPO je priopćio da je riječ o istrazi kodnog imena Maskenbal, a meta istražitelja bila je organizirana kriminalna skupina, među kojima je bilo i kineskih državljana.

Sumnjiči ih se da su organizirali sofisticirani sustav za izbjegavanje plaćanja carina i PDV-a na uvoz robe. Tijekom istrage utvrđeno je da je kriminalna skupina uvozila velike količine razne robe poput tekstila, obuće i malih elektroničkih predmeta iz Kine u zemlje EU-a.

VEZANI ČLANCI:

Sumnja se da su se koristili lažnim fakturama u kojima je prijavljivana vrijednost robe daleko manja od stvarne vrijednosti robe. Zbog toga su plaćali manju carinu, a da bi izbjegli plaćanje PDV-a zlorabili su, kako navodi EPPO,  neke propise, poput Carinskog postupka 42. Riječ je o izuzeću kojim se definira uvoz u EU, te kojim su osumnjičenici, najjednostavnije rečeno neistinito prikazivali da se  uvezena roba transportira iz jedne zemlje EU u  drugu, odnosno prikrili su da je riječ o robi koja je uvezena iz Kine.  

Koristeći fiktivne tvrtke, kriminalna skupina je krivotvorila i dokumentaciju te tako krivotvorila i kretanje robe. Pretvarajući se da premještaju robu iz jedne zemlje EU u drugu, nisi morali platiti PDV jer je to plaćanje bilo odgođeno do dolaska robe na konačno odredište.

Budući da su te navodne konačne isporuke uključivale fiktivne tvrtke kao službene primatelje,  osumnjičeni su uspjeli u potpunosti izbjeći plaćanje PDV-a. Da bi uopće  osmislili i proveli ovako kompliciranu shemu, osumnjičenici su morali stvoriti široku mrežu posrednika, uglavnom sa sjedištem u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj, koji su nadgledali postupke carinjenja i logistiku u EU. Također su djelovali i kao posrednici u prodaji. Zbog toga je, naglašavaju u EPPO-u, bila važna prekogranična međunarodna policijska suradnja, koju su ocijenili veoma  uspješnom.

Video: Grčki mediji: DNK ubijenog Michalisa Katsourisa pronađen na nožu uhićenog Grka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije