Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesti studentski kongres

Pretila djeca postaju debeli odrasli, a već sad je svako deseto dijete pretilo

kongres
11.06.2015.
u 12:30

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a svako deseto je pretilo. Debljina predstavlja značajan medicinski izazov kojim se ovaj vikend bave i studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a svako deseto je pretilo. Brojna istraživanja pokazuju da pretila djeca postaju debeli odrasli, s razvojem mnogih bolesti koje prate debljinu kao što su kardiovaskularne bolesti, diabetes, maligne bolesti, KOPB i mentalni poremećaji, upozorava prof. dr. sc. Goran Palčevski, pročelnik Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a  koji će biti jedan od predavača na  šestom studentskom kongresu Prehrana i klinička dijetoterapija koji se  12. do 14. lipnja održava na Medicinskom fakultetu u Rijeci.   Zbog velike zahvaćenosti ljudske populacije i brojnih zdravstvenih komplikacija koje uzrokuje, debljina predstavlja značajan medicinski izazov, ističe prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci koji pojašnjava da su rezistencija na inzulin perifernih  tkiva i posljedični razvoj šećerne bolesti tipa 2  među najčešćim komplikacijama debljine, a  kronična upala visceralnog masnog tkiva  niskog intenziteta smatra se ključnim događajem koji povezuje povećanu rezistenciju na inzulin, incidenciju šećerne bolesti i debljinu.

Pravilna prehrana ima temeljnu ulogu u liječenju šećerne bolesti. Način prehrane koji se preporuča oboljelima od šećerne bolesti se u osnovi ne razlikuje od zdrave, uravnotežene prehrane koja se preporuča općoj populaciji, ističe doc. dr. sc. Sanja Klobučar – Majanović, sa Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC Rijeka.  Preporučeni dnevni energijski unos izračunava se na temelju stupnja uhranjenosti i tjelesne aktivnosti, a čine ga  ugljikohidrati 45%-60% ukupnog dnevnog energijskog unosa, masti do 35% te bjelančevine od 12-20% odnosno 0.8-1.0 g/kg/tjelesne težine). Brojni aspekti prehrane bit će okosnica i ovogodišnjeg kongresa na kojemu će  uz  etablirane liječnike i profesore  tridesetak  svojih radova predstaviti studenti medicinskih i drugih srodnih fakulteta. U njima će tako otkriti koji su skriveni potencijali curry-ja i lana te zašto je  ljeti dobro jesti rajčicu.  Na vagi se našla mediteranska i japanska kuhinja sve ne bi li otkrili tajnu dugovječnosti, a čut će se i upozorenje da antibiotici utječu na pretilost u djece, te savjeti i kako hraniti djecu koja imaju šećernu bolest.  Umjerenost je vrlina, ali zašto se ponekad volimo prejesti - samo su neke od tema kojima  se bave riječki studenti.

Kongres organiziraju studentska organizacija FOSS Medri  i Medicinski fakultet uz financijsku potporu Studentskog Zbora Sveučilišta u Rijeci i donacije hrvatskih tvrtki. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije