Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marko mišić

Preminuo hrvatski povratnik kojeg su pretukli u Derventi. Obitelj: Marko je ubijen!

Banja Luka:  Otvorena nova lokacija za registraciju motornih vozila
Foto: Dejan Rakita
1/2
15.11.2023.
u 09:24

Mišića (68) su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada nakon što je pokušao spriječiti krađu drva.

Hrvatski povratnik u mjestu Brezici kod Dervente Marko Mišić, koji je pretučen prije mjesec dana dok je pokušavao spriječiti kradljivce da kradu drva iz njegove šume, preminuo je jučer u bolnici u Slavonskome Brodu. Mišića su prije mjesec dana dvojica nasilnika napala i pretukla na obiteljskome imanju nedaleko Dervente na području bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske. 

Mišića (68) su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhitila nedugo nakon napada. Informaciju o smrti za N1 potvrdio je i sin Marka Mišića, Jurica Mišić. Jurica Mišić se kratko za N1 oglasio: - Obitelj ovo smatra ubojstvom. Marko se mjesec dana borio za život u bolnici, ali ozljede su bile strašne i sve je vodilo k tragičnom ishodu - kazali su za televiziju N1.

Tijekom napada 68-godišnjem Marku nanesene su teške ozljede zbog kojih je bio smješten na Odjel intenzivne njege u bolnici u Slavonskom Brodu. U napadu prije nešto više od mjesec dana pokojni Mišić zadobio je ozljede glave, grudnog koša, ozlijeđena su mu i pluća, slomljena rebra. Sve zbog onog na što mještani, povratnici prije svega, godinama ukazuju - na šumokradice s kojima nadležni nikako da se obračunaju, a koji najčešće napadaju imovinu povratnika kojih je ovdje vrlo malo, prenijeli su mediji.

VEZANI ČLANCI

Nakon ovoga napada policija je dvije osobe lišila slobode. Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić za klix.ba potvrdila je kako je Marko Mišić preminuo uslijed ozljeda koje su mu nanijeli napadači 12. listopada ove godine na njegovu posjedu u blizini Dervente. Napadači su tada pokušali ukrasti mu dio šume, što je on pokušao spriječiti te je tragično nastradao. Zadobio je teške ozljede mozga, pluća i rebara. Stanje mu je sve vrijeme u bolnici bilo teško, doktori su ga pokušavali stabilizirati, ali, nažalost, neuspješno.

Marko Mišić se sa suprugom vratio u mjesto Brezice kod Dervente 2008. godine, a zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice ukazala je na potrebu da se napadi na povratnike, kojih je ove godine bilo najmanje pet, tretiraju s posebnom pozornošću i ažurnošću u tužiteljstvima. Upravo izostanak reakcije pravosudnih tijela ohrabruje napadače na povratnike.

- Tužiteljstvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije... Da su navrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima - kazala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice.

13.11.2023., Policijska stanica Laus, Banjaluka (BiH) – Ministar unutarnjih poslova RS Sinisa Karan i nacelnik Policijske uprave Banjaluka Djurica Vukelic otvorili novu lokaciju za registraciju motornih vozila. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Foto: Dejan Rakita, ilustracija

Osim toga, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice ukazuje na činjenicu da loši uvjeti u povratničkim selima stvaraju plodno tlo za napade na njih, odnosno da su upravo povratnici najlakša meta za kradljivce šume.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić najoštrije je nakon ovog događaja osudio napad na šezdesetosmogodišnjeg Marka Mišića iz mjesta Brezice kod Dervente i posjetio je njegovu suprugu Luciju Mišić. Simić je tom prilikom izrazio nadu će počinitelji odgovarati za ovaj čin. Simić je dodao kako mir i suživot ne mogu biti dovedeni u pitanje u Derventi.

- Napadači imaju u vidu njihovu međusobnu udaljenost, nezaštićenost, samim tim su i laka meta. Njihova sela su pusta, nema policijske ophodnje. Slična situacija je i s obitelji Memišević, koji se nisu vratili nakon što su pretučeni - kazala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice upozorivši na sigurnost i težak položaj povratnika.

Komentara 2

KR
Krolo
09:44 15.11.2023.

Suditi drvokradicama za ubojstvo.

DA
DarkoIvica
09:49 15.11.2023.

Mogu samo nagađati koja drama bi bila da je takva situacija u Hrvatskoj sa srbinom povratnikom. Ovdje ni općina nije trepnula

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije